Κλιμακώνεται η ένταση ξανά στην εμπόλεμη Ουκρανία, όπου οι εχθροπραξίες μαίνονται από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, ακολούθησαν οι οι πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και η συμφωνία Πούτιν – Λουκασένκο για «κοινή στρατιωτική δύναμη» αλλά και το μήνυμα του Ρώσου προέδρου πως «αν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα απαντήσουμε σκληρά». Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι G7 δρομολογεί ψηφιακή συνεδρίαση την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών.
Russia launches massive missile strikes on government buildings in central #Kyiv/#Kiev.#Ukraine pic.twitter.com/TWQCzFHNSF
— Military Advisor (@miladvisor) October 10, 2022
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.
🔸Exclusive video of Missile strikes by #Russia on #Ukraine’s #Dnipro city.
🔸From today morning, Russia ia raining Missiles over #Ukrainian cities, including capital #Kyiv. pic.twitter.com/9AUe5Hfj7a
— Conflict Watch PSF (@AmRaadPSF) October 10, 2022
Καταδικάζει τη ρωσική επίθεση ο ΟΑΣΕ
Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.
«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.
Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.
Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.