Αποκαλυπτική η έρευνα της ECFR για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η οποία δείχνει ότι περισσότερο… χαίρονται οι «εχθροί» των ΗΠΑ παρά οι σύμμαχοι της χώρας.
Η εν λόγω δημοσκόπηση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Europe in a Changing World του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
📣New survey!
Citizens of global powers are upbeat about a second Trump presidency – but this is by no means universal, particularly among traditional US allies.
Read @fromTGA, Ivan Krastev, and @markhleonard‘s new polling: https://t.co/v6dNQ6EeZp pic.twitter.com/ZyZiCQTiWx
— ECFR (@ecfr) January 15, 2025
Μερικά από τα ευρήματα μπορεί να αιφνιδιάσουν τους αναγνώστες, όπως επισημαίνει το δελτίο Τύπου, καθώς «πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, πέραν της Ευρώπης καλωσορίζουν την άφιξη Τραμπ», λέγοντας ότι θα φέρει θετικές εξελίξεις στη χώρα τους, αλλά και την επίτευξη ειρήνης σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Στην πραγματικότητα, μόνο η ΕΕ και η Νότια Κορέα στέκονται «μόνες τους» με υψηλό βαθμό ανησυχίας για τον αντίκτυπο της δεύτερης θητείας Τραμπ.
Σύμφωνα με το ECFR, «πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας, εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία του Πούτιν ως έναν απολύτως αποδεκτό διεθνή εταίρο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πλειοψηφίες ή οι πλειονότητες σε όλες αυτές τις χώρες δηλώνουν επίσης ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα έχει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτά για την πρόωρη, εφησυχαστική συζήτηση των δυτικών ηγετών για τη «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν φαίνεται έτσι στον υπόλοιπο κόσμο.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν επίσης ότι οι ήδη ισχυρές ΗΠΑ θα αποκτήσουν παγκόσμια επιρροή κατά την επόμενη δεκαετία. Αλλά στη συνέχεια ρωτήσαμε αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι στα επόμενα 20 χρόνια «η Κίνα θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο – ισχυρότερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι πλειοψηφίες σχεδόν σε κάθε χώρα που εξετάσαμε λένε ναι, η Κίνα θα είναι ισχυρότερη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όσοι εκφράζουν σαφή άποψη μοιράζονται 50-50. Μόνο στη Νότια Κορέα και την Ουκρανία υπάρχει συντριπτική εμπιστοσύνη ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο κορυφαίος παίκτης στη σκακιέρα».
Η γνώμη των Ευρωπαίων για τις ΗΠΑ
Παράλληλα επισημαίνεται πως: «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της φετινής δημοσκόπησης είναι ότι, λαμβάνοντας τον μέσο όρο σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας, μόνο το 22% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι θεωρούν τις ΗΠΑ «σύμμαχο». Ένα επιπλέον 51% δηλώνει ότι θεωρεί τις ΗΠΑ ως «απαραίτητο εταίρο», αλλά τι είδους συμμαχία είναι αυτή όταν λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το άλλο μέρος είναι σύμμαχος; Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικά περισσότεροι οι Κινέζοι που λένε ότι θεωρούν τη Ρωσία σύμμαχο (39%) και οι Ρώσοι ανταποδίδουν το κομπλιμέντο στην Κίνα (36%).
Αν ψάξετε λίγο βαθύτερα, εξάλλου, θα διαπιστώσετε ότι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι ως προς την αντίδρασή τους στον Τραμπ, με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στη δημοσκόπησή (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία) να είναι πολύ πιο θετικές απέναντί του. Και κοιτάξτε μόνο την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ».
«Τέλος στο δυαδικό μοτίβο του Ψυχρού Πολέμου»
Το ερώτημα «Είστε μαζί μας ή εναντίον μας;» που αναπτύχθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο δεν βρίσκει πλέον εφαρμογή, σύμφωνα με το ECFR.
Οι χώρες εμφανίζονται κοντά στις ΗΠΑ σε έναν τομέα πολιτικής, στην Κίνα σε έναν άλλο (π.χ. οικονομικοί δεσμοί), στη Ρωσία σε έναν τρίτο (π.χ. στρατιωτικοί δεσμοί της Ινδίας) και στην Ευρώπη με διαφορετικό τρόπο και πάλι.
Διαβάστε επίσης
Όταν ο Τασούλας «παρέδιδε» την Ελλάδα στον διεφθαρμένο Μπομπ Μενέντεζ (Video)
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες – Πότε μπαίνουν τα χρήματα