Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Όπως όλα δείχνουν ο Κιρ Στάρμερ, ηλικίας 61 χρόνων, και επικεφαλής του Εργατικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνει πρωθυπουργός, εκθρονίζοντας τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Ο Κιρ Στάρμερ, που σύμφωνα και με το πρώτο Exit Poll θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10,  γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Προέρχεται από οικογένεια όπου στηρίζει το Εργατικό Κόμμα. Αποφοίτησε το Λύκειο “Reigate Grammar School” στο Σάρρεϋ το 1981.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, λαμβάνοντας αριστούχος (First Class Honours) πτυχίο το 1985. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (BCL) το 1986.

Είναι εγγεγραμμένος στον δικηγορικό σύλλογο του Σίτι του Λονδίνου από το 1987. Μετά την εγγραφή του στον δικηγορικό σύλλογο, εργάστηκε αποκλειστικά ως δικηγόρος υπεράσπισης ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν οριστεί ως Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC) το 2002. Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013. Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB) το 2014.

Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη Υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν. Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση: Πτώση της ΝΔ – Στάση διαμαρτυρίας η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές

Λευτέρης Αυγενάκης: Έφυγε από υπουργός, άφησε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ τη μετακλητή του (Έγγραφα)

Εισήγηση Κασσελάκη στην ΠΓ: «Να είμαστε ηγέτιδα δύναμη σε προοδευτική εκλογική συμμαχία» – Ευθείες βολές στο ΠΑΣΟΚ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter