Politico για Qatargate: Ο διχασμός εντός ΕΕ, η περίπτωση Καϊλή και η σιωπή της Φον ντερ Λάιεν για Σχοινά

Politico για Qatargate: Ο διχασμός εντός ΕΕ, η περίπτωση Καϊλή και η σιωπή της Φον ντερ Λάιεν για Σχοινά

Τριγμούς στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του σκανδάλου «Qatargate», με τις βελγικές αρχές να έχουν προχωρήσει ήδη σε συλλήψεις υπόπτων για συναλλαγές με το εμιράτο (μεταξύ αυτών και την Εύα Καϊλή) και το Politico να αναρωτιέται «πόσο βαθιά έχει προχωρήσει η σήψη;» Στο Politico επισημαίνουν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι η υπόθεση αφορά μεμονωμένα πρόσωπα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι βαθύτερη.

«Με τις αρχές να έχουν ερευνήσει 19 οικίες και γραφεία, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και εντοπίζοντας ποσά που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα βγουν περισσότερα ονόματα στο φως», επισημαίνεται στο άρθρο στο οποίο… φιγουράρει η Εύα Καϊλή στην κεντρική φωτογραφία.

«Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί το ποιος είναι ένοχος, αλλά είναι σίγουρο πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο το Κατάρ, ούτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκλίκσμαν, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

Από την πλευρά του, ο Μίτσιελ Φαν Χούλτεν, μέλος της επιτροπής διαφάνειας της ΕΕ, σημείωσε ότι «υπάρχουν ονόματα τα οποία δεν έχουμε ακόμη ακούσει. Οι νέες αποκαλύψεις πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν σάκους με χιλιάδες ευρώ, αλλά ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, τα οποία έχουν πληρωθεί από ξένους οργανισμούς. Κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί πιο σημαντικό…».

Ο κ. Φαν Χούλτεν συμπληρώνει ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος εντός Βρυξελλών (σ.σ εννοεί το Κοινοβούλιο) παρά το ότι έχει ψηφίσει υπέρ αυτού του μέτρου για τους ευρωπαίους πολίτες.

Πολλοί ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι καλούν, μετά το ξέσπασμα του Qatargate, για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, μέλη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων προκρίνουν ως αμεσότερη λύση τη σύσταση μίας Επιτροπής που θα λειτουργεί ως «πανόπτης» για όλες τις εργασίες που αφορούν την ΕΕ.

«Μισογεμάτο ποτήρι»

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν και οι φωνές που θεωρούν πως στο… νεοσύστατο σκάνδαλο δεν θα προκύψουν κι άλλα ονόματα. «Όσο σοβαρό κι αν ακούγεται, οι εμπλεκόμενοι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που πήραν μερικές πολύ κακές αποφάσεις. Οι έρευνες και οι συλλήψεις φανερώνουν ότι η ΕΕ αντέδρασε αποτελεσματικά», δήλωσε αξιωματούχος.

«Το σκάνδαλο δεν αποτελεί μέρος συνολικής διαφθοράς στην ΕΕ. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα… σάπια μήλα», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος η Βαλερί Χάγερ, μέλος του Renew Europe.

Η σιωπή της φον ντερ Λάιεν για τον Σχοινά

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις περί πιθανής συσχέτισης του Μαργαρίτη Σχοινά με το Κατάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους δημοσιογράφους.

«Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ και έχει δεχθεί κριτική από ευρωβουλευτές σχετικά με tweet που έχει κάνει, εξαίροντας το Κατάρ περί… προόδου στα εργασιακά δικαιώματα. Η φον ντερ Λάιεν, τήρησε σιγή ιχθύος όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Κομισιόν σχετικά με τον Σχοινά (…) Ωστόσο εμφανίστηκε να στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα ελέγχει όλα τα κακώς κείμενα στην Ευρωβουλή και σε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά σώματα στην ΕΕ».

Το Politico καταλήγει διαπιστώνοντας ότι ο διαχωρισμός που παρατηρείται εντός των οργάνων της ΕΕ σχετικά με το πως θα χαρακτηριστεί η υπόθεση με το Κατάρ δείχνει ότι «τα μέλη του «συστήματος των Βρυξελλών» – το οποίο συστήνουν χιλιάδες καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες και εκλεγμένοι πολιτικοί, αρκετοί εκ των οποίων απολαμβάνουν νόμιμη ασυλία, ως μέρος των δικαιωμάτων τους – ψάχνουν να «θωρακιστούν» απέναντι σε πιθανούς ελέγχους οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν τα χρήματα που λαμβάνουν ή να εκτροχιάσουν την καριέρα τους»…

Documento Newsletter