Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν – Σολτς στηρίζουν Κίεβο και προαναγγέλλουν πόλεμο διαρκείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν – Σολτς στηρίζουν Κίεβο και προαναγγέλλουν πόλεμο διαρκείας

Τη στήριξή τους προς το Κίεβο επανέλαβαν την Παρασκευή οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς από τη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια λίγο μετά τις νέες πιέσεις του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για παράδοση όπλων προς τη χώρα του, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα πόλεμο διαρκείας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο». Παράλληλα, ο Σολτς, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, απευθυνόμενος στη Ρωσία, είπε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

«Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι η ιμπεριαλιστική κοσμοθεωρία του δεν θα κερδίσει, τόσο πιο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο – αντιθέτως».

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», ανέφερε από πλευράς του ο γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία». Επιπρόσθετα τόνισε ότι επιθυμεί να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαΐοι σύμμαχοι στην Ουκρανία άλλα υποσχέθηκαν για τα άρματα Leopard και άλλα τελικά θα στείλουν. Μετά βίας οι συνεισφορές για άρματα μάχης δεν φτάνουν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα τυπικό τάγμα αρμάτων. Μόλις την Τετάρτη ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπονόησε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι αγωνίζονται να συγκεντρώσουν δύο πλήρη τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 για να στείλουν στην Ουκρανία όπως υποσχέθηκαν.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι τα μόνα δύο κράτη που δεσμεύονται να στείλουν την έκδοση A6 του Leopard 2, με 14 να προέρχονται από την πρώτη και τρία από τη δεύτερη, όπως δήλωσε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με ομολόγους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Δεν θα φτάσουμε στο μέγεθος ενός τάγματος», όπως δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Πηγή: Reuters, AFP

Documento Newsletter