Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται και ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για να επεκτείνει το τοίχος στον Έβρο προχωρά το Politico, εκθέτοντας για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης: Politico: Φιάσκο η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή επιπλέον φράγματος 80 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.
«Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, αφού το “Brussels Playbook” έγραψε ότι 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ζήτησαν χρήματα τον περασμένο Οκτώβριο από την Επιτροπή για να διατεθούν για τείχη και φράχτες», σχολιάζει το ρεπορτάζ.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναδεικνύει και τις εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους των Βρυξελλών, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον να απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων για «συρματοπλέγματα και τοίχους», άποψη που βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν διαπιστώνει κώλυμα ως προς την νομιμότητα μιας τέτοιας πρακτικής.
Επίσης, το Politico επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά παραμένει εριστική και υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνει μέσω του προγράμματος DG Home’s Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φυσικών φραχτών.
Τέλος, στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται πως ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων, με την πρόταση της Αθήνας για κατασκευή ακόμη 80 χιλιομέτρων να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη γραμμή των φον ντερ Λάιεν και Γιόχανσον.