Νομοσχέδιο που θα επιφέρει πιο στενό κυβερνητικό έλεγχο στη δημόσια διοίκηση χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου, προσθέτοντας πως «δεν συμβάλλει στην αποκομματικοποίηση».
«Με τον νέο νόμο που φέρνετε, οι 3 στους 5 που κάνουν την τελική πρόταση προς τον Υπουργό, είναι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης, τι θα προτείνουν αυτοί; Δεν θα προτείνουν τον αρεστό; Δεν θα προτείνουν αυτόν που θα θέλει και το Μέγαρο Μαξίμου, για να ελέγχει τη ροή του χρήματος στον κάθε Οργανισμό;» αναρωτήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, ο κ. Πολάκης έφερε ως παράδειγμα αναξιοκρατίας τον τρόπο που διορίστηκε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κ. Καρποδίνη. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Η κ. Καρποδίνη, η οποία είχε διοριστεί απευθείας από τον κ. Κικίλια τον Οκτώβριο του 2020, όταν έληξε η θητεία της και η θέση προκηρύχθηκε (μια από τις 10 που προκηρύξατε με το νέο νόμο που ψηφίσατε), κατατάχθηκε 11η από τον ΑΣΕΠ.
Με 2η διαδικασία, χωρίς κανείς να καταλάβει τι έγινε, κατατάσσεται 8η (οι 7 πρώτοι θα περνούσαν από συνέντευξη)».
Καυ συνέχισε λέγοντας: «Ω του θαύματος παραιτείται η δεύτερη, δηλαδή η κ. Γκογκοζώτου, και η κ. Καρποδίνη γίνεται 7η. Στη συνέντευξη, η αρχικά ενδέκατη κατατάσσεται τρίτη, οπότε είναι μια από τους τρεις που προτείνονται στον υπουργό και τελικά επιλέγεται από τον κ. Πλεύρη. Η κ. Γκογκοζώτου, δεν πάει χαμένη και διορίζεται μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ».
Επιπλέον, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε για πρώτη φορά ανοιχτή προκήρυξη με το νόμο Σαμαρά-Βενιζέλου και κατέληξε στον διορισμό διοικητών εκ των οποίων το: 58%είχε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, 18% είχε διδακτορικό τίτλο σπουδών και το 60% υπηρετούσε προηγουμένως σε θέσεις ΕΣΥ ή Δημοσίου. «Αυτό κάναμε εμείς με τους Διοικητές» κατέληξε.
Δείτε το βίντεο: