Η Χαμάς κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι δεν τηρεί τους όρους της εκεχειρίας, ενώ ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει δεκάδες θανάτους στην Τζενίν
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας. Σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου, διάρκειας έξι εβδομάδων, στη θεωρία τουλάχιστον, αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, με τη Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν σέβεται τους όρους της και να απειλεί να παγώσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων. Από την πλευρά της η ισραηλινή ηγεσία απείλησε με επανέναρξη των σφοδρών επιθέσεων σε περίπτωση που η Χαμάς καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων. Την ίδια στιγμή αργούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου, κάτι που εγείρει φόβους ότι η συμφωνία οδεύει προς κατάρρευση.
Η παλαιστινιακή οργάνωση δεσμεύτηκε πάντως να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία που έχει συνάψει με το Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι και το Τελ Αβίβ θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του. Στη διάρκεια της δεύτερης φάσης προβλέπεται να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι και να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος, ενώ η τρίτη φάση θα αφορά την ανοικοδόμηση της Γάζας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι για το έργο αυτό απαιτούνται περισσότερα από 53 δισ. δολάρια.
Αιματηρές επιχειρήσεις
Ωστόσο, οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές επιδρομές έχουν αφήσει πίσω τους 25 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Σχεδόν 500 υποδομές και κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις συνεχιζόμενες επιδρομές και οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό ή νερό. Τα σχολεία και οι υπηρεσίες υγείας έχουν κλείσει, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κόψει το νερό στα τέσσερα βασικά νοσοκομεία στην περιοχή.
Υστερα από 15 μήνες σφαγής το δράμα των Παλαιστινίων συνεχίζεται, όχι μόνο λόγω της ανυπολόγιστης καταστροφής και των τεράστιων ελλείψεων στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και εξαιτίας των επεκτατικών βλέψεων του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ μίλησε και πάλι για το σχέδιό του να καταλάβει τη Γάζα –βάσει του οποίου οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα θα μετεγκατασταθούν αλλού– υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ενώ οι Αραβες σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτή την προοπτική.
Επιμένει ο Τραμπ
«Θα την πάρουμε. Θα την κρατήσουμε, θα τη λατρέψουμε. Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο μεγιστάνας πρόεδρος που θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Αμπντάλα Β΄ δημοσίευσε δήλωση στην οποία επαναλαμβάνει «την ακλόνητη θέση της Ιορδανίας (όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι παλαιστινιακής καταγωγής) κατά του εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Οχθης».
Ως απάντηση στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, που βλέπει τη Γάζα ως ευκαιρία για real estate, η Σαουδική Αραβία ηγείται των προσπαθειών των αραβικών χωρών να καταρτίσουν ένα σχέδιο για το μέλλον της περιοχής. Οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον μήνα στο Ριάντ με τη συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι προτάσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνουν ένα ταμείο ανασυγκρότησης υπό την ηγεσία των χωρών του Κόλπου και μια συμφωνία για τον παραγκωνισμό της Χαμάς.
Διαβάστε επίσης
Με αλχημείες ρίχνουν τις τιμές που καλπάζουν
Σαντορίνη: Νέα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν ειδικοί για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα