Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχάζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το Τσερνόμπιλ

The National Guard soldiers take part in tactical exercises, which are conducted by the Ukrainian National Guard, Armed Forces, special operations units and simulate a crisis situation in an urban settlement, in the abandoned city of Pripyat near the Chernobyl Nuclear Power Plant, Ukraine, Friday, Feb. 4, 2022. (AP Photo/Mykola Tymchenko)

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είδε «καμία κρίσιμη επίπτωση στην ασφάλεια» από την απώλεια της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΕΑΕ για απώλεια ηλεκτροδότησης », αναφέρεται σε σχετικό tweet και προσθέτει ότι «σε αυτή την περίπτωση η ΙΕΑΕ δεν βλέπει κρίσιμο αντίκτυπο στην ασφάλεια».

«Το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγεί στο Twitter η IAEA.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

Σε κανονικά επίπεδα η ραδιενέργεια στη Ζαπορίζια

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα , ενώ πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Πληροφορίες για ρωσική αεροπορική επιδρομή σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Μαριούπολη

Ένα νοσοκομείο παίδων στην Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο, η πληροφορία όμως δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες,

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει λόγο για χτύπημα σε μαιευτήριο:

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι: «Η κεντρική αγορά της Μαριούπολης χτυπήθηκε απο αέρος. Επίσης σημειώθηκε και χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων σε ένα μαιευτήριο. Άνθρωποι και παιδιά βρίσκονται κάτω από συντρίμμια. Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνένοχος; Αποκλείστε την εναέρια κυκλοφορία. Σταματήστε τις δολοφονίες».

Δείτε το tweet που ανήρτησαν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο:

Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο που κατοικεί στο Κίεβο ανέβασε στα social media ένα βίντεο από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο ενώ πρόσθεσε πως οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση και στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης.

«Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ευάλωτους και ανυπεράσπιστους», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Ο Διάλογος και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Σολτς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησαν σήμερα Τετάρτη για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών για την απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «επιλογές σχετικά με πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες» και ο Ρώσος πρόεδρος «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές μαχών», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης: Τι απαντά το NATO στο μήνυμα Ζελένσκι: Στείλτε αεροπλάνα – Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει

Ρωσία-Ζαχάροβα: Δεν σχεδιάζουμε την ανατροπή Ζελένσκι – Καταγγελίες για δυτικά «βιολογικά εργαστήρια» στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι «ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με βιολογικά εργαστήρια» ανακοινώνοντας επίσης πως η Μόσχα έχει υπό τον έλεγχό της όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας για να αποτρέψει πυρηνικές προκλήσεις από μαχητές. Περισσότερα ΕΔΩ

 

Αγωνία για τους άμαχους και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ukrainian Territorial Defence Forces members prepare to repel the Russian army assault on the Kyiv outskirts, Ukraine, Wednesday, March 9, 2022. Authorities announced a new ceasefire on Wednesday to allow civilians to escape from towns around the capital, Kyiv, as well as the southern cities of Mariupol, Enerhodar and Volnovakha, Izyum in the east and Sumy in the northeast. Previous attempts to establish safe evacuation corridors have largely failed due to attacks by Russian forces. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Σε ισχύ έχει τεθεί η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους από τις 9 το πρωί προκειμένου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 τοπική ώρα, όπως αναφέρει το Reuters. Την ίδια στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των άμαχων και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι εκκένωσης άνοιξαν σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Μπουτσά, το Ιρπίν, το Γκοστομέλ και η Μαριούπολη. Λίγο πριν ξεκινήσει ωστόσο η κατάπαυση του πυρός σήμαναν οι σειρήνες στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιν, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια.

Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη.

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, όπως δήλωσε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τη Ρωσία να προχωρά την εισβολή της, οι τιμές στα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά «εκτοξεύονται». Συγκεκριμένα, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο, αντίστοιχα, για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Charlie McConalogue είπε στο RTE ότι οι αγρότες, πολλοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καλλιέργειας σιτηρών φέτος.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους άμαχους και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους 

Refugees wait for a bus after crossing from Ukraine in Medyka, Poland, Wednesday, March 9, 2022. (AP Photo/Daniel Cole)