Ο_x000D_
Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε έναν στενό συνεργάτη του, τον γραμματέα της Νέας_x000D_
Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, για το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Τοποθέτηση-έκπληξη με δεδομένο ότι άλλοι ήταν οι τομείς δραστηριοποίησης του Ηρακλειώτη βουλευτή και προφανώς χρίστηκε διάδοχος του Γιώργου Βασιλειάδη ύστερα από «καραμπόλες» στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Αυγενάκης από την πλευρά του υποστήριξε πως ήταν δική του επιλογή να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, όμως τους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει ποιο ήταν το βασικό κριτήριο για να αναλάβει το συγκεκριμένο υφυπουργείο…
Γύρω από το όνομα του Λ. Αυγενάκη είχε γίνει ντόρος το 2014, όταν είχε παρευρεθεί στην επίσημη παρουσίαση της παράταξης του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά, παρότι η επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα στο μεγάλο λιμάνι ήταν εκείνη του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Λέγεται πως ο Αυγενάκης έχει πολύ καλές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Πειραιάς Νικητής του Γ. Μώραλη. Δύο χρόνια αργότερα ο βουλευτής Ηρακλείου συνόδευσε τον Μαρινάκη όταν είχε βρεθεί στην Κρήτη για εκδήλωση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Στον μικρόκοσμο του αθλητισμού η… φωνή του Λ. Αυγενάκη είχε ακουστεί ελάχιστες φορές. Επαιζε αλλού… μπάλα, δεν ήταν το δικό του πεδίο για παρεμβάσεις και όσες φορές βγήκε μπροστά το έκανε για θέματα που αφορούσαν κυρίως τις ομάδες της Κρήτης, προκαλώντας το κοινό –πλην των συγκεκριμένων συλλόγων– αίσθημα. Για παράδειγμα είχε εκφράσει τη στήριξή του στον ΟΦΗ όταν πριν από τέσσερις μήνες υποβιβάστηκε σε πρώτο βαθμό για τη χειραγώγηση του αγώνα του με τον Αιγινιακό. «Θα κάνω τα πάντα γιατί το πάθος μου για τον ΟΦΗ είναι τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Θα είμαι δίπλα στον ΟΦΗ, δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο και ο κόσμος ξέρει να αξιολογήσει ποιοι βοηθούν και ποιοι όχι» είχε αναφέρει για την υπόθεση ο τότε γραμματέας της ΝΔ. Αρνητική εντύπωση είχε προκαλέσει στο πανελλήνιο και ο τρόπος που υπερασπίστηκε τον Ηρόδοτο πριν και μετά την έκδοση της απόφασης για την τιμωρία του μετά τη δολοφονία του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη από οπαδούς του συλλόγου στις εξέδρες του γηπέδου της Ν. Αλικαρνασσού τον Σεπτέμβριο του ’14. Ο Αυγενάκης την ημέρα που εκδικάστηκε η υπόθεση συνόδευσε στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τον πρόεδρο του Ηρόδοτου Γιώργο Σαρόγλου και τον γενικό αρχηγό Στέλιο Σωκιανό στην προγραμματισμένη τους συνάντηση με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Γιώργο Σαρρή.
Θλίψη μεν αλλά…
«Εκφράσαμε τη θλίψη μας για το τραγικό συμβάν και ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε υπέρμαχοι σε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας. Σεβόμαστε τα όργανα του ποδοσφαίρου, όμως ζητήσαμε να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία από το ματς Ηροδότου – Εθνικού» είχε δηλώσει στις 14/10/14 ο Λ. Αυγενάκης.
Τη στάση του είχε καυτηριάσει τον Μάρτιο του ’18 ο πατέρας του θύματος Βασίλης Κατσούλης με δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Δέκα μέρες μετά την κηδεία του Κώστα, ο Ηρόδοτος κλήθηκε σε απολογία από την ΕΠΟ καθώς επέκειτο η τιμωρία της ομάδας μετά τα όσα έγιναν στο γήπεδο. Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ έκρινε σκόπιμο να συνοδεύσει τους παράγοντες του Ηροδότου στην Αθήνα και μάλιστα να παραβρεθεί στην απολογία τους, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με δελτίο Τύπου τα τοπικά ΜΜΕ της περιφέρειάς του. Γιατί άραγε βρέθηκε εκεί και προς ποια κατεύθυνση πίεσε με την παρουσία του ενώ ακόμα ήταν ζεστό το σώμα του παιδιού μας;».
Αίτημα για ανάκληση
Ο Λ. Αυγενάκης όμως συνέχισε απτόητος και τον Ιούνιο του 2015 έφερε στη Βουλή το θέμα, προωθώντας αίτημα του Ηρόδοτου για ανάκληση της τιμωρίας αφαίρεσης 15 βαθμών. «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ενας άνθρωπος είχε δολοφονηθεί στο γήπεδο και ένας πολιτικός ζητούσε να μην τιμωρηθεί η ομάδα που ευθύνεται για τα επεισόδια. Τι μήνυμα περνούσε αυτό στον αθλητικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία;» αναρωτήθηκε πικραμένος ο Β. Κατσούλης.
Η αγωνία όμως του Αυγενάκη, όπως αναφερόταν και στην επερώτησή του, ήταν άλλη: «Η διοίκηση του Ηροδότου περιμένει την απόφαση της ΕΠΟ εδώ και περίπου έξι μήνες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει εάν θα αγωνιστεί στην Α1 ΕΠΣΗ»…