Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατίναξαν υδροηλεκτρικό φράγμα στη Χερσώνα -Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος (Video)

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει σήμερα, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.

Δείτε επίσης: Ζελένσκι: «Αδύνατον η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο διαρκεί ο πόλεμος»

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «πολλαπλά πλήγματα» στο φράγμα της Καχόβκα την περασμένη νύκτα, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».

«Το φράγμα δεν έχει καταστραφεί και αυτό είναι τεράστια χαρά», διαβεβαίωσε πάντως.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ’ αυτούς.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του φράγματος

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πως «στο σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια».

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι ρώσοι εισβολείς.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.

«Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντριι Γερμάκ (σ.σ.: και όχι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα) χαρακτήρισε την έκρηξη στο φράγμα «οικοκτονία» που διαπράχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για το επεισόδιο.