Πόλεμος για εκλογές τον Μάιο

Πόλεμος για εκλογές τον Μάιο

Ο πόλεμος και οι εκλογές δεν είναι ασύνδετα πράγματα. Η συζήτηση για το πότε ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές είναι από μόνη της ένας πόλεμος στο Μαξίμου αλλά και στο κεφάλι του Κυριάκου. Πόσο μάλλον που τώρα έχουμε και τον κανονικό πόλεμο. Και εξηγούμαι: οι σύμβουλοι του Μητσοτάκη του προτείνουν να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε εκλογές τον Μάιο και όχι τον Σεπτέμβριο με το αφήγημα της επιτυχίας στον τουρισμό. Ο λόγος είναι ότι κάθε μέρα που περνάει καταγράφεται όλο και χειρότερη κατάσταση, με το κλίμα να είναι εχθρικό στο εκλογικό σώμα. Η εποχή των «ζήτω» έχει περάσει και φτάσαμε στην εποχή του «ζητώ», αλλά ο Μητσοτάκης δεν δίνει. Οπότε η σκέψη είναι να πάει όσο πιο γρήγορα σε εκλογές. Kαταρχάς θα αρθούν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού και θα μπορέσει να μιλήσει για απελευθέρωση των πολιτών. Θα ανακοινωθούν θετικοί δείκτες για τον τουρισμό και θα δημιουργηθεί προσμονή για χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά αν έχεις τα κανάλια, κάνεις το ψάρι κρέας και τον Μητσοτάκη βζιιιν. Θα ανακοινωθεί επίσης αύξηση του κατώτερου μισθού και άλλες οικονομικές αλχημείες. Η βιασύνη έχει να κάνει όμως και με το ΚΙΝΑΛ. Τα στοιχεία που διαθέτει η ΝΔ δείχνουν ότι οι διαρροές των ψηφοφόρων της είναι κατά 70% προς ΚΙΝΑΛ και λιγότερο προς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οπότε προτού μορφοποιηθεί μια κατάσταση χωρίς επιστροφή, πιστεύουν ότι με πολύ πρόωρες εκλογές θα δημιουργηθεί η αναγκαία συσπείρωση. Κάποιοι προτείνουν και την αποδόμηση του Νίκου Ανδρουλάκη με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η Μπάμπουσκα δεν γνωρίζει τι έχει η υπόγα στη διάθεσή της, αλλά κάτι θα έχει.

Το σχέδιο λοιπόν είναι να προχωρήσει ο Μητσοτάκης άμεσα σε έναν δομικό ανασχηματισμό ο οποίος θα είναι προεκλογικός (και γι’ αυτό θα έχει ως υπουργούς όσους θέλει να εκλέξει με ασφάλεια) και στη συνέχεια θα φύγει για επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Οταν επιστρέψει, έχοντας δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα εθνικών επιτυχιών που καταγράφηκαν εν τη απουσία μας πέραν του Ατλαντικού, θα ανακοινώσει εκλογές. Τώρα θα μου πείτε τι γίνεται με τα νούμερα. Οι σύμβουλοι πιστεύουν ότι αν καταφέρει να κρατήσει γύρω στο 32%, θα δημιουργήσει ένα κλίμα αντίστοιχο ευρωεκλογών το οποίο θα μεταφραστεί ως τιμωρία προς την κυβέρνηση αλλά όχι τελική κρίση, αφού θα υπάρχουν και οι δεύτερες εκλογές. Ετσι θα μπορέσει, θεωρεί το επιτελείο του, να πει ο Κυριάκος «με τιμωρήσατε, αλλά τώρα πρέπει να συσπειρωθούμε για να έχουμε κυβέρνηση και όχι ατύχημα ΣΥΡΙΖΑ». Θα συνδράμουν φυσικά και τα κανάλια, των οποίων η διαφήμιση ξαφνικά ανέβηκε κατά 15%, σε αντίθεση με τα άλλα Μέσα. Ποια άλλη πιστοποίηση εκλογών θέλετε; Ενώ όμως τα βλέπει και τα θέλει έτσι ο Κυριάκος, έσκασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος θα φέρει ακρίβεια, ελλείψεις και ακριβή ενέργεια. Οπότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό τρέχει ο Κυριάκος να δώσει χαρτομάντιλο στους Αμερικανούς μόλις βήξουν, δείχνοντας ότι ανησυχεί μήπως συναχώθηκαν. Ισως περιμένει ότι μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα δείξουν με κάποιον τρόπο ότι είναι ο καταλληλότερος.

Ο Πούτιν και οι άλλοι

Ανάμεσα στα άλλα που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ο ρόλος που παίζει η προσωπικότητα ενός ηγέτη στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ελάχιστοι πιστεύουν (και σε αυτούς σίγουρα δεν ανήκουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες) ότι η Ρωσία θα ήταν στη θέση που είναι αν δεν υπήρχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κριτική που του ασκείται για τη μικρή σχέση του με τη δημοκρατία είναι πέρα για πέρα αληθινή, όπως και το συμπέρασμα ότι επί των ημερών του η Ρωσία έγινε παίκτης σε ένα σύστημα που την είχε αποκλείσει. Παλιός πράκτορας της KGB ο Βλαδίμηρος, με θητεία σε κρίσιμο πόστο στη Δρέσδη της τότε Ανατολικής Γερμανίας, αντιλαμβάνεται την πολιτική με άλλη οπτική. Αρκετές φορές στις δημόσιες δηλώσεις του χρησιμοποιεί παλιές μεθόδους της KGB χτυπώντας ψυχολογικά τον αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή αποκάλεσε την κυβέρνηση Ζελένσκι «ένα τσούρμο από νεοναζί και τοξικομανείς». Πόσοι από αυτούς τους οποίους χαρακτήρισε έτσι αναρωτήθηκαν με ανησυχία τι μπορεί να αποδείξει ο πρώην πράκτορας από αυτά που λέει; Ο Πούτιν κατάφερε να χρησιμοποιήσει ως συνδετικό κρίκο για τη νέα Ρωσική Αυτοκρατορία του τη θρησκεία και τον ρωσικό εθνικισμό, με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν η Σοβιετική Αυτοκρατορία στήθηκε σε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Σε κάθε περίπτωση ξέρει τι θέλει να ακούσει ο μέσος Ρώσος και αυτό αρκετές φορές είναι μια υποτίμηση για τη Δύση, η οποία φέρθηκε στη Ρωσία υποτιμητικά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αν η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική οργάνωσαν τις τελευταίες δεκαετίες το ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας από τη χειμερία νάρκη, ο Πούτιν ήταν αυτός που της έδειξε τον δρόμο. Οσοι πιστεύουμε σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου έχουμε τις ενστάσεις μας, αλλά τις ίδιες είχαν και οι κάτοικοι του Ιράκ ή του Αφγανιστάν όταν οι Αμερικανοί πήγαιναν να τους εκπολιτίσουν. Η Ρωσία όρισε τον ρόλο που ήθελε στην Ευρώπη χωρίς να την ενδιαφέρει ο τρόπος, τον οποίο άλλωστε δανείστηκε από την αμερικανική στρατιωτική κουλτούρα.

Quiz

Ποιος ανώτατος εισαγγελέας βρίσκεται σε συνεχή πίεση προκειμένου να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις με την απειλή ότι διαφορετικά θα δημοσιοποιηθεί
πού υπηρετούν τα ανίψια του;

Τικ – τακ

Οπου να ’ναι τελειώνει ο πόλεμος. Ο Νίκος Δένδιας έκανε διάβημα στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα κ. Μασλόφ ζητώντας να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Ε, τι να κάνει και ο Πούτιν;

Μπορεί να μην έχουμε κάνει διαβήματα για το «Ορούτς Ρέις» που έπλεε στην ελληνική ΑΟΖ διότι ο Κυριάκος τα βάζει μόνο με ισχυρούς.

Ο οποίος Κυριάκος ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε την τιμωρία των Ρώσων με το ίδιο νόμισμα. Πράγμα που δεν δημιούργησε σχόλια για το πόσο ανόητος είναι, αλλά για το μήπως έχει ανοιχτή γραμμή για θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον Βενιζέλο, ο οποίος είχε προτείνει κάτι αντίστοιχο όταν ξεκίνησε η κρίση στη Συρία. Μόνος από όλους.

Η «Καθημερινή» χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο επιχειρεί να πεταλώσει την κυβέρνηση. Την Πέμπτη σε σχόλιό της η εφημερίδα ζήτησε να σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις ο Αδωνης Γεωργιάδης.

Το βαρύ χτύπημα όμως ήρθε από τον Αλέξη Παπαχελά. Μιλώντας στον Σκάι για την Ουκρανία είπε ότι μόνο «απέναντι» βρίσκει κάποιος ηγέτες και κατονόμασε τον Ερντογάν και τον Πούτιν. Υπάρχει έλλειμμα, είπε ο καλός δημοσιογράφος, παντού και στην Ελλάδα. Τουτέστιν τον έσφαξε τον Κυριάκο με το χαρτί από το ένθετο της «Καθημερινής».

Και επειδή ο Μητσοτάκης δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, ενέταξε το σχόλιο στην προσπάθεια που θεωρεί ότι γίνεται για να αποκαθηλωθεί προς το συμφέρον μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Συνωμότης και ο Παπαχελάς.

Ετοιμάζουν πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη

Υπάρχει πρόβλημα με τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου που καλείται να δικάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ως μέλη του δικαστηρίου μπορούν να είναι αρεοπαγίτες και σύμβουλοι επικρατείας, οι οποίοι/ες κατείχαν τη θέση που έχουν προτού ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία παραπομπής του υπουργού (έτσι προβλέπει το σύνταγμα). Τον Ιούνιο όμως πολλοί ανώτατοι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται και έτσι δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο αριθμός των μελών του ειδικού δικαστηρίου που απαιτείται. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει ειδικό δικαστήριο ούτε και δίκη. Πώς λοιπόν μεθοδεύουν να γίνει τελικώς η δίκη; Ο Μητσοτάκης σκέφτεται να μην κάνει αρεοπαγίτες αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός για να γίνει κλήρωση. Θα αφήσει δηλαδή τον Αρειο Πάγο ακέφαλο για μήνες ή και χρόνια που θα απαιτηθούν για τη δίκη μόνο και μόνο για να δικάσει αντισυνταγματικά τον Παπαγγελόπουλο.

Documento Newsletter