Πόλεμος εξουσίας στην ελληνική μασονία

Πόλεμος εξουσίας στην ελληνική μασονία

Πόλεμος με έπαθλο τη νομή της εξουσίας μαίνεται στο εσωτερικό της ελληνικής μασονίας. Αφορμή στάθηκαν τα ευρήματα των ορκωτών ελεγκτών και συγκεκριμένα ένα οικονομικό σκάνδαλο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που ήρθε στην επιφάνεια, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά οι λόγοι είναι βαθύτεροι.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣΤΕ), η οποία εδρεύει στην οδό Αχαρνών, ιδρύθηκε το 1811. Πρόκειται για ένωση προσώπων, η οποία αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του τεκτονισμού.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα το 1928 ιδρύθηκε το Τεκτονικό Ιδρυμα, μια διαφορετική οντότητα η έδρα της οποίας βρίσκεται έως και σήμερα επίσης στην οδό Αχαρνών. Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ιδρύματος, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 2 ΦΕΚ της 4ης Ιανουαρίου 1928, το Τεκτονικό Ιδρυμα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο ονομάζεται Αδελφάτο και αποτελείται από τα εκάστοτε εκλεγμένα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Με λίγα λόγια Ιδρυμα και ΜΣΤΕ έχουν ουσιαστικά την ίδια διοίκηση, όπως ορίζεται άλλωστε από το σχετικό ΦΕΚ.

Εκτός από αυτά, το 2009 ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία Τεκτονική Αδελφότητα και διακριτικό τίτλο Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Πρόκειται για σωματείο που είναι διαφορετικό από τη ΜΣΤΕ, η οποία αποτελεί ένωση προσώπων.

Τα 11 μέλη του Αδελφάτου εκλέγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία χρόνια τον μήνα Ιανουάριο. Στην Ελλάδα λειτουργούν σε πανελλαδικό επίπεδο περί τις 110 στοές, τα μέλη των οποίων ανέρχονται σε περίπου 5.000. Κάθε στοά εκλέγει τρεις αντιπροσώπους, οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίζουν για να εκλεγεί το ενδεκαμελές Αδελφάτο.

Τον Νοέμβριο του 2015 η τότε διοίκηση με Μεγάλο Διδάσκαλο τον Γεώργιο Βασιλογεώργη, η οποία είχε προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου του 2013, ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία ορκωτών λογιστών με την επωνυμία ΣΟΛ ορκωτοί λογιστές Crowe Horwarth τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2012-2015. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν έλλειμμα στα οικονομικά το οποίο ανερχόταν σε 292.000 ευρώ.

Η τότε διοίκηση ζήτησε εξηγήσεις για το έλλειμμα από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ο οποίος απάντησε πως ο ίδιος είχε υπεξαιρέσει αυτό το ποσό προκειμένου να βοηθήσει δύο οικογένειες που είχαν οικονομικό πρόβλημα. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό δεν συνέβαινε μόνο την εν λόγω τριετία αλλά από το 2006 και μετά. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2016 κατατέθηκε σε βάρος του από την τότε διοίκηση τόσο μηνυτήρια αναφορά όσο και αγωγή, όπως και ασφαλιστικά μέτρα. Τα τελευταία εκδικάστηκαν λίγους μήνες μετά και το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του λογιστή.

Η τρύπα του 1,7 εκατ. ευρώ και οι διώξεις

Το 2016 η διοίκηση που ανακάλυψε την κατάχρηση ζήτησε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από το 2006 και μετά. Οι ελεγκτές που ανέλαβαν και την πρώτη έρευνα διαπίστωσαν ότι η συνολική τρύπα στα οικονομικά και των τριών αυτών νομικών προσώπων ξεπερνούσε το 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 1,4 εκατ. αφορούσε την περίοδο 2006-2012. Το έλλειμμα είχε προκύψει μεταξύ άλλων από διπλές εγγραφές για υποτροφίες και βοηθήματα, τη μη λογιστικοποίηση των συνδρομών, εικονικές πιστώσεις για πληρωμές προς το ΙΚΑ κ.ά. Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο συγκεκριμένος λογιστής υπεξαίρεσε το ποσό αυτό, όπως και το γεγονός ότι επί χρόνια ολόκληρα κατάφερνε να μην γίνεται αντιληπτός από τις διαδοχικές διοικήσεις της ΜΣΤΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του λογιστή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος. Από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών προέκυψε επίσης ότι η ΜΣΤΕ δεν διέθετε ΑΦΜ παρά μόνο από το 2015 και μετά, ενώ δεν είχε καταβάλει ΦΠΑ ύψους 28.000 ευρώ από την κατασκευή του κτιρίου της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία από την 8η ανακρίτρια Αθηνών καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση έχει συσχετιστεί με παλιότερη καταγγελία που είχε γίνει το 2014 στην Οικονομική Εισαγγελία για το κτίριο της Ελευσίνας και συγκεκριμένες ατασθαλίες.

Ο εσωτερικός πόλεμος και το… έπαθλο

Ωστόσο, οι οικονομικές ατασθαλίες είναι η μία όψη του πολέμου που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ελληνικής μασονίας. Η άλλη όψη έχει να κάνει με τον έλεγχο και τη νομή της εξουσίας. Με την υπ’ αριθμόν 1345/2017 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών διορίστηκε στο σωματείο με την επωνυμία Τεκτονική Αδελφότητα και διακριτικό τίτλο Μεγάλη Στοά της Ελλάδος προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Βασίλειο Κούτση. Η διορισμένη διοίκηση παραμένει μέχρι και σήμερα στο σωματείο, ενώ αντίστοιχα στη ΜΣΤΕ και στο Ιδρυμα παραμένει η εκλεγμένη από τον Ιανουάριο 2016 διοίκηση με Μεγάλο Διδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Πολίτη, η θητεία της οποίας λήγει το 2019. Μεταξύ των δύο πλευρών μαίνεται εσωτερικός πόλεμος.

Σκοπός της διορισμένης διοίκησης είναι ο εντοπισμός των ενόχων και τυχόν ηθικών αυτουργών της υπεξαίρεσης. Επίσης με την υπ’ αριθμόν 132/2017 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών διορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες προκειμένου να πραγματοποιήσουν οικονομικό έλεγχο και στους τρεις φορείς (σωματείο, ΜΣΤΕ και ίδρυμα). Από τα αποτελέσματα του ελέγχου θα κριθούν πολλά. Εάν οι ελεγκτές διαπιστώσουν για την υπεξαίρεση ό,τι και οι διοικήσεις που την ανακάλυψαν και απέστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα, η εκλεγμένη διοίκηση θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της ελληνικής μασονίας. Αν όχι, το πράγμα θα περιπλακεί. Γεγονός είναι πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας δημιουργήθηκε από το 2006 μέχρι και το 2013. Οπως γεγονός είναι ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιθυμούν να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση για να διαπιστωθεί εάν εκτός του λογιστή προκύπτουν ευθύνες και για άλλα πρόσωπα. 

Ετικέτες

Documento Newsletter