Πόλεμος μέχρις εσχάτων μεταξύ Μαρινάκη – Σαββίδη

Ανεξέλεγκτη πλέον η κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη, με το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ να περνάει σε δεύτερη μοίρα και από τα γήπεδα να μεταφέρεται στα δικαστήρια

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπορεί να αναδείχθηκαν ισόπαλοι στο ντέρμπι κορυφής της Σούπερ Λίγκας, όμως η ανελέητη κόντρα των βαρόνων της μπάλας Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη έχει μεταφερθεί για τα καλά έξω από το… χορτάρι, με τους δύο μεγαλομετόχους να έχουν πλέον πολύ σοβαρούς (εξωαγωνιστικούς) πονοκεφάλους. Η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ κατέθεσε πριν από λίγες μέρες καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (ΕΕΑ) ζητώντας να διερευνηθούν οι σχέσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ΠΑΕ Ξάνθη κι αν υπάρχει παράβαση των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, ενώ εδώ και τρεις εβδομάδες η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ασχολείται με το βούλευμα των 28 οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε στημένα παιχνίδια. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου που οι δύο διεκδικητές του τίτλου έχουν ανοιχτές και σοβαρές υποθέσεις σε αθλητικά όργανα. Αν κριθεί ότι παραβίασαν το γράμμα του νόμου και τους κανονισμούς, οι ποινές φτάνουν μέχρι τον υποβιβασμό τους από τη Σούπερ Λίγκα. Μπορεί, όμως, στο ελληνικό πρωτάθλημα να υποβιβαστούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ; Οι εμπλεκόμενοι διαλαλούν πως είναι αθώοι και η αθλητική νομοθεσία έχει αρκετά παράθυρα για να ξεγλιστρούν όσοι δεν την τηρούν με ευλάβεια.

Στα μουλωχτά

Στην πειραϊκή ΠΑΕ άφηναν συχνά υπονοούμενα για τη σχέση του Σαββίδη με την ΠΑΕ Ξάνθη. Τελικά στην αρχή της εβδομάδας το One Channel, συμφερόντων Μαρινάκη, μετέδωσε ρεπορτάζ ότι ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, ο Ιωάννης Καλπαζίδης, έχει αγοράσει τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθη μέσω της κυπριακής εταιρείας RFA. Η RFA αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία ανήκε στους κ. Πανόπουλο και Συγγελίδη και ήταν ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης και οι δύο παράγοντες εξακολουθούν να παραμένουν στα ΔΣ των δύο εταιρειών.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε σε καταγγελία στην ΕΕΑ για τη σχέση της οικογένειας Σαββίδη με την Ξάνθη. Τον φάκελο της καταγγελίας μελετάει ήδη ο πρόεδρος της ΕΕΑ Νίκος Τζουλάκης, ο οποίος αναμένεται να καλέσει σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να αντικρούσουν τις κατηγορίες για παράβαση των διατάξεων που αφορούν την πολυιδιοκτησία. Ο Ιβάν Σαββίδης δεδομένα ότι δεν έχει μετοχές της θρακιώτικης ΠΑΕ και η ΕΕΑ θα διερευνήσει αν τη χρηματοδότησε με έμμεσο τρόπο. Το ότι ο ανιψιός του έχει αγοράσει το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης δεν σημαίνει πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία ανακοίνωσε πως «η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια», κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες ψεύτες».

Αξιοπερίεργο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι η ΕΠΟ επιχείρησε σχεδόν… στα μουλωχτά και χωρίς να συντρέχουν εμφανείς λόγοι να τροποποιήσει τη διάταξη στον ΚΑΠ για την πολυϊδιοκτησία αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των FIFA και UEFA οι οποίες ζήτησαν «εδώ και τώρα» τη διαγραφή των τροποποιήσεων και τελικά διαγράφηκε όλο το σχετικό άρθρο!

Έρευνα για τους 28

Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει πάρει στα χέρια της το βούλευμα των 28 και στην έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση δεν περιλαμβάνονται μόνο φυσικά πρόσωπα. Η ερευνήτρια της Επιτροπής Παναγιώτα Σπανού απέστειλε σχετικό έγγραφο και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αρμοδιότητάς της. Η πρωτοδίκης εξετάζει την υπόθεση της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και όταν ολοκληρώσει την έρευνά της θα κάνει εισήγηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα κρίνει αν πρέπει να συνταχθούν κατηγορητήρια για παράγοντες και ΠΑΕ ή αν πρέπει να την αρχειοθετήσει.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ προβλέπει για τα φυσικά πρόσωπα, όπως παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές, μέχρι και ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο, ενώ για τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ από αφαίρεση βαθμών έως και υποβιβασμό.