Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε σήμερα τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη και τους ξένους υποστηρικτές τους ότι φέρουν την ευθύνη για την «ανθρωπογενή» επιδημία χολέρας, η οποία πλήττει 320.000 ανθρώπους στην εμπόλεμη χώρα, η οποία ταυτόχρονα μαστίζεται από τις τεράστιες ελλείψεις τροφίμων.
«Αυτό το σκάνδαλο της χολέρας οφείλεται ολοκληρωτικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στα εμπόλεμα μέρη και σε εκείνους εκτός των συνόρων της Υεμένης που διευθύνουν, προμηθεύουν, συμμετέχουν στις μάχες και διαιωνίζουν τον τρόμο και τις μάχες», δήλωσε ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ανθρωπιστική κρίση «είναι άμεσο αποτέλεσμα της σύρραξης και των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο ίδιος.
Πάνω από 320.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί σε σχεδόν όλες τις επαρχίες της Υεμένης, ενώ τουλάχιστον 1.740 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Ο’ Μπράιεν.
Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κρίση «φρικιαστική» και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει απλώς μία, αλλά «πολλές, περίπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τον λιμό, συμπεριλαμβανομένων 2,3 εκατομμυρίων παιδιών μικρότερων των πέντε ετών που υποσιτίζονται. Η Υεμένη είναι μια από τις φτωχότερες αραβικές χώρες.
Το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στην αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ο Ο’ Μπράιεν απηύθυνε παράλληλα έκκληση να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 250 εκατ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η κρίση της χολέρας. Σε αυτό το στάδιο, έχουν γίνει δεσμεύσεις για τη χορήγηση μόλις 47 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, ο Ο’ Μπράιεν πίεσε τις χώρες μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να λάβουν τα μέτρα που χρειάζεται προκειμένου οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας να πληρωθούν και οι θεσμοί υγείας στη χώρα να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους.
Εξάλλου, τόνισε, πρέπει υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία δύο κρίσιμης σημασίας οδών εφοδιασμού: του αεροδρομίου στη Σαναά, το οποίο έκλεισε πέρυσι, και ο Ο’ Μπράιεν θεωρεί απαραίτητο να ανοίξει ξανά, και του λιμανιού στη Χοντάιντα, το οποίο πρέπει να προστατευθεί από οποιαδήποτε επίθεση.