«Πολεμικές» δηλώσεις Παναγιωτόπουλου: Ανοιχτή η στρατιωτική απάντηση στην Τουρκία, υπό αναθεώρηση το αμυντικό δόγμα

«Πολεμικές» δηλώσεις Παναγιωτόπουλου: Ανοιχτή η στρατιωτική απάντηση στην Τουρκία, υπό αναθεώρηση το αμυντικό δόγμα

Κλιμακώνεται η φραστική «πολεμική» αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Κοζάνη, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, είπε πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Σε ερώτηση επ’ αυτού διευκρίνισε πως «η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά, αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», κατέληξε.

Επεσήμανε ότι «ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της «είναι κλιμακούμενες μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε την αντινομία από πλευράς της γειτονικής χώρας, όπου -ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας- θα προσφύγει στο δικαστήριο και θα ζητήσει να εκδικαστεί θέμα που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Αλλά με βάση ποιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημα της», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει ότι «έχουμε μέλλον σε ότι αφορά την προσφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προκειμένη περίπτωση είναι από τουρκικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Λιβύης, απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί στο πεδίο αντιπαράθεσης της Λιβύης σε ό,τι αφορά στο στρατιωτικό κομμάτι, έχει όμως υποστηρίξει πολιτικά τον Χαφτάρ κι αυτό προκύπτει από την επίσκεψη του στην Αθήνα». Υπογράμμισε ότι η υπόθεση, όπως εξελίσσεται, «μετά το εξωφρενικό σύμφωνο συνεργασίας Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελλάδας και ότι αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Κατέληξε λέγοντας ότι «η Τουρκία κάνει την δουλειά της και εμείς ως Ελλάδα θα κάνουμε την δική μας δουλειά, θα υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα».

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα καταλήξουμε στην νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα που θα προκύψει από την πολιτική εθνική άμυνας που είναι υπό αναθεώρηση για πρώτη φορά από το 2011». Ο προσανατολισμός που υπάρχει θα περιλαμβάνει ευέλικτο σχήμα με μαχητική ικανότητα και ευελιξία και περισσότερους επαγγελματίες οπλίτες. Προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών στις Ειδικές δυνάμεις και ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε σε εκδήλωση κοπής πίτας της Νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ στην Κοζάνη.

Documento Newsletter