Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε κοντά ως προς το ουδέτερο καθεστώς», λέει Ρώσος διαπραγματευτής – «Αμετάβλητες οι θέσεις μας» απαντά το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Είμαστε κοντά ως προς το ουδέτερο καθεστώς», λέει Ρώσος διαπραγματευτής – «Αμετάβλητες οι θέσεις μας» απαντά το Κίεβο

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, αναζητείται διπλωματική λύση την ώρα που αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ωστόσο η θέση του Κιέβου παραμένει «αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας» σύμφωνα με όσα δήλωσε με ανάρτηση του στο twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Ποντόλιακ: Αμετάβλητες οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο.

Την ώρα του βομβραδισμό στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Σε μια φωτογραφία του θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar, η λέξη: «παιδιά» φαίνεται καθαρά ορατή από τον ουρανό γραμμένη στο έδαφος στα ρωσικά με τεράστια λευκά γράμματα, μπροστά και πίσω από το θέατρο.

Το δημαρχείο της Μαριούπολης ανέφερε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» στην πόλη με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.

Συνεχείς βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο – Χτύπησαν πολυκατοικία και εργοστάσιο αεροσκαφών

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.333 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης, συνολικά 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά, στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή του Κιέβου ανέφερε ότι άλλοι 889 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 241 άμαχοι και 18 παιδιά, στο Κίεβο αναφέρει το και επιπλέον 757 παιδιά έχουν γεννηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο και Κραματόρσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τις εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές και τον άμαχο πληθυσμό να βγαίνει μέσα από τα συντρίμμια να προκαλούν φρίκη.

Στόχος ξανά πολυκατοικία στο Κίεβο

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή από πολύ νωρίς. Στο Κίεβο, οι σειρήνες ήχησαν λίγο πριν από τις 06:00 με θραύσματα από ρωσικό πύραυλο να πέφτουν ξανά σε πολυκατοικία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να πολλοί να τραυματιστούν ενώ 12 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο και άλλοι 98 απομακρύνθηκαν.

 

Χτύπησαν εργοστάσιο αεροσκαφών στην Λβιβ

Εκρήξεις ακούστηκαν και στην πόλη Λβιβ τα ξημερώματα στα δυτικά, με ένα πυκνό σύννεφο καπνού να καλύπτει τον ουρανό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Andriy Sadovy, πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στο συγκρότημα του αεροδρομίου στη δυτική ουκρανική πόλη, καταστρέφοντας ένα κτίριο. Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.

Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εκτιμά πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η Λβιβ παραμένει –συγκριτικά– αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Μαριούπολη: 130 άνθρωποι ζωντανοί από το θέατρο

Την ίδια στιγμή οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως από τα συντρίμμια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε στην Μαριούπολη, 130 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ είναι ακόμη άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Κραματόρσκ

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών το πρωί της Παρασκευής (18.03.2022), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας να εγκλωβιστεί στα ερείπια. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ρωσική πυραυλική επίθεση στόχευσε στρατιωτική βάση στο Μικολάιβ σήμερα το πρωί, σύμφωνα με αναφορές.

Με δυσκολία απομακρύνονται οι άμαχοι στο Λουχάνσκ

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Λουχάνσκ ανέφερε ότι οι συχνοί και εκτεταμένοι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την ασφαλή εκκένωση της πόλης από αμάχους. Η Ρωσία ωστόσο από την αρχή της εισβολής αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai, δήλωσε ότι 59 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος, όπως είπε, έχει καταστρέψει ολοσχερώς ορισμένες κατοικημένες περιοχές.

«Δεν υπάρχει ούτε μια κοινότητα που να μην έχει δεχτεί πυρά», είπε στην κρατική τηλεόραση. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων παρεμποδίστηκαν από τις μάχες, αλλά οι τοπικές αρχές ελπίζουν να συμφωνηθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός το Σάββατο ώστε να επιτραπεί σε φορτηγά να διανέμουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Ζελένσκι ζητά πρόοδο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Κι ενώ η Ουκρανία βομβαρδίζεται από παντού, ο Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τους Ευρωπαίους να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι η Ουκρανία περιμένει πρόοδο επί της αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στους προσεχείς μήνες.

«Είχα ουσιαστική συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα προετοιμασθεί εντός λίγων μηνών. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται επί το έργον. Ας προχωρήσουμε μαζί προς τον στρατηγικό μας στόχο», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter.

Documento Newsletter