Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

Belarus Russia Ukraine War

Συνεχίζονται μετά από περίπου τρεις ώρες οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών στα σύνορα με την Λευκορωσία, ενώ σύγχυση προκλήθηκε νωρίτερα,  καθώς σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου  η ουκρανική είχε ζητήσει την πλήρη απόσυρση  των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε σήμερα την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ουκρανικά μετέδωσαν πως η απαίτηση αυτή έγινε από μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ρωσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία για κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα τα μμε διευκρίνισαν ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η έναρξη των συνομιλιών

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη, κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας. Ο λαός της Λευκορωσίας προσεύχεται γι’ αυτό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών, καλωσορίζοντας τις δύο αντιπροσωπείες.

Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei speaks to Ukrainian and Russian delegations prior to their peace talks in the Gomel region, Belarus, Monday, Feb. 28, 2022. The Russian and Ukrainian delegations have met for their first talks today. The meeting is taking place in Gomel region on the banks of the Pripyat River, BelTA has learned. (Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

 

Πριν οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι, η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

 

 

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε λίγο πριν τις 11 στα σύνορα με ελικόπτερα την οποία απαρτίζουν ο υπουργός Αμυνας Ρέζνικοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Παντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

 

 

Τι θέλει η  Μόσχα 

Η Ρωσία από την πλευρά της ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» εν αναμονή του αποτελέσματος των συνομιλιών.

Νέο διάγγελμα Ζελένκσι

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέο διάγγελμα στο οποίο αναφέρει:  «Έχουμε περάσει τόσα πολλά αυτή την περίοδο. Όταν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος, είπα ότι ο καθένας μας είναι Πρόεδρος. Γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τη χώρα μας. Για την όμορφη Ουκρανία μας. Και τώρα συνέβη… ότι ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής. Ένας πολεμιστής στη θέση του. Και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας θα κερδίσει. Δόξα στην Ουκρανία!”».

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται μετά από μια ακόμα δύσκολη νύχτα με συνεχείς βομβαρδισμούς και εκρήξεις. Το Κίεβο και το Χάρκοβο παραμένουν τα δύο βασικά μέτωπα για τις ρωσικές δυνάμεις τα οποία ωστόσο αντιστέκονται. Συγκρούσεις μαίνονταν γύρω και από την Μαριούπολη καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα στα τηλεοπτικά δίκτυα ο Πάβλο Κιριλένκο, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ. Ο ίδιος όμως δεν διευκρίνισε αν οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν ή έχασαν έδαφος ούτε ανέφερε αν υπήρχαν απώλειες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ, τουλάχιστον 102 άμαχοι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, την περασμένη Πέμπτη, κι άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, εκφράζει τους φόβους του πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «πολύ υψηλότεροι».

Παράλληλα, περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, με πολλούς περισσότερους εκτοπισμένους εντός της χώρας.

Τα ξημερώματα, δορυφορικές φωτογραφίες απεικόνιζαν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, όπως ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Ωστόσο ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Παράλληλα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Interfax Ukraine. Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός «πυρετός», προσφυγικά κύματα και συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων – Όλες οι εξελίξεις (LIVE)