Politico για φον ντερ Λάιεν: «Ζήτησε από δύο υποψηφίους, αλλά οι ηγέτες της έδειξαν το… μεσαίο δάχτυλο»

Politico για φον ντερ Λάιεν: «Ζήτησε από δύο υποψηφίους, αλλά οι ηγέτες της έδειξαν το… μεσαίο δάχτυλο»

Αδειάζει η κλεψύδρα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει την Τετάρτη να ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια για τους 26 επίτροπους της Κομισιόν. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με αρκετό άγχος, σύμφωνα με το Politico, καθώς προκύπτουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, πυρετώδεις διαβουλεύσεις αλλά και σοβαρές διαφωνίες.

«Μεσαία δάχτυλα υψώνονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αγώνας της τελευταίας στιγμής για τη φον ντερ Λάιεν», είναι ο τίτλος του εκτενέστατου δημοσιεύματος του Politico για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Κομισιόν.

«Η φον ντερ Λάιεν εστιάζει υπερβολικά στην ισορροπία μεταξύ των φύλων χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει τους στόχους της», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «ο λάκκος που σκάβει για τον εαυτό της γίνεται όλο και πιο βαθύς».

Το παζλ που κλήθηκε να λύσει ήταν ήδη περίπλοκο. Έπρεπε να λάβει υπόψιν γεωγραφικές, πολιτικές ισορροπίες. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους υποψηφίους (που οφείλονται σε δική της ευθύνη) καθιστούν το έργο της ακόμη δυσκολότερο.

Διαβάστε σχετικά: Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Η πιθανή απώλεια της προθεσμίας θα θεωρηθεί ως ντροπιαστικό γεγονός, όπως δήλωσαν στο Politico Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη – μέλη να στείλουν μία γυναίκα και έναν άνδρα ως υποψήφιους για τις θέσεις των 26 επιτρόπων της (οι χώρες που άφησαν τον απερχόμενο επίτροπο τους να παραμείνει, πήραν εξαίρεση από τον κανόνα αυτό).

Η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που ακολούθησε αυτό το αίτημα, γεγονός που οδήγησε τη φον ντερ Λάιεν να ασκήσει πίεση σε τουλάχιστον πέντε χώρες της ΕΕ ώστε να αντικαταστήσουν τους άνδρες υποψηφίους με γυναίκες, προσφέροντας δυνατούς τομείς επιρροής.

«Ζήτησε από κάθε Ευρωπαίο ηγέτη δύο υποψηφίους. Αντ’ αυτού, της έδειξαν το μεσαίο δάχτυλο», δήλωσε ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πάντως, κατάφερε να πείσει τη Σλοβενία και τη Ρουμανία να αντικαταστήσουν τους άνδρες υποψηφίου.. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρουμανία πρότεινε τη Ροξάνα Μινζάτου. Αντίστοιχα, τη Δευτέρα, η Σλοβενία πρότεινε τη Μάρτα Κος, πρώην πρέσβειρα και πρώην αντιπρόεδρο του φιλελεύθερου Κόμματος Ελευθερίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Με την Κος, σε σύνολο 26 υποψηφίων οι γυναίκες ανέρχονται σε 10.  «Τουλάχιστον τώρα είναι διψήφιο το νούμερο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ προερχόμενος από το ΕΛΚ.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έφεραν επίσης και πίεση χρόνου. Μελλοντικοί Επίτροποι έμειναν στο σκοτάδι, σχετικά με το τι θα κάνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ίδια η Φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε την πολιτική για την ισότητα των φύλων. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου ζωής αγωνίζομαι για την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και σε ηγετικές θέσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη.

«Και η εμπειρία μου είναι ότι αν δεν το ζητήσεις, δεν το παίρνεις. Δεν έρχεται φυσικά».

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει ακόμη να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο. Η επόμενη συνεδρίαση της Κομισιόν αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Η Παλαιστινιακή Παροικία καλεί τη Ρεμπούτσικα να ακυρώσει συναυλία: «Γέφυρες δε χτίζονται με το κράτος-δολοφόνο»

Ξεκινά η μετά-Κασσελάκη εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα, οι ευθείες βολές Φάμελλου και οι προθέσεις της Ρένας Δούρου

Ο… επιτελάρχης του γλυκού νερού

«Πυρά» Μαντζουράνη κατά Κασσελάκη: Κουκούλες φορούσαν οι δωσίλογοι – Εμπρηστική και διχαστική η ομιλία του (Video)

Κακοκαιρία Atena: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter