Η 9η Μαΐου, μέρα εορτασμού της νίκης των Σοβιετικών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Πούτιν να ανοίξει τα χαρτιά του για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Το δίλημμα για τον ίδιο είναι απλό: είτε η σύγκρουση θα κλιμακωθεί, είτε θα ανακοινωθεί μια «μεγαλειώδης» νίκη αποκλιμακώνοντας τον πόλεμο.
Από τα μέσα Απριλίου και μετά την υποχώρηση των Ρώσων από το βόρειο μέτωπο, πολλά δυτικά ΜΜΕ και αναλυτές έκαναν λόγο ότι ο σχεδιασμός του Κρεμλίνου προβλέπει την νίκη στο Ντονμπάς και στο ανατολικό μέτωπο έως την 9η Μαΐου. Τώρα τα ίδια μέσα και οι ίδιοι αναλυτές αντιστρέφουν τα λόγια τους και μιλάνε για ειλημμένη απόφαση κλιμάκωσης από την Μόσχα. Μάλιστα, κατά τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ο Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει να κηρύξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γενική επιστράτευση. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ απορρίπτει το σενάριο, δηλώνοντας πως τα δημοσιεύματα είναι «αναληθή και άνευ νοήματος».
Η ανακοίνωση της απόφασης θα συμπέσει με την επέτειο της 9η Μαΐου και την γνωστή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, που πραγματοποιείται από το 1945 και ένθεν. Ο συμβολισμός που θα αποδοθεί από τους Ρώσους είναι μεγάλος και θα αγγίξει τις ευαίσθητες αντιφασιστικές χορδές του ρωσικού λαού, τονίζοντας την ανάγκη για συσπείρωση μπρος της δυτικής εμπλοκής στην Ουκρανίας.
Συνεπώς, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα μεταμορφωθεί σε έναν δεύτερο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο σε αντιπαραβολή με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ναζιστική εισβολή. Επομένως, θεωρείται πολύ πιθανό να κηρυχθεί μια γενική επιστράτευση και να επιβληθεί μια πολεμική οικονομία ώστε να υπερβληθούν οι δυσκολίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Εφόσον, ευοδώσει το παραπάνω σενάριο τότε το Κρεμλίνο αφενός θα έχει πλέον παραδεχθεί τις ήττες του στην Ουκρανία και θα ανεβάσει το επίπεδο της σύγκρουσης αλλά και της βίας, αφού πλέον αποκλειστικός στόχος θα ‘ναι η επιτυχία όλων των στόχων που έχει θέσει η Μόσχα. Για την τελευταία αν διαβεί τον Ρουβίκωνα η ήττα δεν θα είναι επιλογή.
Αντιθέτως, για την Ουκρανία εκ πρώτης όψεως δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, μια και χρειάζονται εβδομάδες αν όχι μήνες για να ωριμάσουν οι αλλαγές στη ρωσική πολεμική στρατηγική. Βέβαια, μια πλήρως κινητοποιημένη Ρωσία είναι πολύ πιθανό να έχει τη δυνατότητα να ξαναφτάσει στις πύλες του Κιέβου, απ’ ότι τώρα που στη πρώτη γραμμή βρίσκονται μόνο οι τακτικές μονάδες.
Εντούτοις, καμία πορεία των γεγονότων δεν είναι σίγουρη ενώ ο Πούτιν μπορεί κάλλιστα να εγκαινιάσει την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, λέγοντας πως όλα βαίνουν καλώς και να διαβεβαιώσει τον ρωσικό λαό πως η νίκη είναι κοντά.