Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο του 2018 η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε δηλώσεις που έκανε στην Κατερίνη, όπου εγκαινίασε την πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νέου νοσοκομείου η οποία παρέμενε κλειστή από το 2010.
Ο κ. Πολάκης, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού του 2017 θα λειτουργήσουν 100 πλήρως εξοπλισμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι φέτος λειτουργούν 125 περισσότερες ΜΕΘ απ΄ότι πέρσι. Παράλληλα, τόνισε ότι με τα εγκαίνια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης, η οποία διαθέτει 12 κλίνες, μπαίνει ένα λιθαράκι στο έργο που γίνεται. Να σημειωθεί, ότι, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης, Ανέστης Μυστρίδης, προς το παρόν θα λειτουργήσουν τέσσερις κλίνες της ΜΕΘ συν μία που θα είναι θάλαμος απομόνωσης, αρχικά με τέσσερις γιατρούς (δύο από τις δομές του ΕΣΥ και δύο επικουρικούς που προσλήφθηκαν για αυτό τον σκοπό ) και 15 νοσηλευτές.
Ο κ. Πολάκης, ανέφερε ότι στον ενάμισι χρόνο της θητείας της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατάφερε να εξισορροπήσει το σύστημα παρά τα οργανωμένα – όπως είπε – συμφέροντα, τα μνημόνια, τους δανειστές, τους εκβιαστές αλλά και τις δικές της ανεπάρκειες. Επισήμανε, ότι από τον Ιανουάριο του 2015 αυξήθηκαν κατά 300 εκατομμύρια τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία. Το ποσό αυτό, όπως επισήμανε, βρέθηκε με μεταφορά πόρων από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον δημόσιο τομέα υγείας.
“Αυξήσαμε το όριο των δαπανών του συστήματος υγείας αθροιστικά για τα επόμενα μνημονιακά χρόνια σε σχέση με τους προηγούμενους κατά ένα δισεκατομμύριο, δηλαδή τα νοσοκομεία μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες άνω του ενός δισεκατομμυρίου από ότι είχαν προβλέψει οι προηγούμενοι”, είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εκκαθαρίσει οριστικά το 100% των υποχρεώσεών του προς τους ιδιωτικούς παρόχους και ότι μπόρεσε και βρήκε 700 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στον δημόσιο τομέα υγείας και έτσι εξισορρόπησε το σύστημα.
Ο κ. Πολάκης, υπογράμμισε, ακόμη, ότι ενώ το 2015 νοσοκομεία έκλεισαν με χρέος 935 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 έκλεισαν με 35 εκατομμύρια πλεόνασμα, έχοντας ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις που κληρονόμησαν από τους προηγούμενους και μάλιστα τα 110 από τα 140 νοσοκομεία της χώρας χωρίς να δημιουργήσουν νέα ληξιπρόθεσμα με την νομιμοποίηση δαπανών που είχαν κάνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε, ακόμα, ότι η δεύτερη σημαντική παρέμβαση η οποία έγινε είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία σε όλη τη χώρα πάνω από 4000 άτομα (προσωπικό πάσης φύσεως σε διάφορες θέσεις εργασίας πχ μόνιμοι , επικουρικοί, , νοσηλευτές κλπ) μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και των προσφυγικών προγραμμάτων, και ότι σήμερα εργάζονται στα νοσοκομεία. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχουν δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για άλλες 2700 θέσεις στις οποιες διορίζεται κάθε μέρα προσωπικό.
Επισήμανε, ακόμη, ότι βγήκαν τα αποτελέσματα για 3170 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων πλην ιατρικού προσωπικού από τις 4000 που είχαν προκηρυχθεί μέσω ΟΑΕΔ και ότι αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα στα νοσοκομεία στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν. Οι προσλήψεις αυτές είναι για θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για 12 μήνες, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.
Τέλος, ο κ. Πολάκης, ανέφερε ότι με την αναπροσαρμογή των στόχων που υπήρχαν για το ΕΣΠΑ εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 65 πόλεις με 270 τοπικές μονάδες υγείας και 3200 εργαζόμενους που θα καλύπτουν 2.300.000 κατοίκους αστικού πληθυσμού.