Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.
«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (…) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».
«Τις τελευταίες ημέρες (…) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».
Αναφέρθηκε επίσης στις «χρόνιες δυσκολίες» που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. «Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς».
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πλήγματα σε χωριό στα σύνορα
Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τραυματίζοντας μια κάτοικό του, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μπελγκορόντ.
Δεν είναι σαφές αν τα πλήγματα στο Γκολόβτσινο, στα οποία αναφέρθηκε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram, έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.
Λευκός Οίκος: Δεν σχεδιάζεται επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο
Δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επανέλαβε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, παρά την έκκληση που απηύθυνε για αυτό ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχθές Κυριακή.
Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και «δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω», ανέφερε η κυρία Ψάκι.
Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο ή απεσταλμένους στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα έχει αποκλείσει την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν για λόγους ασφαλείας. «Αν κάποιος πάει, δεν θα το πούμε από εδώ», αλλά μόνο μετά την άφιξή τους, τόνισε η κυρία Ψάκι, για τους ίδιους λόγους.
Η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προκρίνει επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν ή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Σε συνέντευξή του στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Ζελένσκι είπε πως «νομίζω ότι θα έρθει», αναφερόμενος στον αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας πως η απόφαση θα εξαρτηθεί «από την κατάσταση ασφαλείας».
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ακόμη χθες πως η Ουάσινγκτον ελπίζει να ανοίξει και πάλι στο άμεσο μέλλον η πρεσβεία της στο Κίεβο, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. «Βεβαίως αυτός είναι ο σκοπός μας. Είναι αυτονόητο πως θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διπλωματική παρουσία επιτόπου», είπε η κυρία Ψάκι.
Εξάλλου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, η αμερικανική προεδρία ενημέρωσε πως ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με συμμάχους μέσω βιντεοσύνδεσης τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» προς την Ουκρανία και για «τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία».
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Απίθανη προς το παρόν η εκεχειρία σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος –υπό την αιγίδα του ΟΗΕ–, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ανέφερε χθες Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.
Η Ουκρανία έχει ήδη δώσει θετική απάντηση την πρόταση. Η Ρωσία, που ενημερώθηκε στις αρχές του μήνα, δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τη θέση της.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, είπε πως σκόπευε να ταξιδέψει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως λίγο αργότερα αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι μέχρι νεοτέρας, αφού διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του Βρετανού.
Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε τηλεφωνικά με τον τούρκο πρόεδρο το σχέδιο αυτό.
Κατόπιν αιτήματος του ΓΓ, ο Μάρτιν Γκρίφιθς ταξίδεψε την 3η Απριλίου στη Μόσχα, έπειτα στο Κίεβο, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και να παρουσιάσει σειρά προτάσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις.
Την περασμένη Τετάρτη όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε ότι η αναστολή των εχθροπραξιών «δεν είναι εφικτή επί του παρόντος». Χθες Δευτέρα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς είπε πως η Μόσχα «δεν θέτει την κατάπαυση του πυρός ψηλά στις προτεραιότητές της». «Όχι ακόμα», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις προτάσεις του ΟΗΕ, η Ουκρανία «ανταποκρίθηκε πολύ θετικά», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αλλά «δεν έχουμε ακόμη λάβει παρόμοια απάντηση από τη Ρωσία».
Μαριούπολη και Οδησσός
Το Κίεβο «αποδέχεται την ιδέα» να δημιουργηθεί «αυτή που αποκαλούμε ομάδα επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», στην οποία θα συμμετέχουν Ουκρανία και Ρωσία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνέχισε ο κ. Γκρίφιθς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «η Τουρκία θα φιλοξενεί» αυτή την ομάδα στο έδαφός της.
Σημείωσε ακόμη πως σχεδίαζε να πάει ξανά στη Ρωσία, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία, χώρα που αποπειράται διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.
Κατά τον Μάρτιν Γκρίφιθς, η «ομάδα επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα» θα μπορεί να συγκαλείται «ανά πάσα στιγμή» για να συζητά «ανθρωπιστικές υποθέσεις» όπως για παράδειγμα «ο έλεγχος καταπαύσεων του πυρός», οι «ασφαλείς διελεύσεις» ή οι «διάδρομοι» που επιτρέπουν την απομάκρυνση αμάχων.
Ένα από τα προβλήματα σήμερα για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δείχνει η ανυπαρξία τους στη Μαριούπολη, είναι ότι «τα δύο μέρη δεν κάθονται μαζί» στο τραπέζι και «αλληλοκατηγορούνται» όταν κάτι δεν εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε, κατά τον κ. Γκρίφιθς.
Η Τουρκία «συμμετέχει επίσης» στις προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από τη Μαριούπολη, αποδυόμενη σε «ναυτικό εγχείρημα» για τη μεταφορά κάπου «800 ανθρώπων», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Για τον Οργανισμό, το να παραμείνει σε λειτουργία –παρά τις νάρκες– το λιμάνι της Οδησσού, όπου τα σιλό με τα σιτηρά «είναι γεμάτα», είναι ζήτημα «ύψιστης σημασίας», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπενθυμίζοντας τις βαριές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τον εφοδιασμό με βασικά διατροφικά είδη δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο.