Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τηλεδιάσκεψη για νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία συμμετείχαν οι παγκόσμιοι ηγέτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε τηλεδιάσκεψη για νέες κυρώσεις στη Ρωσία και αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία συμμετείχαν οι παγκόσμιοι ηγέτες

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ με βασικό αντικείμενο την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Ρωσία και την ενίσχυση της βοήθειας στην Ουκρανία. Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Πολωνίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε επιβεβαίωσε και αυτός ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα.

Ενώ σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών όπως επίσης και η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη Γαλλία οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, περιγράφοντας εμμέσως την στάση της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε στους συμμετέχοντες ότι το Τόκιο σκοπεύει να τριπλασιάσει, στα 300 εκατομμύρια δολάρια, τα δάνεια που θα χορηγήσει στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία προστατευτικές μάσκες και στολές προστασίας από επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν γίνει χρήση χημικών όπλων, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολίας.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας της διάσκεψης, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία. Επιπλέον συμπλήρωσε πως «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στο άνοιγμα ενός διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και αμυντικής βιομηχανίας γνωστοποιώντας έτσι την πρόθεση της Γερμανίας να αποστείλει οπλισμό στον ουκρανικό στρατό με σκοπό «να απωθήσει τη ρωσική επίθεση». Αναφέρθηκε μάλιστα ευθέως στην πρόθεση αποστολής οπλισμού λέγοντας πως τόσο το Βερολίνο όσο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

Documento Newsletter