Ποιος φοβάται το Κίνημα Αλλαγής;

Ποιος φοβάται το Κίνημα Αλλαγής;

Λέγεται συχνά ότι η σύγχρονη πολιτική δεν είναι ζήτημα ουσίας αλλά επικοινωνίας. Το πρόσφατο περιστατικό της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας και η «ερμηνεία» που δόθηκε από την ίδια την κυβέρνηση στη στάση της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. Τα σημάδια ορατά: συντονισμένη και ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση, αποσιώπηση της στάσης του Κινήματος Αλλαγής, απόκρυψη της ίδιας της αλήθειας. Ούτε λέξη για τον ευτελισμό του κοινοβουλίου με τις συνεχείς άσχετες τροπολογίες, ακόμη και στο κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού. Ούτε λέξη για τη διακριτική μεταχείριση που εισάγεται υπέρ των ανεμβολίαστων ιδιωτών ιατρών – που σε αντίθεση με τους ιατρούς του ΕΣΥ δεν απομακρύνονται από την υπηρεσία αλλά διατηρούν δικαίωμα στην υποτροπή: ένας ανεμβολίαστος ιδιώτης θα μπορεί να χειρουργεί κανονικά, με μόνη ποινή τον διπλασιασμό του προστίμου.

Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση προτιμά να ομαδοποιεί –προκλητικά και αστοιχείωτα– τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διχάζοντας και διαιρώντας την κοινή γνώμη. Εξαπολύοντας ανυπόστατες κατηγορίες για ανευθυνότητα εις βάρος ενός κόμματος που έβαλε πλάτη στην πανδημία και έκανε τη δική του καμπάνια υπέρ των εμβολίων! Για πρώτη φορά με τέτοια ένταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο νέος υπουργός Υγείας επιτέθηκαν άδικα για… κάλυψη πλαστογράφων στο κόμμα που μετά το 2009 ήταν το πρώτο που κυνήγησε τα πλαστά πτυχία σε όλο το δημόσιο! Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες η Φώφη Γεννηματά κατηγορήθηκε για λαϊκισμό όταν ουσιαστικά… προέβλεψε τον ανασχηματισμό! Αποσιωπήθηκε ότι η συζήτηση για τις πυρκαγιές αλλά και για τον κλιματικό νόμο ήταν δικές της πρωτοβουλίες!

Τι μπορεί να δείχνουν όλα αυτά, πέρα από μια μεθοδική προσπάθεια εξόντωσης του Κινήματος Αλλαγής; Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι φθείρεται, αλλά βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στάσιμος. Προσπαθεί γι’ αυτό να ματαιώσει την ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής, να φιμώσει τον τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό του λόγο, να θολώσει την εικόνα και να το «τσουβαλιάσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια άγαρμπη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωκομματικά του Κινήματος. Ενα στρατήγημα καταδικασμένο σε αποτυχία. Σε πείσμα όμως όλων, το Κίνημα Αλλαγής παραμένει αυτόνομο και ανεπηρέαστο. Με σεβασμό στο παρελθόν του, με δυναμισμό και αισιοδοξία για το μέλλον του. Δεν

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ματαιώσει την ενδυνάμωσή του, να φιμώσει τον τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό του λόγο, να θολώσει την εικόνα και να το «τσουβαλιάσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια άγαρμπη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωκομματικά του Κινήματος

ετεροπροσδιορίζεται. Χαράσσει τη δική του πορεία, με μόνο οδηγό τις πολιτικές θέσεις και τις αξίες που πρεσβεύει. Για μια άλλη Ελλάδα, της πράσινης ανάπτυξης, της ισότητας και της δίκαιης κατανομής του πλούτου. Το μήνυμα είναι σαφές και έχει πολλούς αποδέκτες σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η δημιουργία, άλλωστε, ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου είναι για πολλούς ευχή και για άλλους κατάρα. Ενα είναι, όμως, δεδομένο: η συγκυριακή τοποθέτηση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως πολιτική ταύτιση ή προγραμματική σύγκλιση. Ούτε μπορεί να γίνονται ανεκτές τραγελαφικές παραινέσεις για… συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις!

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σαφείς γραμμές άμυνας απέναντι σε κάθε είδους παρεμβάσεις. Καμία επικοινωνιακή επίθεση –«αγάπης» ή «μίσους»– δεν μπορεί να αλλοιώσει τον αυτόνομο χαρακτήρα του, όσο καλά ενορχηστρωμένη κι αν είναι. Σε τελική ανάλυση, η επικοινωνία στην πολιτική δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο: είναι απαραίτητη μόνον εκεί όπου υπάρχει και ουσία η οποία πρέπει να επικοινωνηθεί. Οταν η ουσία απουσιάζει εκείνο που μένει δεν λέγεται «επικοινωνία», αλλά… αγνή και αμόλυντη προπαγάνδα.

Ο Δημήτρης Μάντζος είναι διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter