Εσείς που πετάτε τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνι; Η εύκολη λύση είναι στο νεροχύτη είτε στη λεκάνη της τουαλέτας. Ωστόσο, αυτό είναι ευρέως γνωστό ότι δεν πρέπει να το κάνουμε, ακόμα και αν είναι ο πιο εύκολος τρόπος να απαλλαχθούμε από το τηγανέλαιο, καθώς θα τον βρούμε… μπροστά μας.
Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, μιλώντας στο icookgreek, αναφέρεται στο θέμα των τηγανέλαιων, και εξηγεί για ποιο λόγο δεν πρέπει να οδηγούνται στην αποχέτευση.
Το πρόβλημα με τα τηγανέλαια
Στα πιο άμεσα, συγκαταλέγεται το φράξιμο των σωληνώσεων, καθώς τα τηγανόλαδα παγώνουν και σταθεροποιούνται. Στα λιγότερο άμεσα, αλλά εξαιρετικά επιβλαβή για εμάς και το περιβάλλον, περιλαμβάνονται οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται στους βιολογικούς καθαρισμούς της περιοχής μας, το αυξημένο κόστος καθαρισμού του νερού και η μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα που βλάπτει την υδρόβια ζωή.
Από τους κάδους στις εταιρείες συλλογής
Παλαιότερα μας έλεγαν να τα βάζουμε σε κλειστά δοχεία και να τα πετάμε στα κοινά σκουπίδια. Και αυτό πια θεωρείται ξεπερασμένος τρόπος διαχείρισης, καθώς και από εκεί στο τέλος θα καταλήξουν στο έδαφος.
Πλέον υπάρχουν αρκετές εταιρείες συλλογής και διαχείρισης χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων, αλλά αυτές απευθύνονται σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης – μάλιστα, είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί λάδι για τηγάνισμα να έχει σύμβαση με μία από αυτές τις εταιρίες, να συλλέγει και να τους παραδίδει τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο στις επιχειρήσεις εστίασης για κάθε βαρέλι που συλλέγουν από αυτές.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Στο σπίτι τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε οι ίδιοι για την απόρριψη τηγανέλαιων ως εξής:
- Διαλέγουμε ένα πλαστικό δοχείο ή μπουκάλι που κλείνει καλά. Θα πρέπει να είναι καθαρό από νερό ή άλλο υγρό (εκτός αν είναι άδειο μπουκάλι από λάδι, οπότε δεν μας πειράζει αν υπάρχουν υπολείμματα ωμού λαδιού μέσα).
- Όταν το τηγανόλαδο που θέλουμε να πετάξουμε κρυώσει, το μεταφέρουμε σε αυτό με τη βοήθεια ενός χωνιού, αν είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιούμε και ένα σουρωτήρι για να κρατήσει τυχόν υπολείμματα τροφών.
- Όταν το δοχείο ή μπουκάλι γεμίσει, το κλείνουμε και το πάμε σε σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων.
Πού βρίσκουμε σημεία συλλογής
Κάποια σούπερ μάρκετ (όχι σε όλα τα υποκαταστήματά τους) έχουν τέτοια σημεία συλλογής και ανακύκλωσης. Επίσης, αρκετοί δήμοι έχουν εγκαταστήσει σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων. Αναζητήστε τα κοντινότερα σε εσάς σημεία και αν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στην περιοχή σας, μπορείτε να κάνετε το εξής: Ρωτήστε σε κάποιο χώρο εστίασης κοντά στο σπίτι σας, αν μπορείτε να τους πηγαίνετε εκεί τα δοχεία σας όταν γεμίσουν, ώστε να τα συλλέγουν με τα δικά τους. Απλά φροντίστε να τους πηγαίνετε μια ποσότητα τουλάχιστον 1,5 λίτρου τη φορά και όχι μικρά μπουκαλάκια, που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα μέσα στην καθημερινή δουλειά ενός εστιατορίου. Τέλος, αν μένετε σε μια μεγάλη πολυκατοικία και ενδιαφέρονται και οι συνένοικοί σας, αφού συνεννοηθείτε μεταξύ σας, μπορείτε να κάνετε ερώτηση σε κάποια από τις εταιρίες διαχείρισης, αν μπορούν να σας φέρουν ένα δοχείο συλλογής στην πολυκατοικία σας.
Πηγή: icookgreek.com
Διαβάστε επίσης:
Ευρωκοινοβούλιο: Πέρασε το ψήφισμα χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου
Κύρτσος: Ειδική παράγραφος για το Documento στο ψήφισμα «ράπισμα» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η Βόζεμπεργκ, η Ασημακοπούλου και του βοδιού το κέρατο
Ρέθυμνο: «Μίλησε» το κινητό της 14χρονης – Τα μηνύματα ανδρών για ερωτικό ραντεβού
«Χιόνια και μεγάλος όγκος νερού»: Πότε αλλάζει ο καιρός – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (Video)
Χρήστος Γιαλιάς: Χωρίς ασφάλεια το βράδυ της μαφιόζικης δολοφονίας – Τα αναπάντητα ερωτήματα
Τραγωδία «Θύρα 7»: 43 χρόνια μετά – «Πώς να ξεχάσεις;»
Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Ύστατη προσπάθεια για να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες