Πολεμικό Ναυτικό: H εφορία αρπάζει το επίδομα Στόλου από τα πληρώματα που πήγαν στην Ερυθρά

Πολεμικό Ναυτικό: H εφορία αρπάζει το επίδομα Στόλου από τα πληρώματα που πήγαν στην Ερυθρά

«Η Πατρίδα ευγνωμονεί» λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως η πραγματικότητα για δεκάδες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν σε δύσκολες αποστολές στο εξωτερικό δείχνει το ακριβώς αντίθετο: αντί για στήριξη, είδαν τα εισοδήματά τους να «κουρεύονται» δραματικά από την εφορία. Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), μέλος της ΠΟΕΣ, παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία.

Πρόκειται για τα πληρώματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», στην Ερυθρά Θάλασσα. Αν και η αποστολή χαρακτηρίστηκε «ειδική» και συνοδεύτηκε από αποζημίωση, αποδεικνύεται ότι τα χρήματα που έλαβαν μετατράπηκαν σε παγίδα, ανεβάζοντας τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 2.000 ευρώ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επιδέχονται παρερμηνειών ή καλλωπισμών και λοιπών επικοινωνιακών εκμεταλλεύσεων, αφού δεν υπάρχει λάθος. Πρόκειται για τον εξαρχής ξεκάθαρο σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, το οποίο διαρκώς υποβαθμίζει διαρκώς τη νοημοσύνη των στρατιωτικών με τις υποτιθέμενες παροχές με τους επιβλητικούς τίτλους

«Η αποζημίωση δεν μετράει ως μισθός, αλλά φορολογείται σαν να ήταν»

Όπως εξηγεί η Ένωση, το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις για την «ΑΣΠΙΔΑ» δεν εντάσσονται στους τακτικούς μισθούς, ωστόσο υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί το αντιλήφθηκαν όταν ήρθε η ώρα των φορολογικών δηλώσεων.

«Οι εν λόγω αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι δεν προσμετρώνται στις τακτικές αποδοχές, υπόκεινται στις κρατήσεις του φόρου εισοδήματος και μάλιστα έγινε αντιληπτό με ένα χρόνο καθυστέρηση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η φορολόγηση έγινε όχι με απευθείας τρόπο, αλλά «έμμεσα», μέσω αλλαγής φορολογικής κλίμακας, κάτι που ανέβασε το συνολικό εισόδημα του στελέχους και κατά συνέπεια τον φόρο.

Παράδειγμα στρατιωτικού: Του κράτησαν σχεδόν τα μισά

Η ΕΣΠΕΕΝΠΑ παρουσιάζει συγκεκριμένο παράδειγμα στρατιωτικού που συμμετείχε στην «ΑΣΠΙΔΑ» για 89 ημέρες και έλαβε αποζημίωση 160 ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή ακαθάριστο ποσό 14.240 ευρώ μόνο για την αποστολή. Όμως:

Καθαρά του έμειναν 119,04 ευρώ/ημέρα, καθώς αφαιρέθηκαν κρατήσεις 25,6% (φόρος 18,6%).

Αν προστεθεί το επίδομα Στόλου (ξεκίνησε 1/6/24), τότε το συνολικό ακαθάριστο φτάνει 17.320 ευρώ.

Οι συνολικές κρατήσεις ανέρχονται σε 7.757,47 ευρώ, δηλαδή 44,8% του ποσού.

Επιπλέον, του ζητήθηκε να καταβάλει έξτρα φόρο 2.108 ευρώ λόγω της φορολογικής του «αναβάθμισης».

«Το στέλεχος έχει καταβάλει ήδη 14,4% σε φορολογία (σύνολο κρατήσεων, 30,5%). Με τον επιπλέον φόρο, η συνολική φορολογία αυξάνεται κατά το 1/3 και εκτοξεύεται σε 19%», σημειώνεται.

 

Η ΕΣΠΕΕΝΠΑ υπενθυμίζει ότι με το προηγούμενο, «παλιό και χειρότερο καθεστώς» αποζημίωσης, οι απολαβές θα ήταν λιγότερες μεν σε μικτά, αλλά με πολύ χαμηλότερη φορολογία. Έτσι, το καθαρό ποσό που θα έμενε στον στρατιωτικό θα ήταν σχεδόν το ίδιο ή και υψηλότερο — χωρίς όμως να χάνει κοινωνικές παροχές, επιδόματα ή να κινδυνεύει να θεωρηθεί «υψηλόμισθος».

«Αν η αποζημίωση γινόταν με το “παλαιό χειρότερο καθεστώς” των 60€/ημέρα με αυτοτελή φορολόγηση, θα του έμεναν καθαρά 4.806 ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Υποτιμούν τη νοημοσύνη των στρατιωτικών»

Η Ένωση χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του Υπουργείου Άμυνας:

«Το ΥΠΕΘΑ έχει βρει τη «χήνα που κάνει τα χρυσά αβγά», με αποτέλεσμα να παίρνει περισσότερα από αυτά που δίνει και παρά ταύτα να υποτιμά τη νοημοσύνη των στρατιωτικών με δήθεν αυξήσεις».

Κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τρικ για να αποκρύψει τις επιβαρύνσεις, παραθέτοντας επιλεκτικά παραδείγματα αυξήσεων ενόψει του νέου στρατιωτικού μισθολογίου.

«Η Ατζέντα 2030 πάνω από τις ζωές των στρατιωτικών»

Η ανακοίνωση κλείνει με αιχμές για τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση του ΥΠΕΘΑ:

«Το ΥΠΕΘΑ φαίνεται πως θεωρεί σημαντικότερο να υπερασπιστεί τα ολέθρια αποτελέσματα της Ατζέντας 2030, παρά τις επιπτώσεις στους στρατιωτικούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι παραιτήσεις στρατιωτικών —που έχουν αυξηθεί σημαντικά— ενδεχομένως να «βολεύουν» την κατάσταση, καθώς το κράτος εισπράττει περισσότερο φόρο από μικρά και μεσαία στελέχη που ανεβαίνουν σε κλίμακα, και έτσι εξυπηρετούνται δημοσιονομικοί στόχοι χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις.

Documento Newsletter