Ποιος είναι ο λόγος που παχαίνουμε το χειμώνα;

Ποιος είναι ο λόγος που παχαίνουμε το χειμώνα;

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποφανθεί εάν η τάση των περισσότερων ανθρώπων να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών τροφών το χειμώνα έχει να κάνει με κάποιο αρχέγονο ένστικτο που μας ωθεί να αποθηκεύσουμε ενέργεια προκειμένου να επιβιώσουμε στο κρύο ή απλά στο γεγονός ότι τέτοιους είδους τροφές είναι πιο συχνά μπροστά στα μάτια μας αυτούς τους μήνες.

Από το φθινόπωρο ξεκινάμε να τρώμε περισσότερο, ακόμα και αν το κρύο δεν είναι ακόμα αισθητικό, ενώ το χειμώνα με τα Χριστούγεννα να κυριαρχούν, για τουλάχιστον 15 ημέρες τρώμε συνέχεια, ενώ αργότερα έρχονται οι Απόκριες που επίσης περιλαμβάνουν κραιπάλη.

Δεδομένα καταλλώνουμε περισσότερο αλκοόλ που μας κάνει να νιώθουμε ότι ζεσταινόμαστε, έστω και αν η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι.

Μερικές πάντως από τις θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το εν λόγω φαινόμενο είναι οι ακόλουθες.

Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τη διάθεση

Είναι γνωστό ότι το κρύο, η βροχή και το γεγονός ότι η νύχτα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τη μέρα είναι αρκετά για να κάνουν τον περισσότερο κόσμο να μην είναι φαν του χειμώνα. Υπάρχει μάλιστα μια γνωστή διαταραχή που ονομάζεται SAD (Seasonal Affective Disorder) και αναφέρεται σε μια εποχιακή μορφή κατάθλιψης που πολλοί βιώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η κατανάλωση υδατανθράκων έχει σχετιστεί από πολλές έρευνες με την αύξηση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει μεγάλη σημασία για την καλή ψυχολογία μας. Κατά συνέπεια, το χειμώνα παχαίνουμε επειδή έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε καλύτερα με αποτέλεσμα να τρώμε αρκετά αναζητώντας την… μαγική σεροτονίνη για να νιώσουμε ψυχολογικά καλύτερα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να νιώθεις καλά χωρίς να παχύνεις. Την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με τους υδατάνθρακες έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, μπορείς να ανεβάσεις τη διάθεσή σου χωρίς τις περιττές θερμίδες τρώγοντας σολομό και ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale διαπίστωσαν ότι την ίδια περίπου επίδραση έχει στη διάθεσή μας ό,τι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό αφρόλουτρο.

Αδράνεια και αλλαγή ώρας

Τέλος η αλλαγή της ώρας αλλάζει τις συνήθειές μας στον ύπνο και τις διατροφικές μας συνήθειες»: Όταν νυχτώνει νωρίς, έχεις την διάθεση να κοιμάσαι περισσότερο. Έτσι αυξάνεται και η όρεξή σου για φαγητό ή πέφτεις για ύπνο αμέσως μόλις φας χωρίς να έχεις προλάβει να κάψεις θερμίδες.

Πηγή: Runnfun

Ετικέτες

Documento Newsletter