Politico για Μακρόν: Το «υπέροχο μυαλό» του πρoέδρου που έφερε χάος και διχασμό στη Γαλλία

Στο «ντιβάνι» της ψυχανάλυσης τοποθετεί τον Εμανουέλ Μακρόν το Politico, μια μέρα μετά τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών που ανέδειξαν τον συνασπισμό της Αριστεράς πρώτο κόμμα, αφήνοντας στην τρίτη θέση την ακροδεξιά της Λεπέν και δεύτερο το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Μετά την ιστορική ανατροπή της 7ης Ιουλίου, η Γαλλία είναι πιο διχασμένη πολιτικά από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. O Eμανουέλ Μακρόν είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτού του δράματος και το Politico επιχειρεί να… σκιαγραφήσει την «παράξενη» προσωπικότητά του.

Με ένα εκτενές άρθρο, η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού εξαπολύει επίθεση στον Μακρόν μετά τις απανωτές ήττες σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο παράξενος χαρακτήρας του έχει επιφέρει χάος στην γαλλική πολιτική σκηνή. Το άρθρο υπογράφει ο αρχισυντάκτης του, ο Τζαμίλ Αντερλίνι (Jamil Anderlini), ο οποίος είχε γνωρίσει προσωπικά στα πλαίσια της δουλειάς του τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος περιγράφει μια σκηνή μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του Γάλλου προέδρου στην Κίνα, το οποίο ο Αντερλίνι κάλυπτε για το Politico. Σύμφωνα με την… ψυχαναλυτική δημοσιογραφική του προσέγγιση λοιπόν όταν ρώτησε τον πρόεδρο ποιον εμπιστεύεται περισσότερο και μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ακολούθησε το εξής: «Στην αρχή, δεν φαινόταν να καταλαβαίνει την ερώτησή μου. Για να τον βοηθήσω, ανέφερα τη σύζυγό του και πρώην καθηγήτρια θεάτρου στο γυμνάσιο, Μπριζίτ. Ο σύμβουλός του για τα ΜΜΕ που καθόταν απέναντί μας, λάτρεψε την ιδέα και τον ενθάρρυνε με προθυμία να την υποστηρίξει. Αντίθετα, ο Μακρόν φάνηκε να απορρίπτει την απάντηση αυτή. Μετά από μια μεγάλη παύση και πολλή σκέψη, τελικά βρήκε την απάντηση – «τον εαυτό μου», είπε».

Όπως αναφέρει ο Αντερλίνι σχετικά με τα όσα έμαθε στο ταξίδι στην Κίνα: «Αρκετοί από τη συνοδεία του μου μίλησαν ανοιχτά για τον πρόεδρο και την προσωπικότητά του, δεδομένου ότι θα παρέμεναν ανώνυμοι. Εάν οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στο ταξίδι μου στην Κίνα είναι σωστοί, η ετυμηγορία του γαλλικού λαού πρέπει να είναι καταστροφική σε έναν βαθμό για έναν πρόεδρο που -έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος μετά από δύο δεκαετίες που εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία- φαινόταν ότι έχει πείσει τον εαυτό του ότι το θράσος του, η δυνατότητα να γοητεύει και η χαμαιλεοντική του φύση θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτικά δύσκολη θέση. «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», μου είπε ένας από τους στενότερους συμβούλους του στο ταξίδι στην Κίνα πέρυσι. Και πραγματικά μισεί να χάνει. «Είναι μεγάλος γόης, θέλει να γοητεύει τους πάντες», είπε ένα άλλο μέλος του στενού κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος για αυτόν… είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους – και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας. «Έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη να τον αγαπούν», είπε ένας άλλος».

Μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του Politico αναφέρει σχετικά με την τωρινή κατάσταση πως: «Πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του – ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον φανταστικό ρόλο του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας που έχει δώσει στον εαυτό του. Στην συνέχεια, έστειλε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά. Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη. Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνο επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. Μπορεί αυτή τη φορά να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δίχασε ακόμη περισσότερο τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη».

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία αναζητά νέο πρωθυπουργό – Οι «μνηστήρες», ο ρόλος του Μακρόν και τα σενάρια

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Μεγάλη αναστάτωση στα Τρίκαλα για εκατομμύρια τριζόνια – «Πολιορκούν» την πόλη «κατσαρίδες που πετάνε» (Photos – Video)

Σοκ στον Πύργο: 59χρονος έριξε την πρώην σύντροφό του από το μπαλκόνι

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ποιους θα αντιμετωπίσει, οι ημερομηνίες των ματς