Πόλεμος στην Ουκρανια: Ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί τον Γερμανό Πρόεδρο στην Ουκρανία – Ζητά στρατιωτικό εξοπλισμό απ’ το Βερολίνο

Πόλεμος στην Ουκρανια: Ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί τον Γερμανό Πρόεδρο στην Ουκρανία – Ζητά στρατιωτικό εξοπλισμό απ’ το Βερολίνο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απέρριψε αίτημα του Γερμανού προέδρου να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς

Ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε γνωστοποιήσει την επιθυμία του να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Η επίσκεψή του όμως ακυρώθηκε απρόοπτα.

Ο ίδιος δήλωσε πως ενημερώθηκε σχετικά από τους αρμόδιους θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο το Κίεβο έκρινε πως η επίσκεψή του «δεν είναι επιθυμητή».

Ο Σταϊνμάιερ δεν θα μετέβαινε στην εμπόλεμη περιοχή μόνος του, αλλά συνοδεία των προέδρων της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας. Όλοι μαζί είχαν προγραμματίσει την Τετάρτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ από την Πολωνία.

«Γνωρίζουμε όλες τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάιερ με τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν επίσης από το σύστημα Σταϊνμάιερ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει», δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης στην Bild.

Η εφημερίδα επικαλούμενη την συγκεκριμένη πηγή αναφέρει ότι από την πλευρά του Κιέβου η δήλωση ήταν ξεκάθαρη. Η απόρριψη του αιτήματος για επίσκεψη ήρθε ως αποτέλεσμα του γεγονότος πως το Κίεβο δεν ένιωθε έτοιμο για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή κάποιου μέλους της γερμανικής κυβέρνησης, από την οποία το Κίεβο ζητά επίμονα την προμήθεια και βαρέων όπλων.

Documento Newsletter