Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ευρεία ρωσική ήττα θέλει η Δύση

Ανευ αντικειμένου οι πρωτοβουλίες ειρήνευσης από την Μόσχα και το Κίεβο

Καθώς όμως η Ρωσία προχωρά προς μια πολεμική οικονομία, η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της από τη Δύση. Συνολικά 43 δισ. δολάρια θα δοθούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, ενώ τα δώρα στα εξοπλιστικά περισσεύουν.

Τελευταίο απόκτημα των Ουκρανών είναι το προηγμένο αμερικανικό αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό σύστημα Patriot, το οποίο φέρει πυραύλους ακριβείας. Οι Ουκρανοί παίρνοντας αυτό καθώς και άλλα δυτικά όπλα πιστεύουν ότι θα περιορίσουν την εκστρατεία τρόμου που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι εναντίον των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Στόχος του Κρεμλίνου είναι να κάμψει το ηθικό των αμάχων κάνοντας τον χειμώνα ανυπόφορο και φέρνοντας την οικονομία στο χείλος της αβύσσου.

Ο πόλεμος αλλάζει χωρίς να αλλάζει

Για τη διεξαγωγή αυτής της εκστρατείας τρόμου οι Ρώσοι έχουν δαπανήσει πολλά. Οι πύραυλοι ακριβείας που εκτοξεύονταν στις πρώτες φάσεις της εκστρατείας έχουν μειωθεί και τη θέση τους έχουν πάρει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου καμικάζι. Με αυτά ο ρωσικός στρατός σπέρνει τον τρόμο στις ουκρανικές πόλεις και μάλιστα προπαγανδίζει πως οι συστοιχίες Patriot δεν θα πετύχουν τίποτε, όπως δεν πέτυχαν

τίποτε εναντίον των ίδιων ιρανικών drones στη Σαουδική Αραβία, τα οποία χτύπησαν την πιο μεγάλη εγκατάσταση πετρελαίου της ARAMCO στη χώρα. Οι Ουκρανοί, διαθέτοντας πενιχρά αεροπορικά μέσα, επιχειρούν και αυτοί μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών να χτυπήσουν τα ρωσικά μετόπισθεν, ακόμη και την ενδοχώρα, ορισμένες φορές με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Λυσσαλέες μάχες στα ανατολικά

Την ίδια στιγμή στα ανατολικά και στην πόλη Μπαχμούτ οι δύο πλευρές μάχονται λυσσαλέα για λίγα μέτρα εδάφους, την ώρα που τα βίαια βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κυρίως στα «σκοτεινά» κανάλια του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διαδίδουν εικόνες Αποκάλυψης. Οι νεκροί και για τις δύο πλευρές είναι εκατοντάδες ημερησίως, αν και για την ουκρανική έχει γραφτεί πως ανέρχονται σε 400, σύμφωνα με την Ισπανίδα δημοσιογράφο Μαρία Σενοβίλια η οποία βρίσκεται στην περιοχή. Απέναντι στους Ουκρανούς βρίσκονται οι μισθοφόροι της ιδιωτικής στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι «μουσικοί», όπως είναι το παρατσούκλι τους, θέλουν να αποδείξουν στον Πούτιν ότι μπορούν να καταλάβουν πόλεις. Ειδικότερα, στο στόχαστρο των μισθοφόρων του Πριγκόζιν βρίσκονται από τον περασμένο Μάιο το Μπαχμούτ και η Σολεντάρ, που έχουν απόσταση μερικών χιλιομέτρων, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν ανεβάσει στροφές και θέλουν να δώσουν μια νίκη στο Κρεμλίνο ακόμη και εντός του χειμώνα. Η ρωσική ηγεσία χρειάζεται επειγόντως μια τόνωση ηθικού μετά τις τρεις απανωτές ήττες στο Κίεβο, το Χάρκοβο και στη Χερσώνα. Η νίκη στο Ντονμπάς σίγουρα θα βοηθούσε την κατάσταση και θα έδινε διπλωματικούς πόντους, αποδεικνύοντας πως ο ρωσικός στρατός μπορεί να νικά.

Στοχεύοντας Μπαχμούτ και Σολεντάρ η Βάγκνερ αποσκοπεί να ξεκλειδώσει την ουκρανική άμυνα και να προωθηθεί προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, πόλεις-κλειδιά για τον έλεγχο του βόρειου Ντονιέτσκ. Εκεί βρίσκεται και η τελευταία ουκρανική γραμμή άμυνας στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία από τη μία συγκρατεί όσο μπορεί τους Ρώσους στις δύο αυτές πόλεις, ενώ από την άλλη ετοιμάζεται για μια μεγάλη ανοιξιάτικη επίθεση στα νότια, δηλαδή από τη Ζαπορίζια με κατεύθυνση τη Μελιτούπολη, πόλη-κόμβο για τη χερσαία επικοινωνία της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο ρωσικός στρατός θα κοπεί στη μέση και το ενδεχόμενο επιστροφής στα σύνορα του 2014 θα γίνει μονόδρομος.

Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει διάφορες επιχειρήσεις στις περιοχές που βρίσκονται στη δυτική όχθη του Δνείπερου και συγκεκριμένα στο δέλτα του. Από εκεί οι Ουκρανοί φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μικρό προγεφύρωμα για μελλοντική χρήση και κυρίως για να ανοίξουν τον θαλάσσιο διάδρομο για το λιμάνι του Μικολάεφ. Το τελευταίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ουκρανία ύστερα από αυτό της Οδησσού και ενδεχόμενο άνοιγμά του θα σηματοδοτήσει την πλήρη αποτυχία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο λιμάνι έχει κλείσει από τις αρχές της ρωσικής εισβολής.

Και οι δύο πλευρές θέλουν τη συνέχιση

Σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλείσει το πρώτο έτος και η Ρωσία βρίσκεται σε δεινή θέση. Μολονότι η Μόσχα θεωρεί πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την εξαπάτησε μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού από το Κίεβο, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για μια διαπραγμάτευση. Οι Ρώσοι το έχουν ξαναθέσει στο τραπέζι αλλά οι όροι τους είναι επαχθείς για τη Δύση. Παράλληλα, η πρωτοβουλία των Ουκρανών για ειρήνη μέσω διαμεσολάβησης του ΟΗΕ αλλά χωρίς τη Ρωσία είναι άνευ αντικειμένου και αποσκοπεί μόνο στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Είναι σαφές πως αμφότερες οι πλευρές θέλουν ακόμη ένα γύρο μεγάλων μαχών με ορίζοντα την άνοιξη, ίσως και το καλοκαίρι. Εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, τότε ίσως να διεξαχθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Τέλος, οι Αμερικανοί φαίνεται ότι στρέφονται προς την υποστήριξη μιας ολοκληρωτικής ουκρανικής νίκης, ενώ σημαντικές δεξαμενές σκέψης στην Ουάσινγκτον καταλήγουν πως τώρα είναι η ευκαιρία για τη μεγάλη ήττα της Ρωσίας, η οποία θα προκαλέσει κατάρρευση της ομοσπονδίας και τον συνακόλουθο κατακερματισμό της σε πολλά κρατίδια.