Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σε επίπεδα άνω των 400 καθημερινά, εδώ κι ένα 4ήμερο (χτες διαβήκαμε το κατώφλι και των 650), προμηνύει ότι θα τα βρούμε μπαστούνια – από άποψη υγειονομική και από άποψη οικονομική.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων σε τετραψήφια νούμερα θα έρθει όταν τα κρύα μας κλείσουν μέσα, ευνοώντας περαιτέρω τη μετάδοση του κορωνοϊού. Και τότε, εκτός από τις ζωές που θα χαθούν και την πίεση που θα ασκηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει σε διάφορα τοπικά λοκ ντάουν όσο κι αν ακόμη τα ξορκίζει.
Για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, σχεδιάζεται άμεσα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο, για την άντληση 2 δις ευρώ. Χάρη στη στήριξη της ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά. Λεφτά χρειάζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων διότι οι προς αντιμετώπιση ανάγκες είναι τεράστιες. Συναθροίζοντας το κόστος του τρίμηνου ολικού λοκ ντάουν την άνοιξη, τον καταποντισμό των τουριστικών εσόδων κατά 80%, το κόστος από τα διαρκώς επανερχόμενα τοπικά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο και το κόστος από τα πιθανολογούμενα τοπικά λοκντάουν του επομένου διμήνου, η ύφεση θα φτάσει και ενδέχεται να ξεπεράσει φέτος το 9.5%, το απαισιόδοξο νούμερο που δίνει το ΔΝΤ – και υιοθετεί πλέον ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
Πάμε για μια «πολεμική» ύφεση της τάξης του 10%. Πάμε να κλείσουμε τη χρονιά με ένα εθνικό εισόδημα 26%-27% κάτω από ό,τι πριν 10 χρόνια. Και το χειρότερο: με δεδομένη την ακόμη τραγικότερη από τη δική μας κατάσταση σε ότι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυτή η βαθιά καθίζηση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας θα έχει διάρκεια, τουλάχιστον 1-2 χρόνια ακόμη, καθώς δεν υπάρχει καμιά περίπτωση δραστικής ανάκαμψης κατά 7.5% το 2021, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σενάριο. Η ελληνική οικονομία θα σέρνεται μέχρι τον τερματισμό της πανδημίας του Covid 19, την απελευθέρωση των ανθρώπων από το φόβο και την πλήρη επαναφορά του τουρισμού – υπόθεση που θα πάρει χρόνο. Για το 2021, ακόμη και το 4% ανάκαμψη – όπως προβλέπει και το ΔΝΤ – είναι εφικτό μόνο αν μπουν κάποια χρήματα από το Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ταμείο στη χώρα εγκαίρως.
Είναι ατυχής συγκυρία που το πλήγμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα έλαχε να το διαχειρίζεται μια κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκλεισε τον κύκλο του μνημονίου, έλαβε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση: επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυσε την απασχόληση, μείωσε τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας, αύξησε τον κατώτατο μισθό, προστάτεψε την πρώτη κατοικία των αδύναμων οφειλετών. Με τα λίγα αλλά σημαντικά που έκανε, άλλαξε το κλίμα, προς όφελος των μισθωτών και των ανέργων. Να όμως που 14 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η ΝΔ ανατρέπει ό,τι καλό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο 2020 κατά 12.83%, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις προσωρινές απολύσεις (40% των εργαζομένων έναντι του ενός τρίτου της Κύπρου και του ενός τετάρτου των άλλων χωρών Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας Γαλλίας) κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, είναι σαφές ότι το κλίμα έχει γυρίσει ξανά ανάποδα, σε βάρος των εργαζομένων τάξεων. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι οι σαρωτικές για τον ευάλωτο δανειολήπτη, με ην πλήρη εκποίηση κάθε περιουσιακού του στοιχείου, ακόμη και της πρώτης κατοικίας του, προβλέψεις του Νέου Πτωχευτικού.