Πολάκης: Ο λαός μας έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία (Audio)

Πολάκης: Ο λαός μας έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία (Audio)

Πήραμε 32% γιατί σε σειρά από τομείς κάναμε πράγματα και ο λαός είπε «σοβαρευτείτε κι εδώ θα ξανάμαστε», χρειάζεται δυναμικότερη εφαρμογή της αριστερής πολιτικής, τα πράγματα δεν γίνονται ψηφίζοντας μόνο νόμους, οι αλλαγές υλοποιούνται από ανθρώπους, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Παύλος Πολάκης Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Τα περί κινδύνου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ μέσω της διαδικασίας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης στην αρχή της συνέντευξης, «είναι καραγκιοζοσυζήτηση … στις 7 Ιουλίου πήραμε 32% γιατί σε μία σειρά από τομείς κάναμε κάποια πράγματα. Οι άλλοι πήραν 39,5% όχι μόνο ούτε κυρίως επειδή είχαν μία τεράστια υπεροπλία στα ΜΜΕ … αλλά γιατί σε κάποιους τομείς δεν κάναμε κάποια πράγματα, ή κάναμε λάθος επιλογές ή ήμασταν άτολμοι … Πήραμε λοιπόν 32%, ο λαός μας έδωσε μία ευκαιρία, μας είπε “σοβαρευτείτε κι εδώ θα ξανάμαστε”».

Η ΝΔ, όπως σημείωσε, «βγήκε για να κάνει τρία πράγματα»:

  • να δώσει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες, μία μπίζνα 75 δισ. ευρώ σε 20 χρόνια και να πουλήσει μερικά φιλέτα ακόμη του Δημοσίου (ένα είναι η ΔΕΗ)
  • να πάρει 10-15 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα που φτιάξαμε με τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού (γιατί δεν κλέβαμε από την άλλη) για να «ξανασώσει» για τέταρτη φορά τις τράπεζες και να δώσει δάνεια «δανεικά κι αγύριστα» σε 5.000-10.000 «κολλητούς» επιχειρηματίες
  • να «κουκουλώσει» τα σκάνδαλα που φέραμε στη φόρα και στείλαμε στην Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον ίδιο τα συστημικά ΜΜΕ, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο άνθρωπος που δέχθηκε την μεγαλύτερη “δολοφονία χαρακτήρα” και επίθεση λάσπης, αποδόμηση, διαστρέβλωση πεπραγμένων, νομίζω ότι ήμουν εγώ … αλλά εγώ ξαναβγήκα στα Χανιά και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα … αν όντως παράγεις έργο και κάνεις πράγματα, ό,τι και να λένε και να γράφουν οι πληρωμένοι δολοφόνοι της γραφίδας και του μικροφώνου … τελικά δεν περνάει. Ο κόσμος μπορεί να καταλάβει προς ποιου το συμφέρον είναι αυτά που κάνεις».

Παραδέχθηκε ωστόσο πως «είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε κανάλι και μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δεν θα μας πουν “ορίστε, περάστε!”. Πρέπει να πάρουμε μία πολύ σοβαρή πολιτική απόφαση για το πώς θα οργανώσουμε ένα τέτοιο δίκτυο ενημέρωσης». Μάλιστα, κάνοντας σε άλλο σημείο έναν απολογισμό όσων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο των ΜΜΕ, σημείωσε ότι «τον χειρισμό που κάναμε στο διαγωνισμό για τα κανάλια, έπρεπε να τον φτάσουμε μέχρι τέλος … από την στιγμή που βγήκε με τέτοια πλειοψηφία η απόφαση του ΣτΕ … θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει αλλαγή του σώματος των προέδρων στην Βουλή, αλλαγή του ορισμού του ΕΣΡ και να ξαναγίνει ο διαγωνισμός … τότε θα έδινες το σήμα “θα το πάω μέχρι τέλος, μάγκες, θα πληρώνετε”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην δυσκολία να υλοποιηθεί μία αριστερή πολιτική «όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πελατειακό σύστημα κράτους και παραοικονομίας δομημένο εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον, που έχει συγκροτήσει και οργανώσει συστήματα εξουσίας τοπικά και γενικά, έχει διαμορφώσει προσωπικότητες στελεχών, δεν είναι δυνατόν αυτό να υπηρετήσει αριστερό σχέδιο … ο κοσμάκης καταλαβαίνει ότι αλλάζουν τα πράγματα όταν αλλάζουν οι φάτσες που τον κυβερνούν, ελέγχουν και ρυθμίζουν τη ζωή του σε τοπικό επίπεδο … υπήρχε μία μεγάλη ομάδα που καθημερινά πριόνιζε αυτό το πολιτικό σχέδιο».

Θύμισε αργότερα χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά διορίστηκαν με διοικητική πράξη του τότε υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σημερινού πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη 14.000-15.000 προϊστάμενοι σε όλο τον δημόσιο τομέα, προσωρινή ανάθεση, όχι με διαδικασία κρίσης που προέβλεπε ο τότε νόμος. «Ήταν μία ετοιμασία, να δυσκολέψουν εμάς την επόμενη περίοδο. Αυτό υποτιμήθηκε», όπως εκτίμησε, «για όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης», ενώ σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι από αυτούς «είναι ζήτημα να αλλάξαμε τους 2.000-2.500».

«Δεν μπορεί να περνάς θητεία ολόκληρη και να έχεις από κάτω, χωρίς δραστικές αλλαγές» αυτή την κατάσταση, συνέχισε. «Εμείς αποδείξαμε ότι ανθρώπους που άξιζαν ότι απλώς τους κρατήσαμε, αλλά τους τιμήσαμε. Κρατήσαμε 10 διοικητές στα νοσοκομεία που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση … και πολλοί ήταν από τους καλύτερους που είχαμε και εξελίχθηκαν και υπηρέτησαν μια χαρά το αριστερό πολιτικό σχέδιο … αλλά κάποιους άλλους τους αλλάξαμε και αυτό έπρεπε να γίνει … τα πράγματα δεν γίνονται μόνα τους, ψηφίζοντας νόμους. Οι αλλαγές υλοποιούνται από ανθρώπους».

Τέλος, ο κ. Πολάκης απάντησε στις αιτιάσεις Μητσοτάκη για «λόγια του αέρα» σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τα σχετικά κονδύλια, προτρέποντας τόσο τον ίδιο όσο και τον νυν υπουργό Υγείας Β. Κικίλια «να διαβάσει … μέχρι τώρα υλοποιήσαμε πρόγραμμα 19.000 προσλήψεων στο χώρο της Υγείας με όλες τις μορφές (μόνιμοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) και υπάρχουν ακόμη 4.000 σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας … για την επόμενη περίοδο ανακοινώσαμε με τον πιο επίσημο τρόπο τετραετές πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον χώρο της Υγείας (10.000 συνολικά, 1.000 γιατροί και 1.500 λοιπό προσωπικό κάθε χρόνο). Για το 2019 προλάβαμε και προκηρύξαμε τους 1.000 μόνιμους γιατρούς (εκτός των 3.000 και πλέον την προηγούμενη περίοδο, εκ των οποίων έχουν αναλάβει υπηρεσία 2.200) … δεν μπορούν να το αρνηθούν, είναι στον αέρα η προκήρυξη, υπάρχει πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για τους 1.000 και για τους 1.500. Και είχαμε έτοιμους τους πίνακες, δεν τους προκηρύξαμε γιατί ανακοινώθηκαν οι εθνικές εκλογές. Αλλά όταν υπάρχει πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Πολάκης. «Αυτό να κάτσει να διαβάσει ο κ. Μητσοτάκης και να μην λέει μπούρδες…».

«Τι καταφέραμε με αυτό; Επαναφέραμε τον κανόνα του “1 προς 1” … αυτό ήταν το ένα κέρδος, για την Υγεία οι 10.000 άνθρωποι τα επόμενα τέσσερα χρόνια … και για την Παιδεία οι 15.000 στον χώρο της Παιδείας … από τις οποίες τις 10.500 τις ακύρωσε πρακτικά» ο κ. Μητσοτάκης, όπως τόνισε, ενώ και για τις 4.500 θέσεις στην Ειδική Αγωγή, «ήδη καθυστερεί … δεν θέλει ενίσχυση του Δημοσίου … γιατί όταν ενισχύεται, δεν μπορεί να κονομήσει ο ιδιωτικός τομέας». Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000 συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, «που δεν έχουν καμία σχέση με πρόσληψη», όπως τόνισε.

«Στον προϋπολογισμό του 2020 θα έπρεπε να προβλέψει εκτός από αυτούς τους 1.000 και 1.500 για τους οποίους υπάρχει πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για το 2019 … και τα αντίστοιχα ποσά για του χρόνου, αλλά δεν θέλει να το κάνει», συνέχισε ο κ. Πολάκης. «Το ερώτημα είναι, για τους 1.000 που κατέθεσαν τα χαρτιά τους, θα ξεπαγώσει την διαδικασία κρίσης; Τους 1.500 που έχει έτοιμους με κατανομή στα νοσοκομεία … θα τους προκηρύξει; Είναι απλά τα πράγματα, δεν θέλει να στηρίξει την δημόσια Υγεία».

Documento Newsletter