Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο στρατός του Κιέβου «πατά» στην ρωσικά κατεχόμενη πλευρά του Δνείπερου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο στρατός του Κιέβου «πατά» στην ρωσικά κατεχόμενη πλευρά του Δνείπερου

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εξασφαλίσει μια μικρή λωρίδα γης στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, που ελέγχεται από το στρατό της Μόσχας, και την κρατούν παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, αναφέρουν τα διεθνή Μέσα.

Οι ουκρανοί πεζοναύτες έχουν στρατοπεδεύσει σε μια παραλία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να διεκδικήσει περισσότερα από την περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται μεταξύ του ελεύθερου ουκρανικού εδάφους και της Κριμαίας, που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Όταν οι Ουκρανοί πεζοναύτες προσγειώθηκαν στην ανατολική όχθη στα μέσα Οκτωβρίου, το ρωσικό πεζικό αντεπιτέθηκε, με την υποστήριξη πυροβολικού και drones.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

«Η ακτογραμμή και οι πλημμυρικές πεδιάδες είναι γεμάτες με πτώματα Ουκρανών μαχητών», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τον Πούτιν κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση «λάθος», δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ουκρανοί «ξεκίνησαν την από καιρό ανακοινωθείσα και αναμενόμενη επόμενη αντεπίθεση τώρα προς την κατεύθυνση της Χερσώνας – δεν υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα».

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ο Rybar, ένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ του οποίου οι πληροφορίες θεωρούνται πιο αξιόπιστες από την επίσημη προπαγάνδα, είπε ότι νέες ομάδες πεζοναυτών διέσχισαν τον ποταμό τη νύχτα.

Η νότια περιοχή Χερσώνα, η οποία διασχίζεται από τον ποταμό Δνείπερο, ήταν το σκηνικό των πρώτων κερδών της Ρωσίας τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022 πριν από μια υποχώρηση εκείνο το φθινόπωρο στην ανατολική όχθη του ποταμού κατά τη διάρκεια μιας ουκρανικής αντιπαράθεσης που απελευθέρωσε την πόλη Χερσώνα στη δυτική όχθη. Η γέφυρα του ποταμού έμεινε ερειπωμένη. Από τότε, η πόλη Χερσώνα έχει υπομείνει αδιάκοπους ρωσικούς πυραύλους, οβίδες και βομβαρδισμούς που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους σχεδόν καθημερινά.

Το κερδισμένο έδαφος

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες που έφτασαν στην ανατολική όχθη – από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες – πήραν θέση κοντά στα ερείπια της γέφυρας και κατέλαβαν τουλάχιστον μέρος του Κρύνκι. Το Κρύνκι, όπως και η υπόλοιπη περιοχή, πλημμύρισε όταν το φράγμα Καχόβα στο Δνείπερο καταστράφηκε τον Ιούνιο. Οι Ρώσοι, που έλεγχαν το φράγμα εκείνη την εποχή, πιστεύεται ότι το σαμπόταραν, αν και το Κρεμλίνο το αρνείται.

Το ελώδες έδαφος δίπλα στο ποτάμι θα ήταν δύσκολο να το διασχίσουν τα βαριά άρματα. Πέρα από το Κρύνκι βρίσκονται οι ρωσικές άμυνες. Τάφροι και ναρκοπέδια βάθους 500 μέτρων προστατεύουν την περιοχή που έχει καταλάβει ο Πούτιν. Οι άμυνες που έχουν στήσει εκεί οι Ρώσοι πιστεύεται ότι αποτελούν πιο εύκολο εμπόδιο να περάσουν οι Ουκρανοίστην απ’ ό,τι στη Ζαπορίζια, όπου η Ουκρανία επιτίθεται από το βορρά, αλλά παραμένουν πρόβλημα για την ουκρανική αντεπίθεση.

Ρωσική ανησυχία

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ουκρανική εισβολή στην ανατολική όχθη έχει θορυβήσει τη Μόσχα. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έγραψαν ότι ο περιφερειακός διοικητής, συνταγματάρχης Όλεγκ Μακαρέβιτς, αντικαταστάθηκε. Αναλυτές στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα που παρακολουθεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσαν: «Η αναφερόμενη απόλυση του Μακαρέβιτς δείχνει ότι το Κρεμλίνο ή η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να είναι αρκετά ανήσυχη και δύσπιστη για την ικανότητά του να αποκρούσει τις συνήθεις χερσαίες επιχειρήσεις της Ουκρανίας».

Documento Newsletter