Politico για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: «Αυξάνεται η πίεση στον έλληνα πρωθυπουργό»

Politico για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: «Αυξάνεται η πίεση στον έλληνα πρωθυπουργό»

Με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα του Politico, εστιάζοντας στον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης που ενεργοποιεί παρακρατικές πρακτικές και έχει πάψει να θυμίζει κυβέρνηση του δυτικού κόσμου. Η χώρα έτσι βρίσκεται εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο καθώς τα ερωτήματα για τη στάση που σκοπεύει να κρατήσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος επί του ζητήματος φουντώνουν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να αναθεωρήσει την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας μετά από σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αλλά κατηγορήθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση που είχε υποκλαπεί το τηλέφωνό του ότι προσπάθησε να «αγοράσει χρόνο», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στράφηκαν εναντίον του Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ανάγκασε σε παραίτηση δύο από τους στενότερους βοηθούς του την περασμένη Παρασκευή, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο Μητσοτάκης, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί σχετικά με το χακάρισμα κινητών τηλεφώνων του αρχηγού του Σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Την ίδια στιγμή, υπερασπίστηκε και επέκρινε την παρακολούθηση, λέγοντας ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά ήταν λάθος», υποστηρίζει το Politico.

«Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ», είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το επεισόδιο είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας (ΕΥΠ), οι οποίες εποπτεύονται άμεσα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε τεθεί υπό «νόμιμη παρακολούθηση» διάρκειας τριών μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι κοριοί, είπε ο Μητσοτάκης, είχαν σταματήσει «αυτόματα» να λειτουργούν λίγες μέρες μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη στην κούρσα της ηγεσίας. Ο Μητσοτάκης δεν εξήγησε γιατί στοχοποιήθηκε ο Ανδρουλάκης ή ποιος είχε παραγγείλει την υποκλοπή, σημειώνει το δημοσίευμα κρεμώντας τον πρωθυπουργό και τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης σε διεθνή μανταλάκια.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις των ανώτερων στελεχών την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτης Κοντολέων «απομακρύνθηκε αμέσως» λόγω του χειρισμού του στο θέμα της παρακολούθησης. και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης – ο οποίος είναι ανιψιός του μητσοτάκη – ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» παραιτούμενος.

Η στάση της Αντιπολίτευσης

Όμως, ο Ανδρουλάκης και τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης απέρριψαν την προσπάθεια του Μητσοτάκη να ελέγξει τη ζημιά, τονίζει το Politico.

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ ο λόγος της παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, την οποία έχετε το θράσος να χαρακτηρίσετε νόμιμη […] να δημοσιοποιηθεί άμεσα», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρουλάκης.

«Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη», πρόσθεσε. «Ο πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να αγοράσει χρόνο. Τώρα όμως ο χρόνος μετράει εναντίον του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια».

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι υπήρξε άλλη μια απόπειρα υποκλοπής του τηλεφώνου του με ένα λογισμικό τύπου Pegasus που ονομάζεται Predator, το οποίο αντιλήφθηκε χάρη σε επιθεώρηση από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόπειρα πειρατείας έλαβε χώρα περίπου την ίδια περίοδο που ο Ανδρουλάκης τέθηκε υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator.

Το αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ελλάδας ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό σε ανακοίνωσή του και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Μητσοτάκης ήταν «ένοχος» και θα χρησιμοποιούσε «οποιοδήποτε ψέμα, οποιαδήποτε υποκρισία, οποιαδήποτε διαστρέβλωση για να σώσει τον εαυτό του».

«Δεν είχε το θάρρος να κάνει το αυτονόητο για καμία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

«Στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της λογοδοσίας και της κοινοβουλευτικής εποπτείας και της προώθησης εσωτερικών αλλαγών για την αύξηση της διαφάνειας. Είπε επίσης ότι μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Μητσοτάκης δεν επανέλαβε ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η «νόμιμη υποκλοπή» του Ανδρουλάκη πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών και αρμενικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπονοώντας ότι ο ευρωβουλευτής κατασκοπεύεται επειδή είναι πολύ κοντά στη Ρωσία και την Τουρκία. ή ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ενδιαφέρθηκαν για τον Ανδρουλάκη λόγω της συμμετοχής του σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα», υπογραμμίζει το Politico.

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα Σεργκίι Σουτένκο δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «διαζευγμένοι από την πραγματικότητα», ενώ ο Αρμένιος πρέσβης Τιγκράν Μκρτσιάν τους χαρακτήρισε «ξεδιάντροπο ψέμα».

 

 

Documento Newsletter