Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμβαθύνεται και επηρεάζει πολυεπίπεδα την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ακόμα και τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Πλέον οι περιοχές που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό είναι συνδεδεμένες στο ρωσικό ίντερνετ.
Πάντοτε όταν μια νέα εξουσία έκανε την εμφάνιση της σε μια κατειλημμένη περιοχή αντικαθιστούσε τα δίκτυα επικοινωνίας του αντίπαλου στρατοπέδου με τα δικά της. Έτσι και οι Ρώσοι συνδέουν το ουκρανικό ίντερνετ, τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες με τα δικά τους, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της νέας εξουσίας.
Το φιλτράρισμα της πληροφορίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την σταθεροποίηση του ρωσικού ελέγχου σε περιοχές όπως η Χερσώνα και η Ζαπορίζια, μιας και πλέον θα είναι δυνατή το Κίεβο και η Δύση θα έχει περιορισμένη επιρροή του εκεί πληθυσμού. Ενώ τα προσωπικά δεδομένα θα είναι ευάλωτα και οι συνομιλίες των Ουκρανών πολιτών διάτρητες. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ίδιο είχε συμβεί το 2014 όταν η Κριμαία ενσωματώθηκε στην Ρωσία αλλά και στο Ντονμπάς που σιγόκαιγε ένας χαμηλής έντασης εμφύλιος πόλεμος.
Προφανώς, ο έλεγχος στο ίντερνετ δεν μπορεί να είναι απόλυτος, αφού υπάρχουν εργαλεία αποφυγής του κρατικού ελέγχου όπως το VPN, όπως για τον γενικό πληθυσμό που δεν διαθέτει τέτοιες τεχνικές γνώσεις, η έκθεση του στις ρωσικές πηγές πληροφόρησης θα είναι μεγάλη. Το ρωσικό ίντερνετ («Runet») έχει δικούς του κανόνες και πρωτόκολλα ενώ ελάχιστα μοιάζει με το αντίστοιχο δυτικό, διότι ο έλεγχος του Κρεμλίνου είναι ασφυκτικός.
Μάλιστα, το 2019 υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο που προέβλεπε την κεντρικοποίηση των υποδομών του διαδικτύου και την υπαγωγή των παρόχων στην Roskomnadzor. Η τελευταία είναι υπηρεσία που λειτουργεί σαν ένας ψηφιακός λογοκριτής που φιλτράρει την ροή της πληροφορίας και βρίσκεται υπό τον στενό κορσέ του Κρεμλίνου.