Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στόχος η επίτευξη ειρήνης τον Φλεβάρη του 2023» λέει ο Κουλέμπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στόχος η επίτευξη ειρήνης τον Φλεβάρη του 2023» λέει ο Κουλέμπα
Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba talks during an interview with The Associated Press in Kyiv, Ukraine, Monday, Dec. 26, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

«Στοχεύουμε σε επίτευξη ειρήνης με την Ρωσία τον Φλεβάρη του 2023» δήλωσε τη Δευτέρα στο Associated Press  ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής που θα στοχεύει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην επίτευξη ειρήνης με την Ρωσία, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό μεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, χοντρικά στην περίοδο όπου θα έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από την κύρηξη του πολέμου από τη Μόσχα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε χάρη σε μια συγκεκριμένη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Ζελένσκι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει ένα ειδικό σχέδιο ώστε οι πύραυλοι Patriot να είναι έτοιμοι για την Ουκρανία, σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η είδηση για την πρόθεση του κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις, με τη Μόσχα να δηλώνει επίσης έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Πηγή: AP, AFP

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βροχή» ρωσικών πυραύλων ενώ ο Πούτιν δηλώνει ανοιχτός σε συνομιλίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter