Πόλεμος σε σκουριά και λάσπη στις ΗΠΑ

Πόλεμος σε σκουριά και λάσπη στις ΗΠΑ

Με το δημοσκοπικό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου για την προεδρία των ΗΠΑ να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, οι δύο υποψήφιοι συνέχισαν την περασμένη εβδομάδα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους να κλιμακώνουν τη… ρητορική – επικοινωνιακή ένταση ενόψει του πρώτου ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα επιτελεία των δύο υποψήφιων προέδρων, με την αλλαγή του μήνα αλλά και επ’ αφορμής της εθνικής αργίας της Ημέρας των Εργατών στις ΗΠΑ στις 2 Σεπτεμβρίου, επικεντρώθηκαν στο να φλερτάρουν με τους ψηφοφόρους των πολιτειών της Ζώνης της Σκουριάς (Rust Belt), επιδιώκοντας να κερδίσουν τη στήριξη της λευκής εργατικής τάξης. Και τα δύο στρατόπεδα οργάνωσαν προεκλογικές εκδηλώσεις σε πόλεις των εν λόγω πολιτειών, οι οποίες στις τελευταίες προεδρικές αναμετρήσεις –αναμένεται και σ’ αυτήν– έχουν αναδειχθεί σε πολιτείες-κλειδί, σε πολιτείες δηλαδή που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Με βάση τα δεδομένα, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν είναι οι πολιτείες που χάρισαν τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 αλλά και στον Τζο Μπάιντεν το 2020 και είναι οι πολιτείες που επί δεκαετίες αποτέλεσαν την καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Βολές από Χάρις

Την επικέντρωση της καμπάνιας της Χάρις στις πολιτείες αυτές υπογράμμισαν οι συγκεντρώσεις σε Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια, αλλά και η παρουσία του υποψήφιου αντιπροέδρου της Τιμ Γουόλτς στη συνδικαλιστική γιορτή Laborfest στο Μιλγουόκι. Τα μηνύματα που πέρασε η Χάρις είναι ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τις περικοπές στις υπερωρίες αλλά και για τη μείωση της φορολογίας των πλουσίων και ότι κάποιες εξαγορές, όπως η σχεδιαζόμενη εξαγορά της χαλυβουργίας US Steel από ξένες εταιρείες, είναι αντίθετες προς τα αμερικανικά συμφέροντα. Λίγο πριν από την προεκλογική συγκέντρωση της Χάρις, το επιτελείο της είχε φροντίσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με δύο κινήσεις. Από τη μια ποντάρει σταθερά στο να αποδείξει τη σχέση του Τραμπ με το ακροδεξιό-λομπίστικο υπερσχέδιο που ακούει στο όνομα Project 2025 και αφορά την επέλαση τραμπιστών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και από την άλλη με ένα post στον επίσημο λογαριασμό της στο X του Iλον Μασκ, το οποίο ανέφερε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα. Δεν θα του το επιτρέψουμε».

Στο πλευρό του αντιπάλου της Χάρις έσπευσε ο προσφάτως ανοιχτά τραμπικός δισεκατομμυριούχος Iλον Μασκ. Ο Μασκ πρώτα κατηγόρησε τη Χάρις ότι ψεύδεται σχετικά με την πρόθεση του Τραμπ και μετά ανέβασε στον λογαριασμό του εικόνα φτιαγμένη με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που παρουσίαζε την Κάμαλα Χάρις να φοράει μια κόκκινη στρατιωτική στολή με μπερέ με σφυροδρέπανο. Στη λεζάντα έβαλε το… ευφάνταστο: «Η Κάμαλα υπόσχεται να γίνει κομμουνίστρια δικτάτορας από την πρώτη μέρα. Το πιστεύετε ότι φοράει αυτή την περιβολή».

Οι δημοσκοπήσεις

Από την πλευρά του ο Τραμπ συνέχισε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις μες στην εβδομάδα (είχε ήδη ξεκινήσει από τον Αύγουστο), εστιάζοντας ιδιαίτερα στο να πείσει τους ψηφοφόρους της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν να τον στηρίξουν. Ο Τραμπ απέφυγε να πραγματοποιήσει πάντως συγκεντρώσεις την Ημέρα των Εργατών και γενικά έριξε κάπως τους τόνους το τριήμερο στην αρχή της εβδομάδας αφήνοντας προφανώς τον Μασκ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Στο φόντο των παραπάνω η Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζει να προηγείται σε εθνικό επίπεδο του αντιπάλου της με περίπου τρεις μονάδες διαφορά. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ιστοσελίδας FiveΤhirtyΕight που συγκεντρώνει τις μετρήσεις και βγάζει τον μέσο όρο τους, η Χάρις προηγείται με 47% έναντι του 43,9% του Τραμπ. Η πορεία των ποσοστών της από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της καταδεικνύει ότι ναι μεν συνεχίζει να προηγείται, όμως το «κύμα» υποστήριξης προς το πρόσωπό της έχει περάσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter