Πόλεμος και ανάπτυξη

Η μεσανατολική φωτιά έχει φουντώσει για τα καλά, με την ελληνική κυβέρνηση να διαλέγει τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Την ίδια ώρα σηκώνει ψηλά τα χέρια μπροστά στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στα δάνεια και στις πενιχρές αμοιβές που φτωχοποιούν και ισοπεδώνουν νοικοκυριά. Το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης με real estate και –άλλη μια φορά– οικοδομή έχει κοντόφθαλμο μέλλον.

Αντίθετα, το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις –πολεμικές– ανάγκες του. Επένδυσε στην υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών. Υπηρετεί μια ανάπτυξη που, σύμφωνα με έκθεση του 2022 από την αρμόδια αρχή για την καινοτομία, ομογενοποιεί την ευημερία: αποτελεί εβραϊκή βιομηχανία καθώς από τους 361.500 εργαζόμενους μόλις 6.500 είναι Αραβες (1,78%). Τα δε σχετικά προϊόντα αντιστοιχούσαν στο 54% των εξαγωγών.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης στην καινοτομία (15ο στην παγκόσμια κατάταξη) καθώς είχε επενδύσει το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ (5,4%) στην έρευνα και τεχνολογία, παρότι η κρατική συμμετοχή ήταν χαμηλή (μόλις 9,6%). Οι εργαζόμενοι ήταν κυρίως νεαροί (το 14,3% ηλικίας 30-34 ετών) και το ποσοστό των –καλοπληρωμένων– αμοιβών τους ήταν από τα υψηλότερα (9,5%, σε σύγκριση με 5,3% της Γερμανίας). Γι’ αυτό και πάνω από το 40% των φοιτητών επιλέγει σπουδές σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Τα πολύ μεγάλα deals του τομέα αριθμούσαν 88 το 2021 έναντι 28 την προηγούμενη χρονιά και από την πίτα της τεχνολογίας το 13,7%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκε στην κυβερνοασφάλεια: Pegasus, Predator, σκάνδαλο παρακολούθησης Ευρωπαίων αξιωματούχων στις αρχές του 20ού αιώνα κ.λπ. Παίζει πολλά στη ρουλέτα ο Νετανιάχου και το στοίχημα είναι πόσοι πολίτες, ειδικά τα δυναμικά κοινά των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, έχουν να κερδίσουν και θα συμπαραταχθούν.