Politico: Έξαλλοι στο ΝΑΤΟ με τη στάση της Ουγγαρίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας

Politico: Έξαλλοι στο ΝΑΤΟ με τη στάση της Ουγγαρίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας

Τον έντονο εκνευρισμό της Δύσης προκαλεί η στάση της Ουγγαρίας να μην δώσει το «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απόφαση στην οποία η χώρα έχει συστρατευθεί με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Ρolitico, αξιωματούχοι και ειδικοί υποστηρίζουν ότι πέρα ​​από τους εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν, η κίνηση της Βουδαπέστης συνδέεται με τους δεσμούς της με την Άγκυρα και τη Μόσχα, θεωρώντας την στάση του ούγγρου ηγέτη ως  «ένα ενοχλητικό παράπλευρο σόου».

Ο ίδιος ιστότοπος τονίζει ότι μπορεί οι ούγγροι νομοθέτες να υπέγραψαν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λίγο πριν από την Τουρκία, η χώρα όμως συνεχίζει να τάσσεται με τις απόψεις του Ερντογάν, αναβάλλοντας μια απόφαση για τη Σουηδία. Το ουγγρικό κοινοβούλιο αρνείται να υποστηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα, επειδή όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, η Στοκχόλμη επέκρινε τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε δισεκατομμύρια ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, ενώ επίσης παρακρατούσε τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για τον κορονοϊό. Η Βουδαπέστη βρίσκεται σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να «ξεμπλοκάρουν» αυτά τα χρήματα, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι η Ουγγαρία προσπαθεί να ασκήσει πίεση για να κερδίσει τις μάχες της στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από πλευράς Politico για τη θέση της Ουγγαρίας, ο σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον έγραψε σε δήλωση του που εστάλη μέσω email: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τους λόγους πίσω από τις ενέργειες της Ουγγαρίας και της Τουρκίας σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, υπάρχει και η πεποίθηση τόσο στη Βουδαπέστη όσο και στις δυτικές πρωτεύουσες, ότι η Ουγγαρία δεν θα αναστείλει την ένταξη της Σουηδίας από μόνη της.

«Πιθανότατα θα επικυρώσουν λίγες μέρες πριν από την Τουρκία», δήλωσε ο σουηδός αξιωματούχος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter