Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ είδε το έγκλημα στο Κίεβο – Αφορμή κλιμάκωσης η παράλογη επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ είδε το έγκλημα στο Κίεβο – Αφορμή κλιμάκωσης η παράλογη επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο

Αφορμή κλιμάκωσης η παράλογη επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο με θύματα παιδιά και υγειονομικούς

Καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έσπευδαν στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με σκοπό να εγκρίνουν ένα «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισαν, πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έστρωναν το χαλί για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που έλαβε χώρα σε ουκρανικό έδαφος.

Ειδικότερα, έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε το πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου (η μεγαλύτερη δομή υγείας παίδων στη χώρα), από το οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά και δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού, αλλά και συνολικότερα το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ (μέρος του οποίου ήταν και το πλήγμα στο νοσοκομείο), από το οποίο η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι υπήρξαν 44 νεκροί.

Εργαλειοποίηση

Πέρα από τις παρεμβάσεις και την έντονη κριτική του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του για το χτύπημα στο νοσοκομείο παίδων, σειρά στις δηλώσεις αποδοκιμασίας των πληγμάτων εναντίον αμάχων στην Ουκρανία αλλά και σε καλέσματα εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ πιο σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία –αλλά και την Κίνα, την οποία κατηγόρησαν ότι «διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας»– πήραν οι ηγέτες των χωρών της Δύσης.

Στις τοποθετήσεις τους ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ αρκετοί εξ αυτών υποστήριξαν ότι το κύμα αυτό των πυραυλικών επιθέσεων, που έπληξε για πρώτη φορά και την ουκρανική πρωτεύουσα, καταδεικνύει την ανάγκη της κυβέρνησης Ζελένσκι να λάβει ακόμη περισσότερα όπλα και οπλικά συστήματα, ιδιαίτερα συστήματα αεράμυνας αλλά και F-16, που όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα πετούν στον ουρανό της Ουκρανίας από αυτό κιόλας το καλοκαίρι.

«Πράσινο» για F-16

Η «πρόκληση» του πλήγματος στο παιδιατρικό νοσοκομείο –παρά το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Μόσχα, όπως έχει κάνει σχεδόν σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, διέψευσε ότι έχει την ευθύνη και υποστήριξε ότι το χτύπημα προήλθε από ουκρανικό πύραυλο– αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις κινήσεις κλιμάκωσης από την πλευρά της συμμαχίας. Το πράσινο φως για να πετάξουν δυτικά F-16 στην Ουκρανία αλλά και για επιπλέον συστήματα αεράμυνας είναι κινήσεις κλιμάκωσης, που παρουσιάζονται ως δικαιολογημένες από την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο με τα ρωσικά πλήγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την κοινή απόφαση των δυτικών χωρών (και σε επίπεδο G7) για χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελούν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για τη Μόσχα, η οποία κατά το παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει ότι αν ξεπεραστούν θα υπάρξουν σκληρές απαντήσεις από την πλευρά της. Στη «διπλωματική αργκό» της ρωσικής ηγεσίας αυτό οριακά ισοδυναμεί παραδοσιακά με πυρηνική απειλή.

Η εργαλειοποίηση του πλήγματος στο παιδιατρικό νοσοκομείο –χωρίς φυσικά να τίθεται εν αμφιβόλω η φύση της φρικαλεότητας– κυρίως από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες ή επικρίσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ ή καλύτερα για να προληφθούν καταστάσεις και να προετοιμαστεί η δημόσια σφαίρα για πιθανές «επικίνδυνες» αποφάσεις ήταν ξεκάθαρη.

Το περιστατικό, όπως συνήθως συμβαίνει με την κάλυψη του πολέμου της Ουκρανίας, περιγράφεται σε ενεργητική φωνή, με τον «δράστη» να είναι γνωστός και χρησιμοποιώντας συναισθηματική γλώσσα.

Κινήσεις και ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ

Οι κινήσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είχαν και άλλη στόχευση, καθώς όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Νοέμβριο και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν εκ των πραγμάτων πόνταρε πολλά στη σύνοδο, καθώς ο υποψήφιος για επανεκλογή Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να επιδείξει αποφασιστικότητα στο διεθνές στερέωμα ούτως ώστε να ισοφαρίσει την εξαιρετικά κακή επίδοσή του στο ντιμπέιτ με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να βάλει τέλος στην κριτική και στις πιέσεις που δέχεται προκειμένου να παραιτηθεί από την κούρσα και να τεθεί άλλος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Ο κοινός στόχος όμως του Μπάιντεν και των υπόλοιπων ηγετών –συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι– στη σύνοδο ήταν η λήψη αποφάσεων που θα δένουν τα χέρια του επόμενου Αμερικανού προέδρου, σε περίπτωση φυσικά που αυτός είναι ο Τραμπ, γιατί εάν είναι ο Μπάιντεν, η πολιτική στο ουκρανικό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Η μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, που φαίνεται να επιτυγχάνεται με τις αποφάσεις της συνόδου, εκ των πραγμάτων θα φέρει προ τετελεσμένων την επόμενη προεδρία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δημιουργεί και ένα «χρονικό γρίφο» για τη Μόσχα, η οποία θα πρέπει τώρα να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της απέναντι στη Δύση, με τα F-16 στην Ουκρανία αλλά και τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν γοργά.

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΣΕΑ: Κλείδωσε η προμήθεια των F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S100

Τήρησε τη δέσμευση της στον ΣΥΡΙΖΑ η Μέτσολα – Καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τα προβλήματα της καθημερινότητας «καταπίνουν» την κυβέρνηση – Διέξοδο ψάχνει ο Μητσοτάκης

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter