Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγιε που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη – Από την Πρώτη Ιντιφάντα, στην ηγεσία της Χαμάς

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγιε που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη – Από την Πρώτη Ιντιφάντα, στην ηγεσία της Χαμάς

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη Χαμάς και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς.

Ο 62χρονος γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα ή εξέγερσης.

Διαβάστε επίσης: Ισμαήλ Χανίγιε: Το Ιράν «διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του» – «Δειλή πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» λέει η Χαμάς

Καθώς η Χαμάς αναπτύχθηκε στην εξουσία, ο Χανίγιε ανέβηκε στις τάξεις – διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006.

Μέχρι το 2017 είχε γίνει αρχηγός της ομάδας – και αμέσως μετά ονομάστηκε «ειδικά χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τα χρόνια, συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και συναντήθηκε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι και του Κινέζου διπλωμάτη Γουάνγκ Κετζιάν νωρίτερα φέτος.

Τρείς γιοί  του σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Τρεις γιοι του Χανίγιε – ο Χαζέμ, ο Αμίρ και ο Μοχάμεντ – σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το αυτοκίνητο που οδηγούσαν, δήλωσε η Χαμάς. Ο Χανίγιε έχασε επίσης τέσσερα από τα εγγόνια του, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, στην επίθεση, δήλωσε η Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Τρεις γιοι και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Ο Χανίγιε είχε αρνηθεί τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι γιοι του ήταν μαχητές της οργάνωσης και δήλωσε ότι «τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού τίθενται πάνω από όλα» όταν ρωτήθηκε αν η δολοφονία τους θα είχε αντίκτυπο στις συνομιλίες εκεχειρίας.

«Όποιος πιστεύει ότι, στοχοποιώντας τα παιδιά μου κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες και προτού συμφωνηθεί μια συμφωνία, θα αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, έχει αυταπάτες», είχε πει.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter