Σε «πόλεμο» έχει μετατραπεί η σημερινή μέρα που στα σχολεία της χώρας τιμάται η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταξύ των εκπαιδευτικών και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Αφορμή για τιις σκληρές ανακοινώσεις των δύο πλευρών στάθηκε η αναφορά της ΟΙΕΛΕ σε ιδιωτικά σχολεία που θα κάνουν μάθημα σήμερα και θα αφιερώσουν μόνο κάποια ώρα σε εορταστικές εκδηλώσεις. Οι καθηγητές μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα για τους στόχους που τελικά εξυπηρετεί αυτή η λογική την ομιλία του χρυσαυγίτη Λαγού στη Βουλή που αναφέρει «Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο.»
Οι σχολάρχες από την πλευρά τους κατηγορούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά μιλώντας για «λίστες αντιφρονούντων».
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ
Οι «άριστοι» ξαναχτύπησαν! Πανικόβλητοι από την εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που δεν σκοπεύουν να τιμήσουν καν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ή που «στριμώχνουν» τις εκδηλώσεις το τελευταίο μισάωρο του προγράμματος, έτσι για να βγει η «υποχρέωση», εξέδωσαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο ιδεολογικός φανατισμός ορισμένων στελεχών του Συνδέσμου δεν κρύβεται.
Ειλικρινά απορούμε. Σε ποιον απευθύνονται, όταν χωρίς αιδώ χαρακτηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, τις επετειακές εκδηλώσεις «όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»; Όταν θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στον «ιδεολογικό καταναγκασμό» (!) των «μη ιδεολογικά στρατευμένων» μαθητών; Όταν σε ένα κρεσέντο «πολιτικοποίησης» της επετείου μιλούν ακόμη και για «κεντρικό σχεδιασμό» επαναφέροντας τα γνωστά, φαιδρά επιχειρήματα περί «Σοβιετίας»;
Πάντως υπάρχει κοινό που πανηγυρίζει με τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Είναι όσοι έχουν ως σημαία τους το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία. Πριν από λίγο, ο Βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός σε αγόρευσή του στη Βουλή, ανέφερε κατά λέξη:
«Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο.»
Δεν μας εκπλήσσουν όμως οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Πρόσφατα, σχεδόν ένα χρόνο πριν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την ισότιμη εγγραφή και στα ιδιωτικά σχολεία παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι θέλουν σχολεία ιδεολογικής καθαρότητας και κοινωνικού διχασμού, σχολεία «εκλεκτών» κι όχι όλων των πολιτών.
Θα υπενθυμίσουμε στα ανιστόρητα στελέχη του Συνδέσμου που στην πολιτική τους τύφλωση ταυτίζουν την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ότι η επέτειος αυτή δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Ήταν καθολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού που ζήτησε τα αυτονόητα. Δημοκρατία, ελευθερία, Παιδεία για όλους. Ή μήπως αυτά είναι «σοβιετικά» και «μπολσεβίκικα», κύριοι του ΣΙΣ;
Κακώς μιλούν για τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία πράγματι φιλοξένησαν σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας αντιφρονούντες καθηγητές. Τα σχολεία αυτά τιμούσαν, τιμούν και θα εξακολουθούν να τιμούν το Πολυτεχνείο και τον αντιφασιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Πολλά από τα ιδιωτικά αυτά σχολεία έχουν προετοιμάσει για αύριο με πρωτοβουλίες των συναδέλφων μας εξαιρετικές επετειακές εκδηλώσεις, διαθεματικές διδασκαλίες, παρουσιάσεις καινοτόμες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως την εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ. Κάποιοι όμως επιδιώκουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες. Ίσως επειδή στην Αυστρία η κυβερνώσα Ακροδεξιά κατάργησε πρόσφατα το 8ωρο…. Ίσως επειδή ονειρεύονται ένα ζοφερό μέλλον πολιτικής καταπίεσης χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει ούτε στους νοσταλγούς του φασισμού που σήμερα πανηγυρίζουν μαζί τους, γράφοντας από κοινού με τους συντάκτες της ανακοίνωσης μια μαύρη και ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης
«Δεν ξεχνώ, ποτέ πια φασισμός!»
Αθήνα 15 Νοεμβρίου 2018
Η ανακοίνωση των σχολαρχών
«Τα Ιδιωτικά Σχολεία τιμούν ουσιαστικά την Επέτειο του Πολυτεχνείου»
Σε σχέση με την λίστα που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ με «παρανομούντα σχολεία» που δήθεν «παραβιάζουν την Επέτειο του Πολυτεχνείου», ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει, ότι τα ιδιωτικά σχολεία:
• τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση. Δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού.
• δεν παραβιάζουν ούτε τη λογική ούτε την εμπιστοσύνη που οφείλουν στις οικογένειες των μαθητών τους : δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος.
• ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ που προβλέπουν εορτασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας της 16ης Νοεμβρίου.
• διαμορφώνουν ελεύθερους, σκεπτόμενους, μη στρατευμένους μαθητές.
• έχουν καταθέσει δείγμα γραφής όταν στη διάρκεια της Χούντας προσλάμβαναν καθηγητές που διώκονταν από το καθεστώς.
• έχουν καταθέσει δείγμα γραφής κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου, όταν εκείνες τις κρίσιμες μέρες του Νοέμβρη του 1973 δήλωσαν ως «παρόντες» μαθητές και καθηγητές που είχαν πάει να συμπαρασταθούν στους έγκλειστους φοιτητές προκειμένου αυτοί να μην διωχθούν από την Ασφάλεια (ναι, πράγματι, κύριοι της ΟΙΕΛΕ, εκείνη την ημέρα κρύψαμε απουσίες).
Σήμερα, το 2018, η ΟΙΕΛΕ που κάνει μαθήματα Δημοκρατίας, διακινεί «λίστες αντιφρονούντων». Αλήθεια, ποιοι διακινούσαν τέτοιες λίστες τη μαύρη επταετία 1967-1974 ;