Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ψυχιατρείο, κόλαση στο Ντνίπρο, πολιορκούν το Κίεβο (Photos – Video)

Βαθαίνει η ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην πολύπαθη Ουκρανία όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 16η μέρα, δίχως μάλιστα να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και λύση σε διπλωματικό επίπεδο.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία ανάσα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός ενώ αναζητείται διπλωματική λύση

Ο ρωσικός στρατός κυκλώνει το Κίεβο και άλλες πόλεις τη στιγμή που οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς, ακόμα και μαιευτηρίων, προκαλούν σοκ.

«Σε Χάρκοβο, Τσέρνιγκοφ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν από τη Ρωσία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ενώ ανάλογες κινήσεις παρατηρούνται γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων, όπως σημείωσε. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη του Χάρκοβο, Όλεχ Σινεχούμποφ οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ψυχιατρείο στην περιοχή, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Όλεχ Σινεχούμποφ,, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά. αυτή.

Euronews Ελληνικά Live

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επισημαίνει ότι άμαχος πληθυσμός που έφυγε από το Κίεβο για να προστατευθεί σκοτώθηκε στο χωριό Marhalivka. Συγκλονιστική είναι η παρακάτω φωτογραφία με τον άνδρα ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχασε ολόκληρη την 11μελή οικογένειά του μετά από ρουκέτα που έπεσε στο σπίτι. Σώθηκε μόνο εκείνος και η γάτα τους.

 

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Κόλαση» στο Ντνίπρο

Την ίδια ώρα, περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ο  Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Κινέζος πρωθυπουργός: «Αληθινά ανησυχητική» η κατάσταση

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Λι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις, έκρινε, «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία· αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «εισβολή». Εξάλλου, εναντιώνεται δημόσια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

ΔΟΑΕ: Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια.

Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.

Οι συνδέσεις δεν αφορούν την επιχειρησιακή ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά το να επαληθεύεται ότι η χρήση των πυρηνικών υλικών γίνεται για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει συνεχή ροή δεδομένων για αυτό.