Πολάκης στη Βουλή: Δεν σας μοιάζουμε. Δεν θα σας μοιάσουμε – Δεν χρωστάμε σε κανέναν

Πολάκης στη Βουλή: Δεν σας μοιάζουμε. Δεν θα σας μοιάσουμε – Δεν χρωστάμε σε κανέναν

Σε δύο σκέλη ήταν χωρισμένη η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στη χθεσινή μαραθώνια και θυελλώδη συνεδριάση της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis_Gate. Στο πρώτο μέρος κατέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί “σκευωρίας” και στη συνέχεια με στοιχεία έδειξε το πόσο ζημιώθηκε το δημόσιο από το σκάνδαλο. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Παύλου Πολάκη στη Βουλή: 

Πραγματικά αυτές τις μέρες, επειδή εγώ κυκλοφορώ πολύ και σε καφενεία και σε πλατείες κ.λπ., τρεις κουβέντες ακούω: Πρώτον, «Θα πάει κανένας φυλακή»; Δεύτερον, «Έχετε στοιχεία; Μην κάνετε πίσω». Τρίτον, «Προσέχετε».

Αυτές τις τρεις κουβέντες ακούω. Αυτές τις ακούνε όλοι. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε ένα πράγμα που ο κόσμος το είχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.

Τι να πρωτοπεί κανείς; Σήμερα αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα πάνω στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 1991 μέχρι το 2010 δόθηκαν στη χώρα μας 260 δισεκατομμύρια ευρώ στον χώρο της υγείας. Από αυτά τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ήταν δημόσια δαπάνη -κρατικός προϋπολογισμός και ασφαλιστικά ταμεία- και περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η ιδιωτική δαπάνη.

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, που τους έχει κάνει και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διάφοροι επιστήμονες του χώρου, το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% τις ιδιωτικής δαπάνης αυτών των 260 δισεκατομμυρίων αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων, φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων, παράνομων αμοιβών, συμποσούντων σε 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέστε τα 150 των εξοπλισμών, τα 100 των δημοσίων έργων -Ολυμπιακών Αγώνων και πριν και μετά- και θα βγάλετε τα 340 δισεκατομμύρια του χρέους που χρεοκόπησε τη χώρα το 2010. Και κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία και κάνουν και μηνύσεις.

Λοιπόν, εγώ έχω να σας προτείνω να μηνύσετε ακόμα πέντε, έξι.

Πρώτον, να μηνύσετε, αυτοί που μέχρι τώρα έχουν μηνύσει, τους Βουλευτές που το 2011 σε αυτήν την Αίθουσα κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στον τότε Υπουργό Υγείας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που χρησιμοποιεί η Αριστερά και οι συμμορίτες, για πιράνχας, για καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ότι –θα το διαβάσω αυτό το κομμάτι- «το παράθυρο της σπατάλης και των υπερτιμολογήσεων άνοιξε το 2001 όταν με νόμο για τις προμήθειες προβλεπόταν ότι ορισμένα είδη θα έπρεπε να θεωρούνται μη συγκρίσιμα μεταξύ τους έστω και αν είναι ίδιας κατηγορίας».

Από πολιτική απόφαση ξεκίνησαν και οργανώθηκαν όλα. Τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό. Και καταλήγουν οι επερωτώντες Βουλευτές -λέω να κάνετε μήνυση και σε αυτούς- ρωτώντας τον Υπουργό πώς και ποιοι διασφάλιζαν επί σειρά ετών την ομαδική τύφλωση όλων όσων είχαν την ευθύνη για τις σχετικές αγορές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων. Και λέει και άλλα πολλά. Ποιοι την κάνουν την ερώτηση; Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαρκογιαννάκης Χρήστος, Κιλτίδης Κωνσταντίνος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Αυγενάκης Ελευθέριος.

Μηνύστε και κάποιον άλλον που διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, τον κ. Σαλμά, ο οποίος στις 26/5/2014 -δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέει ο Ξανθός, δεν τα λέει ο Κουρουμπλής, δεν τα λέει ο Κοντονής- λέει ότι ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε ανέβασε την τιμή σε διακόσια εξήντα πέντε φάρμακα, έβαλε μέσα, χωρίς κανένα κριτήριο, άλλα εκατό φάρμακα και ότι όλα αυτά που λέει για τη δαπάνη είναι μπούρδες, διότι «εγώ κατέβασα τη δαπάνη όσο κατέβηκε» και βάζει και τη δαπάνη κάθε μήνα, πόσο ήταν επί θητείας του και πόσο ήταν επί κ. Γεωργιάδη, που δείχνει ότι είναι ίδια και παραπάνω -δεν την μείωσε καθόλου απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Γεωργιάδης. Και μάλιστα, λέει, ότι με αυτό που έκανε, με τη διαφορά ασφαλιστικής τιμής και αναφερόμενης τιμής, ουσιαστικά, χρέωσε όλη τη διαφορά στους ασθενείς, αυξάνοντας τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα και μετά επαίρεται για μείωση. Μηνύστε και τον κ. Σαλμά.

Πάμε στην ουσία, γιατί δεν νομίζω να χρειάζονται άλλα λόγια περί σκευωρίας. Απαντήθηκαν.

Το σκάνδαλο NOVARTIS -και γενικά με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες- είναι παγκόσμιο αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή, γιατί η χώρα μας μέσα από διεθνείς συμφωνίες ως χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού με αυτό το ΑΕΠ κ.λπ. ήταν τιμή αναφοράς, έπαιρναν δηλαδή τιμή από εμάς, σε πρώτη φάση είκοσι εννιά χώρες και σε επόμενη φάση άλλες πενήντα χώρες. Δηλαδή αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και άλλες πολλαπλάσιες από τη δική μας. Άρα, μια υψηλή τιμή εδώ μεταφραζόταν σε υψηλή τιμή αναφοράς σε πάρα πολλές άλλες χώρες.

Και τι έκαναν οι φαρμακοβιομηχανίες και η NOVARTIS, η οποία από ένα σημείο και μετά ήταν ο πρωτομάστορας, ο μαέστρος σε αυτήν την ορχήστρα; Τιμολογούσαν τα καινούργια φάρμακά τους σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρώπης, με ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο, με βιομηχανίες δικές τους που ήθελαν πιο υψηλές τιμές γιατί έτσι αύξαναν τα κέρδη τους, όπως για παράδειγμα Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, και η τρίτη ή η τέταρτη χώρα που ερχόταν να τιμολογηθεί ήταν η δική μας.

Τρώγαμε ένα ψέμα μια δεκαετία, ότι παίρνουμε τις τρεις φτηνότερες τιμές της Ευρώπης. Κολοκύθια με τη ρίγανη! Ήμασταν η τέταρτη ή η πέμπτη χώρα που τιμολογούνταν, ειδικά την περίοδο που η τιμολόγηση ήταν στο Υπουργείο Εμπορίου και Ανάπτυξης, που είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα όλη αυτή η περίοδος. Δεν υπάρχουν αρχεία, έχουν χαθεί, έχουν καταστραφεί, για το πώς τιμολογούνταν και από πού αντλούσαν τιμές. Έφερναν οι εταιρείες τιμές εδώ, «έτσι το τιμολογήσαμε, βγάλτε τον μέσο όρο», και αμέσως μετά έπαιρναν τιμές και οι άλλες χώρες. Αυτό ήταν το πρώτο εγκληματικό της ιδιαίτερης ελληνικής πτυχής και κάποιοι κυβερνούσαν αυτά τα χρόνια και αυτοί δεν ήταν η Αριστερά και οι ΑΝΕΛ. Ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αυτοί που οργάνωσαν αυτό το πράγμα, γιατί όλα άρχονται από την πολιτική απόφαση.

Δεύτερον έγκλημα μεγαλύτερο: Είμαστε η μοναδική χώρα του ανεπτυγμένου δυτικού καπιταλισμού στην οποία τα ασφαλιστικά μας ταμεία δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ, μέχρι το 2016 που το κάναμε με τον Ξανθό, τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ένα φάρμακο που έπαιρνε τιμή αναφοράς 100 ευρώ στη Γερμανία δεν το πλήρωνε ο γερμανικός ΕΟΠΥΥ ή το γερμανικό ΙΚΑ 100 ευρώ. Ερχόταν σε διαπραγμάτευση και έλεγε: «Εγώ θα σου αγοράσω την πλειοψηφία της ποσότητας που θα πουλήσεις, το 95%-98%. Άρα, κάνε μου έκπτωση». Και έπαιρνε έκπτωση 40%, 50% και 60%. Εμείς εδώ για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι το 2010, πληρώναμε, αν ήταν φάρμακο χωρίς συμμετοχή, το σύνολο της αναγραφόμενης τιμής. Αν είχε 5% ή 10% συμμετοχή, πληρώναμε τα 90 ευρώ. Αυτό είναι τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα.

Έτσι είχαν τη δυνατότητα οι φαρμακευτικές, μέσα από αυτές τις τιμές και από αυτές τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις νοσοκομειακές τιμές αντίστοιχα, να μπορούν να διαφθείρουν και να εκμαυλίζουν ευρύτερα στρώματα του υγειονομικού δυναμικού για να προκαλούν τέτοια συνταγογράφηση. Διότι, αν είχε μια τιμή 40 ευρώ αντί για 100 που θα αποζημίωνε, δεν θα είχε τη δυνατότητα το «λίπος» να το διαχύσει στον διοικητικό μηχανισμό ή στο ιατρικό δυναμικό, για να αυξήσει τη υπερσυνταγογράφηση.

Έτσι στήθηκε αυτό το πράγμα και μίλησα για την περίοδο από το 2004 έως το 2009 που εκτινάχθηκε η δαπάνη. Τότε -κοιτάξτε τα στοιχεία αυτά που θα πω είναι τα πραγματικά, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα, τα οποία είναι ψέματα, γιατί η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ολόκληρο ψέμα- η Novartis το 2006 είχε πανελλαδικό τζίρο παντού, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, 341 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009 είχε 596. Μήπως συνέβαλε σε αυτήν την αύξηση η ιστορία με τα εμβόλια και η ιστορία με τον μοριακό έλεγχο του αίματος; Έτσι ξαφνικά δυνάμωσε αυτή η εταιρεία, όταν παραγγείλαμε εμβόλια για να καλύψουμε όλη την αφρικανική ήπειρο; Ή όταν παραγγείλαμε διαγνωστικά τεστ και, την ώρα που η Πολωνία τα πλήρωνε 7 και 8 ευρώ, εμείς ξεκινήσαμε να τα πληρώνουμε 60 και 80 ευρώ το ένα; Αυτά έγιναν από το 2006 έως το 2009 και είναι η Novartis πίσω από αυτά. Είναι και η Novartis, όχι μόνον αυτή. Και η Roche είναι και άλλες εταιρείες, αλλά βασικά αυτές.

Έτσι στήθηκε αυτό το παραμύθι, με πολιτική οργάνωση από τα πάνω. Δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μοναχοί τους, δεν τα παίρνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι από μοναχοί τους. Το επιτρέπει μια πολιτική απόφαση που καθορίζει την τιμή και το πλαίσιο να διαχυθεί ο εκμαυλισμός στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό κάνατε τότε. Αυτό κάνατε.

Το κοινωνικό συμβόλαιο που χρεωκόπησε τη χώρα ήταν ότι λέγατε: «Δεν σε αμείβω με μισθό για αυτό που κάνεις, αλλά σου επιτρέπω να παίρνεις μέρος της υπερτιμολόγησης υλικού, φαρμάκου, αντιδραστηρίου ως μίζα». Και έτσι χρεωκοπήσαμε. Και βγαίνετε και παινεύεστε, λες και έχετε να κάνετε με ανθρώπους που είναι από τη ζούγκλα της Αφρικής, και λέτε: «Μετά το μειώσαμε. Οπότε τι μας κατηγορείτε;»

Τίποτα δεν μειώσατε. Μεταφέρατε την αύξηση της δαπάνης, κατ’ αρχήν, στη συμμετοχή των ασθενών.

Δεύτερον, με τις υπουργικές αποφάσεις που πήρατε, με τον τρόπο που το κάνατε, δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε υπερτιμολόγηση.

Δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα και στα φάρμακα και στο υπόλοιπο υγειονομικό υλικό. Και θα το εξηγήσω συγκεκριμένα. Συνέχιζαν να έρχονται εδώ και να παίρνουν τιμή με τις τρεις χώρες και να είμαστε η τέταρτη ή η πέμπτη χώρα. Φτιάξατε μια σειρά από νόμους που θα πω μετά και ουσιαστικά μοιράσατε την πίτα και προφυλάξατε κάποιους από το να έχουν μείωση στην πίτα της δημόσιας δαπάνης. Αυτά κάνατε και θα το αποδείξω με νούμερα. Και όλα αυτά που είπαν προηγουμένως είναι αέρας κοπανιστός.

Και μάλιστα την ίδια στιγμή, επειδή το κάνατε οριζόντια και ο μηχανισμός είχε μάθει αλλιώς, είχε εκπαιδευτεί στο προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο, αρχίσαν να λείπουν φάρμακα από καρκινοπαθείς. Δεν είχαν γάζες και σύριγγες στα νοσοκομεία. Τα είπε και πριν και ο κ. Πικραμένος, γι’ αυτό γέλαγα, γιατί τότε μας έλεγαν: «Όχι, εμείς τα είχαμε μια χαρά, τώρα εσείς τα κάνατε». Τώρα που τα στρώσαμε και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα σε αυτό.

Την ίδια στιγμή που γινόταν αυτό σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες, σε κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες, δημόσιες δαπάνες είχαμε εξακοντισμό της δαπάνης. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε φάρμακα για κάποιους, γιατί είχε γίνει το οριζόντιο λεπίδι, όμως τα 11 και τα 13 εκατομμύρια των επιθεμάτων και των κολοστομιών έγιναν 53 και 48 την μνημονιακή περίοδο.

Την ίδια στιγμή που στα νοσοκομεία έλειπαν βασικά υλικά συνέχιζαν να μπαίνουν υπερτιμολογημένα λίγα ακριβά υλικά ή ανέβηκε στο Θεό έως τριπλασιασμού το κόστος των εργολαβικών συνεργείων, τα οποία έχουμε διώξει μέχρι στιγμής από τα εβδομήντα από τα εκατόν είκοσι πέντε νοσοκομεία της χώρας. Αυτό είχατε κάνει. Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες.

Και πάμε στα νούμερα.

Λοιπόν, 2006 Novartis συνολικές πωλήσεις παντού.

Σημαίνει δημόσια, ιδιωτική δαπάνη, σημαίνει ιδιωτική καταβολή, σημαίνει ό,τι τιμολόγιο έκοψε στη χώρα η Novartis, συνολική δαπάνη. Από 341 εκατ. το 2006, 596 εκατομμύρια το 2009. Το 2012 αυτό γίνεται 524 εκατομμύρια. Το 2013, 2014 και 2015 μένει 473 εκατομμύρια ευρώ. Πέφτει το 2016 στα 436 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία. Πώς γίνεται, ενώ έχουνε κόψει στο μισό τη δαπάνη αυτή εδώ να έχει πέσει μόνο τόσο;

Πάμε πιο συγκεκριμένα. Το 2012 δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή τα ασφαλιστικά ταμεία, Novartis 157 εκατομμύρια. Το 2013 Novartis 150 εκατομμύρια, πτώση 4,40%.

Δεύτερη εταιρεία Pfizer 143 εκατομμύρια το 2012, 123 εκατομμύρια το 2013, πτώση 13,7%. Η τρίτη εταιρεία, η AstraZeneca από 131 εκατομμύρια στα 118 εκατομμύρια, είναι πτώση 10%.

Πάμε στο 2013-2014. Novartis από τα 150 εκατομμύρια -μιλάμε για τα ιδιωτικά φαρμακεία που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ- Novartis 145 εκατομμύρια, πτώση -3,1%. AstraZeneca 82 εκατομμύρια από 118 εκατομμύρια, πτώση 30%. Pfizer από 123 εκατομμύρια 78 εκατομμύρια, πτώση 36%. Τυχαίο.

Πάμε τώρα σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα, το οποίο έχει να κάνει με τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, των φαρμάκων υψηλού κόστους, αυτά που δίνονταν σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, ακριβά φάρμακα το 2013 από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Προσέξτε, εκείνη τη χρονιά η NOVARTIS πούλησε 130 εκατομμύρια ευρώ. Τα τιμολόγια που έκοψε ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ μερίδιο αγοράς 18,38%, γιατί ακούστηκαν κάτι 7% και κάτι «κολοκύθια» . Η ROCHE ήταν 81 εκατομμύρια ευρώ, Η ABB VIE 51 εκατομμύρια, η MERCK 50 εκατομμύρια, η AMGEN 49 εκατομμύρια, η PFIZER 48 εκατομμύρια. Τι έβαλαν στην τσέπη οι εταιρείες αυτές; Και για χρέη προηγούμενων ετών. Όμως, αν εγώ φέτος πουλήσω εμπόρευμα 130 και τα βάλω στην τσέπη και ο ανταγωνιστής μου που πούλησε λιγότερα και πάρει τα μισά, εγώ είμαι προνομιακά. Διότι οι επιχειρήσεις πτωχεύουν ή αναπτύσσονται όχι από τα λογιστικά κέρδη ή γενικά τι χρωστάνε αλλά από το τι έχουν στο ταμείο. Η NOVARTIS, λοιπόν, πουλάει 130, 411 εκατ. και παίρνει 130, 830 εκατ.. Τυχαίο; Το 2013.

Η ROCHE πουλάει 81 και παίρνει 76. Και αυτή καλά. Η ABB VIE πουλάει 50 και παίρνει 14 κι αυτή ακριβά φάρμακα. Η MERCK πουλάει 50 και παίρνει 28. Η PFIZER πουλάει 48 και παίρνει παραπάνω.

Αυτό, λοιπόν αποδεικνύει τους πίνακες…

Λέει, λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης «μα, που τα βρήκατε τα 65;». Αν αθροίσει κανείς τις πληρωμές από τον μήνα που ανέλαβε μέχρι τον Δεκέμβρη, βγάζει 64,800 εκατ. . Άρα, με αυτόν τον τρόπο φτάνει να πάρει τα 130 εκατομμύρια σε ρευστό, όταν πούλησε 130 εμπόρευμα. Και πριν από τον κ. Γεωργιάδη είχε πάρει άλλα 65 με μια μεγάλη δόση 49 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο και 15,22. Προχωράμε λίγο παρακάτω.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί αλλάξατε με το καλημέρα που αναλάβατε, τον τρόπο και τη ρύθμιση με την οποία έμπαιναν τα φάρμακα στη θετική λίστα; Μέχρι εσάς, με ρύθμιση του κ. Λοβέρδου, για να μπει στη θετική λίστα έπρεπε να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε λιγότερες από δώδεκα. Με εσάς, με μια πονηρή διάταξη που περάσατε τον Σεπτέμβρη και την πήρατε πίσω τον Απρίλη -έχοντας ολοκληρωθεί το Harvard Project- είπατε να παίρνει ασφαλιστική τιμή, να μπαίνει στη λίστα τη θετική που το αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, αν αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί. Δηλαδή κυκλοφορεί σε τρεις χώρες; Αποζημιώνεται σε δύο; Μπαίνει στη θετική μας λίστα. Εσείς το κάνατε αυτό. Και έχει σαφή συνάρτηση με το Harvard Project και τα δέκα φάρμακα, το EXELON TTS, το SEEBRI, το BEX SERO, το TAKAVI, το VOTUBIA, το SIGNIFOR, TOBI PODHALER, το OMNITROPE, το OPTAFLU, το FLUAD, τα οποία είναι τα φάρμακα που περιγράφονται στο πλάνο της εταιρείας τον Μάρτη του 2013 ότι πρέπει μέσα σε δέκα μήνες να έχει υλοποιηθεί, να έχουν μπει να πάρουν τιμή. Και την περίοδο που ήσασταν Υπουργός μπήκαν όλα αυτά και μάλιστα τέσσερα μπήκαν με τιμές σε δύο χώρες, δεν είχαν άλλες τιμές.

Ποτέ δεν κάνατε επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τη συγκροτήσατε -την προέβλεψε ο νόμος ο παλιός- και δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά. Τυχαίο; Γιατί; Γιατί δεν βγήκε ο κανονισμός λειτουργίας.

Τελευταία απόφαση λίγο πριν φύγετε, για την οποία σας διόρθωσε ο κ. Βορίδης. Καταργήσατε τη διάταξη της ειδικής χονδρικής τιμής, άρα, αυξήσατε θεωρητικά -εσείς το υπογράψατε λίγες μέρες πριν φύγετε- για να πωλούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους και σε φαρμακεία όχι με την ειδική χονδρική τιμή που ήταν χαμηλή, αλλά με χονδρική τιμή συν 16% κέρδος, δηλαδή δώσατε αύξηση 11% στις τιμές των φαρμάκων αυτών.

Κι αυτά είναι τα 65 εκατομμύρια που σας έλεγαν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι θα ανέβει η δαπάνη, αν το κάνετε αυτό το πράγμα. Είναι άλλα 65 εκατομμύρια αυτά. Άλλα 65 εκατομμύρια που δώσατε μπανκουί κι άλλα 65 εκατομμύρια που πήγε να γίνει η δουλειά. Το κατάλαβε, όμως, ο κ. Βορίδης και τον Αύγουστο το άλλαξε, βάζοντας οριζόντιο rebate.

Όσον αφορά μια άλλη υπουργική απόφαση που πήρατε, που αφορούσε το Lucentis, -κυκλοφορεί ένα πολύ συγκινητικό με αυτό το φάρμακο για την ωχρά κηλίδα, για κάποιους ασθενείς που βρισκόταν εκτός- όταν ήρθε μια άλλη του μορφή, εσείς με την υπουργική απόφαση για το δελτίο τιμών το οποίο είχατε υπογράψει, πρακτικά, επιτρέψατε με μια πονηρή διάταξη που μπήκε, αντί η τιμή της νέας συσκευασίας, με βάση τα milligram να πάει αναλογικά, δηλαδή να πάρει τιμή 509 ευρώ…

Είναι ένα φάρμακο που έκανε τζίρους 25 και 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αντί, λοιπόν, να πάρει τιμή 509 ευρώ, που έλεγε η Επιτροπή του ΕΟΦ, που σας το συνέστησε, τελικά, με μία διάταξη που έλεγε «εξαιρούνται τα οφθαλμικά και μπορούν να τιμολογηθούν με τον κανόνα των τριών τιμών», πήρε τιμή 780 ευρώ, δηλαδή, ένα τρίτο παραπάνω. Δηλαδή, από τα 25 εκατομμύρια του ετήσιου τζίρου, το ένα τρίτο ήταν αυτή η ανατιμολόγηση. Και μετά, με την τιμολόγηση του Ιουνίου, έπρεπε να πηγαίνουμε και εμείς, γι’ αυτό δεν κατέβαινε η τιμή του.

Εμείς, θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν. Ξέρουμε τον χώρο.

Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει πεδίο συνδιαλλαγής. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα σε αυτή τη χώρα και γι’ αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί. Κι έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ, που προσπαθούν να πατήσουν στον θάνατο ενός κοριτσιού για να πλήξουν αυτούς που θεωρούν ότι τους κυνηγούν. Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη ζωή μου. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος και θάνατος. Και είναι ντροπή, αίσχος και ελεεινότητα να χρησιμοποιείς αυτό το πράγμα για να πλήξεις αυτά που λέω.

Αν βρεθεί ένας που να πει ότι γι’ αυτή την υπόθεση σήκωσα το τηλέφωνο να πω κάντε αυτό ή εκείνο, εγώ την επόμενη στιγμή θα παραιτηθώ από Βουλευτής και Υπουργός. Όπως και ένας δεν έχει βρεθεί πουθενά να πει ότι σηκώσαμε το τηλέφωνο και με δωδεκάμισι χιλιάδες διορισμούς έχουμε πει πάρτε αυτόν, πάρτε εκείνον, ρίξτε τον άλλο.

Δεν σας μοιάζουμε. Δεν θα σας μοιάσουμε. Έχετε μπει και θα μπείτε, μετά από αυτή την ιστορία, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Documento Newsletter