Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές;

Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές;

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Libération για την διαπλοκή στα υψηλά κλιμάκια σημαντικών οργανισμών της ΕΕ προκαλούν τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μέσα από τις γραμμές του ρεπορτάζ αναδύεται ένα παρασιτικό σύστημα γνωστών και φίλων ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξασφαλίζουν ασυλία στις ατασθαλίες τους και «πέσιμο στα μαλακά» όταν αποκαλύπτεται η διαφθορά τους.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίστηκε από τα στοιχεία που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Ζαν Κατρμέρ στο φύλλο της 26ης Νοεμβρίου της Libération για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το γερμανό Κλάους Χάινερ Λέινε, και ακόμα έντεκα συνέδρους. Οι σύνεδροι κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν το επίδομα στέγασης που δικαιούνται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ύψους €3.600 μηνιαίως) καθώς και άλλες δαπάνες, όπως η χορήγηση αυτοκινήτου, οδηγών κπλ. Ειδικότερα, ο Λέινε κατηγορείται πως δηλώνει πλασματική διεύθυνση στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται το Συνέδριο, πράγμα που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του προϋπολογισμού. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Λέινε μένει σε άλλο διαμέρισμα όπου συγκατοικεί με δύο υφιστάμενούς του, στους οποίους υπενοικιάζει χώρους του διαμερίσματος!

Μετά την δημοσίευση του άρθρου, ο Λέινε κλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου να απολογηθεί στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εκεί ισχυρίστηκε ότι οι αιτιάσεις της εφημερίδας είναι «χωρίς αποδείξεις και στηριγμένες σε ψευδείς δηλώσεις», ενώ είναι δική του υπόθεση με ποιους συγκατοικεί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, η ευρωβουλευτίνα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, Ιζαμπέλ Γκαρθία Μουνιόθ, είπε ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί και να διαλευκανθεί ώστε να μην μείνει κηλίδα στο κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, πράγμα που η επιτροπή προτίθεται να πράξει. Ας σημειωθεί ότι η γερμανίδα πρόεδρος της επιτροπής, Μόνικα Χόλμαϊερ, μέλος του CSU και κόρη του παλιού προέδρου του, Φραντς Γιόζεφ Στράους, είναι μακροχρόνια φίλη του Λέινε, ο οποίος είναι μέλος του CDU στο Ντύσελντορφ…

Ο Λέινε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του δημοσιογράφου που υπογράφει το ρεπορτάζ εναντίον του, Ζαν Κατρμέρ. Ο Κατρμέρ με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι ο Λέινε έχει ήδη συμβουλευτεί γάλλο δικηγόρο για να τον «κυνηγήσει», αν και παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ο γάλλος ευρωβουλευτής με την κεντρώα ομάδα Renew, Πιέρ Καρλεσκίντ, πρότεινε στον Λέινε να κάνει αγωγή στον Κατρμέρ αν είναι σίγουρος ότι τον συκοφαντεί, να ξέρει όμως ότι θα είναι απέναντι στον δημοσιογράφο που ανάγκασε σε μαζική παραίτηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζακ Σαντέρ, για κατηγορίες διαφθοράς.

«Αναίσχυντη ασέβεια των κανόνων»

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανάγκασε το περασμένο Σεπτέμβριο έναν άλλο αξιωματούχο, τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κάρελ Πίνξτεν, να επιστρέψει τα δύο τρίτα της σύνταξής του από το Συνέδριο για κατάχρηση προβλέψεων για έξοδα. Ο Πίνξτεν, εξέχον μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βέλγιο, είναι μέρος αυτού που ο Κατρμέρ αποκαλεί σε σημερινό του άρθρο «κράτος εν κράτει» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΕΕ: ένα σύστημα φίλων και γνωστών από το ΕΛΚ -με ονόματα όπως ο Γύρκι Κατάινεν και Γιοχάνες Χάν να αναφέρονται- σε θέσεις κλειδιά των μηχανισμών της ΕΕ, το οποίο εξασφαλίζει την… διακριτικότητα στις υποθέσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου για τα συμπεράσματα του ευρωπαίου εισαγγελέα Τζέραρντ Χόγκαν στην υπόθεση Πίνξτεν, τον Δεκέμβριο του 2020, με αποτέλεσμα η υπόθεση να περάσει στα αζήτητα του ευρωπαϊκού Τύπου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χόγκαν σημειώνει στα συμπεράσματά του την «αναίσχυντη και συνεχή ασέβεια των κανόνων», την «παντελή έλλειψη κρίσης» και την «κατάχρηση των μέσων για τον προσωπικό πλουτισμό του ή την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων του». Επίσης, ούτε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εξέδωσε ανακοινωθέν για την υπόθεση Πίνξτεν. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του, ο φινλανδός Βίλε Ίταλα, ήταν παλιότερα μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον καιρό που προήδρευε ο Πίνξτεν, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο.

Documento Newsletter