Στην Προανακριτική καταθέτει ο Παύλος Πολάκης, αρνούμενος να κάτσει στη θέση του μάρτυρα και ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι θα μιλήσει με την ιδιότητα του μέλους – κατηγόρου μιας Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Novartis.
Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εξετάσει τον πρώην αν. υπουργό Υγείας ως αντίδραση στην αντιθεσμική εξαίρεσή του από την Επιτροπή, με τον Π. Πολάκη να δηλώνει ότι δεν αισθάνεται μάρτυρας, αλλά μέλος – κατήγορος Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο Novartis.
«Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Παπαγγελόπουλου ήταν ομολογία αποτυχίας» είπε, συμπληρώνοντας ότι απέτυχε το αφήγημα της «σκευωρίας» και γι’ αυτό προστέθηκαν οι νέες κατηγορίες. «Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας» επισήμανε και άρχισε να εξηγεί το διαχρονικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας από 1999 έως το 2014 εκτινάχθηκε στο 11,1%, ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν μειώσεις η και μικροαυξήσεις της τάξης του 1 έως 4%. Στις ΗΠΑ ήταν 4,1%. Σε χρήμα αυτό αντιπροσώπευε 32, 6 δισ. ευρώ» υποστήριξε και επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς βάσει των οποίων έβγαιναν οι τιμές για τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Το δεύτερο έγκλημα κατά της πατρίδας που έγινε με πολιτική απόφαση», συνέχισε ο Π. Πολάκης, «ήταν ότι δεν γινόταν διαπραγμάτευση από το Ελληνικό Δημόσιο, που θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερες τιμές. Το Δημόσιο, τότε, δαπανούσε 10 δισ. ευρώ ανά έτος». Τόνισε δε ότι οι αξίες των υλικών ήταν δυσθεώρητες. «Παραδείγματος χάρη, η αιμοστατική κόλλα είχε τιμή κόστους 3 ευρώ και την είχαν καθορίσει σε 640 ευρω. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε γενική μείωση κατά 20%. Τον άλλαξαν όμως, και ο Αβραμόπουλος επανέφερε την “κανονικότητα”, δίνοντας ακόμη ψηλότερες αυξήσεις» κατηγόρησε, προσθέτοντας πως «η πρώτη μπάζα για τη Novartis, ήταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων που αγοράσθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τιμές οκταπλάσιες».
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις που αφορούσαν υπερτιμολογήσεις για τα φάρμακα της Novartis: Τasigna, Gileynia και Loucentis. «Με υπουργικές αποφάσεις γίνονταν όλα. Τα φάρμακα αυτά μπήκαν για πρώτη φορά στη θετική λίστα αποζημίωσης φαρμάκων επί υπουργίας Γεωργιάδη και Λοβέρδου» είπε.