Politico: Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποδίδουν

Politico: Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποδίδουν

Πόσο άξιζαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσοουκρανικής σύρραξης διερωτάται το Politico σε άρθρο του, διαπιστώνοντας πως κανένα πακέτο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να στάθηκε ικανό να πιέσει τη ρωσική πλευρά ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πλέον, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Μόσχας και όσοι προέβλεπαν κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας διαψεύστηκαν«, σημειώνουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες του Politico και συνεχίζουν στο ίδιο κείμενο: «Το πάγωμα των εμπορικών συναλλαγών με τη Δύση δεν είχε το αποτέλεσμα, που προέβλεπαν αρχικά οι αναλύσεις. Οι έγκαιρες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τα έσοδα από τις υπόλοιπες εξαγωγές ενέργειας και η στροφή προς νέες αγορές πλέον έχουν καλύψει το πλήγμα».

«Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, πλέον εγείρεται το ερώτημα για τις κυρώσεις στη Ρωσία: Άξιζε πραγματικά όλη η προσπάθεια και η οικονομική δυσπραγία στην Ευρώπη; Η συζήτηση είναι επίκαιρη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τον 10ο γύρο κυρώσεων ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου» τονίζουν οι συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού και παραθέτουν δηλώσεις του ο υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ο οποίος μιλώντας για «μπέργκερ McPutin», αναφέρεται στα McDonald’s, μια από τις πολλές πολυεθνικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι στις κυρώσεις και τον στόχο τους. «Για να δηλώσω το προφανές, ο στόχος των κυρώσεων είναι να τερματιστεί ο πόλεμος», δήλωσε στο Politico ο Μάικλ ΜακΦόλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και που μελετά τις κυρώσεις. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει», δήλωσε. «Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επιτύχει τον στόχο που θέσαμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να κάνουν πίσω, υπό το πρίσμα μέτρων που θα έπλητταν υπερβολικά τις δικές τους οικονομίες. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – ζωτικές πηγές εσόδων από τις εξαγωγές της Ρωσίας – παρέμειναν αρχικά ανέγγιχτα, προς απογοήτευση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής» επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο στο οποίο ωστόσο αναφέρονται και δηλώσεις ειδικών που αντιτείνουν ότι ο πραγματικός «πόνος» για τη Μόσχα θα εμφανιστεί σταδιακά, όταν η Ρωσία ελλείψει δυτικών ανταλλακτικών και προϊόντων τεχνολογίας και με περιορισμένη την ικανότητά της να εξάγει, η Ρωσία κινδυνεύει να διολισθήσει σταθερά προς ένα άλλο μοντέλο χώρας διαρκώς εκτεθειμένου στις αναταράξεις των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Φιέστα Πούτιν στη Μόσχα – «Είμαστε περήφανοι για όσους πολεμούν στην Ουκρανία» (Videos)

CNN: Η Ρωσία απέτυχε να τεστάρει βαλλιστικό πύραυλο όταν ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter