Πολάκης: Να ανοίξει ξανά το πόθεν έσχες Μητσοτάκη που αρχειοθετήθηκε με τη μέθοδο Πάτση

Πολάκης: Να ανοίξει ξανά το πόθεν έσχες Μητσοτάκη που αρχειοθετήθηκε με τη μέθοδο Πάτση

Το επιβεβλημένο του να ανοίξει και πάλι η υπόθεση του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη έθιξε μέσω τοποθέτησής του στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Π. Πολάκης, είναι ευθύνη της επιτροπής πόθεν έσχες, ο τρόπος που εξετάζει και αρχειοθετεί την εκάστοτε υπόθεση. Κάτι που άλλωστε γίνεται εντελώς ξεκάθαρο από τη στιγμή που η επιτροπή πόθεν έσχες συνεδρίασε εκ νέου αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση κι ενώ η σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην επιτροπή, ήταν να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα η υπόθεση της διερεύνησης του πόθεν έσχες του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή. Κάτι που προφανώς δεν έχει ζητήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του παράνομου πόθεν έσχες που υπέβαλε επί σειρά ετών, ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του.

Δείτε επίσης: Πόθεν Αίσχος Μητσοτάκη

Ο Ανδρέας Πάτσης ενώ δήλωσε στο πόθεν έσχες που υπέβαλε πως κατείχε τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο και η σύζυγός του ακόμη μια με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο -τις οποίες μάλιστα δεν είχε δηλώσει εξ’αρχής, αλλά σε συμπληρωματικές δηλώσεις που του επιτράπηκε να υποβάλλει-, βγήκε… καθαρός. Κι αυτό γιατί μολονότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3213/2003 απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα -και στα παρένθετα αυτών, όπως οι σύζυγοι-, να συμμετέχουν στο κεφάλαιο εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, η επιτροπή πόθεν έσχες απήλλαξε τον Ανδρέα Πάτση. Παρότι πρόκειται για ένα αδίκημα που μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως 500.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η επιτροπή πόθεν έσχες αγνόησε τόσο επιδεικτικά τον επίμαχο νόμο. Το Documento έχει αποκαλύψει μέσω σειράς δημοσιευμάτων του, ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε επί σειρά ετών ψευδές και παράνομο πόθεν έσχες. Κι αυτό γιατί όπως έχει αποκαλύψει το Documento, στο πόθεν έσχες που υπέβαλε το πρωθυπουργικό ζεύγος, είχε δηλωθεί ήδη από το φορολογικό έτος του 2016 πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το περίφημο σπίτι του Βολταίρου.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος όμως έλεγε ψέματα, γιατί όπως αποκάλυψε το Documento, αυτή η μεταβίβαση -βάσει επίσημων γαλλικών δημοσίων εγγράφων- πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020. Την ημέρα δηλαδή που το 95% των μετοχών της Μαρέβας Γκραμπόφκσι μεταβιβάστηκε σε ελληνική εταιρεία στην οποία κατείχε και πάλι την πλειοψηφία των μετοχών. Άρα, για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος έλεγε ψέματα. Για τέσσερα χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος παραβίαζε το άρθρο 8 του νόμου 3213/200, από τη στιγμή που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετείχε στο κεφάλαιο, αλλά και στη διοίκηση εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό. Αυτόν τον νόμο δηλαδή, που παραβίασε και ο Ανδρέας Πάτσης. Από τη στιγμή που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε πως η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση πρέπει να διερευνηθεί από την εισαγγελία, δεν είναι αυτονόητο πώς το ίδιο πρέπει να γίνει και για το πρωθυπουργικό ζεύγος; ή μήπως για να εξεταστεί κάποια υπόθεση στην Ελλάδα, πρωταρχική σημασία έχει το επώνυμο του εξεταζόμενου;

Δείτε επίσης: Η Μαρέβα ομολογεί: «Η εταιρεία είμαι εγώ»

Είναι επίσης προφανές πως προκύπτουν τεράστιες ευθύνες -και ποινικές- για τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, τα οποίο αρχειοθετούν περιπτώσεις, όπου υπάρχει εξόφθαλμη παραβίαση του νόμου. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά την τοποθέτησή του, ο Π. Πολάκης έθεσε συνολικά ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία της επιτροπής αλλά και των ορκωτών λογιστών, καθώς με μη διαφανείς όρους, αποκρύπτονται φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία των ελεγχόμενων. Στοιχεία που στην πραγματικότητα δεν εξετάζονται στο όνομα του απόρρητου. Αν είναι έτσι όμως, τουλάχιστον ας μετονομαστεί η επιτροπή πόθεν έσχες. Ας γίνει η επιτροπή απορρήτου.

Documento Newsletter