Ποιος ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ;

Για άλλες πολιτείες κατευθύνθηκαν πέρσι σχεδόν 160.000 Ελληνες. Εξαγωγή του 1,6% του πληθυσμού σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά και πολιτικά καθώς βρίσκεται μια ανάσα και χωρίς δίχτυ ασφαλείας από την επόμενη χρεοκοπία.

Κι αν στην προηγούμενη σανίδα σωτηρίας ουσιαστικά στο πολιτικό σύστημα έριξε η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν υπάρχει τίποτε. Απέναντι στη λαίλαπα Μητσοτάκη δεν ορθώνεται κανένα κόμμα που να καρπώνεται την ογκούμενη αγανάκτηση για την ακρίβεια, το ρεύμα και την κατάρρευση του ΕΣΥ, της παιδείας και αρκετών θεσμών.

Ενα μεγάλο κόμμα συνενώνει ευρύ φάσμα πολιτικών τάσεων γύρω από έναν πολιτικό στόχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταφέρει μέχρι ενός σημείου. Τώρα δεν πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα καθώς δεν μπορεί να κυβερνήσει το σπίτι του.

Μια φωτοτυπία του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ έχει στο μυαλό του ο Στέφανος Κασσελάκης για να ανοιχτεί σαν influencer εκδικητής με ταμπέλα «Σύγχρονη Αριστερά». Το κοινό του TikTok έχει ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης, όμως είναι ευμετάβλητο, ενώ στην Ιταλία το ανάλογο εγχείρημα διάχυσης του Δημοκρατικού Κόμματος στο κέντρο έφτασε στην εξαΰλωσή του. Πάντως ο πρόεδρος άφησε άσχημη εντύπωση, αφού αντί για ρητές καταστατικές αλλαγές, παρουσίασε ιδέες σε έναν πίνακα. Σε συμβούλιο μετόχων θα υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Αλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται δημοσίως με αριθμό, ακριβώς επειδή δεν έχουν κατασταλάξει σε σκοπό και δεν έχουν ομοιογένεια. Η πολιτική είναι επιστήμη και όχι χόμπι. Το φανέρωσε η έκπληξη από το 41%. Σχέδια στην άμμο είναι η φημολογούμενη συγκόλληση με κάποιους από ΝΕΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Τρίτος πόλος ο Πολάκης. Για να γίνουν πολιτική οι αποκαλύψεις χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν σε αφήγημα και κυβερνητική πρόταση. Απομένουν οι «ανένταχτοι» και οι φιλόδοξοι, πάλι χωρίς ισχυρή πρόταση. Μέλη, ψηφοφόροι και πολίτες φτιάχνουν κι αυτοί βαλίτσες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που είχαν στο μυαλό τους δεν υπήρχε.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Documento της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter