Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο αντιστέκεται για πέμπτη ημέρα – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί – Ξεκινούν στις 11 οι συνομιλίες Μόσχας με Κίεβο

Ο εφιάλτης στην Ουκρανία συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα με το Κίεβο να αντέχει στις ρωσικές πιέσεις δείχνοντας πως η χώρα δεν παραδίδεται αμαχητί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που ανέμενε να καταλάβει το Κίεβο εν μία νυκτί βλέπει τώρα τα σχέδιά του να ανατρέπονται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις καταβάλλουν σθεναρή αντίσταση και οι απώλειες στο ρωσικό στρατό είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα, Δευτέρα στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 11 σήμερα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα φέρει και την πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

 

Οι εκρήξεις είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν και πάλι στα καταφύγια. Το Κίεβο γίνεται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρώσοι φαίνεται να ετοιμάζουν μία μεγάλη επίθεση, δίνοντας την εντύπωση πως περικυκλώνουν την πόλη από παντού.

 

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

 

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar. Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία. Ωστόσο ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν να κινούνται εν μέρει.

 

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Στόχος και το Χάρκοβο

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να μπει στο κέντρο στο Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Ωστόσο, οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Επίσης, στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

 

 

 

Ανθρώπινες απώλειες

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε για πρώτη φορά απώλειες στα πολεμικά μέτωπα, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία. «Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτές οι απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ όσες έχει η Ουκρανία.

 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί. Επίσης, 10 Έλληνες έπεσαν νεκροί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις που μένουν Έλληνες ομογενείς, όπως η Σαρτανά.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τις 368.000.

 

Οι διαπραγματεύσεις

Την ώρα που οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας βρίσκονται σε ισχύ, τα βλέμματα έχουν στραφεί στις  συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής αντιπροσωπείας π0ου θα διεξαχθούν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έδειξε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες.

Θα πρόκειται για μόλις την 11η έκτακτη ειδική συνεδρίασή της τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια.

Σκοπός είναι να ξεπεραστεί τουλάχιστο ο αριθμός των ψήφων των χωρών που είχαν χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. 100 κράτη μέλη είχαν ταχθεί τότε υπέρ, 11 είχαν ταχθεί κατά και 58 απείχαν.

Το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή «με τους πιο σθεναρούς όρους» και εκφράζει υποστήριξη στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Ουκρανίας. Αξιώνει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Κατά διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα τροποποιηθεί.

Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συχνά νομικά δεσμευτικές, αυτές της Γενικής Συνέλευσης εξ ορισμού δεν έχουν τέτοια φύση, έχουν ωστόσο αξία σε επίπεδο συμβολισμού.